Артур Херувімов: Економічна доцільність встановлення зрошення починається з 24 гектарів

31 серпня 2021 645 0

Дефіцит вологи на українських землях швидкими темпами просувається з південного сходу на північний захід країни. Клімат змінюється по всій планеті, але території, де ми сьогодні проживаємо, дістався особливий «бонус» від глобального потепління — інтенсивність цих змін набагато більша, ніж в інших регіонах Землі. Експерти прогнозують перетворення наших степів на напівпустелі. Вирощування вологолюбних сільськогосподарських культур ― ріпаку, сої та кукурудзи ― стає проблематичним. А тепер навіть не додайте, а помножте ці проблеми на стрімке пересихання водойм. За останню чверть століття Україна втратила біля сотні річок. Така реальність сьогодення. Очевидно, що вона невдовзі спричинить соціально-економічні труднощі. І, звісно, потрібні термінові рішення.

Запит на дощувальну машину, що надійшов вітчизняному машинобудівному підприємству від фермерського господарства з Чернігівщини — це навіть не дзвіночок, а пронизливий сигнал SOS до влади та бізнесу: Україна повністю опинилася в зоні ризикованого землеробства.

Імітація дощу — технологія, що нас врятує

Якщо зі змінами клімату треба боротися на глобальному рівні, то їхні наслідки можна здолати завдяки технологічним рішенням на місцях. Використання сучасних зрошувальних систем здатне розв'язувати проблеми нестачі вологи для українського рослинництва. Багато аграріїв це вже зрозуміли. Недарма виробництво дощувальних машин заводом «Фрегат» збільшилося у 2,5 рази лише за останній рік.

Читати за темою: Артур Херувімов: Фрегат стає INTERNATIONAL

За свою 50-річну історію на підприємстві з Миколаївщини виготовили та встановили не один десяток тисяч дощувальних машин. Журналісти Kurkul.com дізналися від Артура Херувімова, CEO компанії «Фрегат», яким чином підприємство адаптується не тільки до кліматичних змін, але й економічних, та як змінилися відносини з клієнтами-фермерами.

Kurkul.com: Флагманська модель с/г техніки, що виробляє завод – дощувальна машина ДМФ «Фрегат». Які вона має технологічні особливості та чим зарадить українському фермеру?

Артур Херувімов: Розробка ДМФ «Фрегат» проводилася з урахуванням передового світового досвіду у зрошенні. На нашому підприємстві має місце спадкоємність поколінь висококваліфікованих інженерів-конструкторів, які створили свого часу дощувальні машини, що десятиліттями надійно слугували, а подекуди і досі служать фермерам сотень господарств у країнах пострадянського простору.

Фірмова дощувальна машина ДМФ «Фрегат» з електричним приводом випускається з 2010 року і дозволяє фермерам досягти максимальної економії електроенергії на подачу води внаслідок низького тиску на вході у машину. Модель має можливість як кругового, так і фронтального руху, а також фронтального руху з круговим переміщенням (машина іподромного типу).

Читати також: Висока врожайність в умовах посухи — досвід зрошення на Вінниччині

Дощувальна машина ДМФ «Фрегат»

Водночас найбільш відповідальні вузли машини: система управління, дощувальні апарати, привід руху візків імпортуються від провідних світових виробників. Це дозволяє нам сьогодні виробляти конкурентне обладнання.

Наші машини повністю адаптовані під сучасні агрокліматичні умови України. Всі металеві елементи конструкції машини захищені методом гарячого цинкування (а це одна з провідних компетенцій нашого підприємства), що забезпечує надійний захист від корозії. Широкопрофільні пневматичні шини убезпечують ґрунт від високого питомого тиску. Незалежно від типу ґрунту наші дощувальні машини мають високу прохідність. Колісні редуктори дозволяють розгортати колеса на 90° для забезпечення переміщення дощувальної машини між позиціями. За бажання і потреби замовника машина може бути додатково оснащена кінцевими дощувальними апаратами з автоматичним відключенням, агрегатом для внесення добрив, лічильником води тощо. В арсеналі «Фрегату» є доволі широкий спектр компонентів від багатьох надійних виробників.

Kurkul.com: Скільки у середньому дощувальних машин на місяць ви виробляєте?

Артур Херувімов: Ми рахуємо не кількість машин, а кількість прольотів для машин. Довжина прольоту буває від 42,34 м до 59,9 м, залежно від типу машини. Довжина машини, відповідно, варіюється від тих самих 42,34 м до 1100 м. Одразу 4 такі довжелезні дощувальні машини зрошують поля Кіровоградщини. Отже, порівнювати 3-прольотні та 19-прольотні машини немає сенсу. Таким чином, наша виробнича потужність сягає 80 прольотів на місяць. Мінімальний план на 2021 рік – виготовлення і монтаж 800 прольотів. При цьому ще наприкінці 2019 року максимальна потужність була 35 прольотів у місяць.

Читати ще: Погляд зсередини: Виробництво дощувальних машин на заводі «Фрегат»

При проєктуванні самої дощувальної машини ми принципово заклали параметри, які можуть забезпечити вилив необхідної кількості води у будь-якому діапазоні — від малого до великого в умовах України і навіть Узбекистану, Казахстану, де більш посушливий клімат. Тобто сама труба, її діаметр, розрахований таким чином, що вона пропустить достатню кількість води під площею, яку буде покривати.

У сільському господарстві при зрошуванні заведено використовувати так званий гідромодуль — показник питомої потреби у воді 1 га с/г культур. Для Півдня України показник гідромодуля визначають у діапазоні 1,0 - 1,2. Тобто якщо машина покриває 70 га — водовилив повинен бути не менше 70 л/сек. Ми орієнтуємося саме на ці цифри і проєктуємо систему таким чином, щоб умови по водовиливу неодмінно виконувалися. 

Kurkul.com: Що враховують конструктори компанії «Фрегат» при створенні ефективної системи зрошення у дощувальних машинах?

Артур Херувімов: Важливо спроєктувати таку схему зрошення, яка з урахуванням величини гідромодуля забезпечить добові потреби врожаю, і при цьому вдасться уникнути стікання, яке створює нерівномірний розподіл води та ерозію ґрунту. Слід підібрати систему точного зрошення, за якої кількість опадів корелюється з інфільтраційною здатністю ґрунту. Третій, але не менш важливий фактор, який ми враховуємо при проєктуванні, це — розмір крапель і сила удару струменя води.

Інтенсивні струмені можуть травмувати молоді культури, оголити насіння та створити ерозію ґрунту або ж спровокувати утворення кірки на ньому. З іншого боку, дуже дрібні струмені можуть виробляти невеликі крапельки води, які можуть зміщуватися за вітром або випаровуватися, впливаючи на рівномірність розподілу води.

Kurkul.com: Як проходить процедура від замовлення клієнтом тієї чи іншої машини до її постачання?

Артур Херувімов: Зазвичай клієнт звертається до нас із базовим запитом: «Мені потрібне зрошення». Він ще сам не зовсім упевнений, яку саме машину хоче. Далі процедура наступна ― він або сам скидає координати свого поля, і ми у власному додатку фактично робимо йому проєкт, розраховуємо інвестиції на гектар. Перераховуємо, мінімізуємо, але одночасно прагнемо досягти максимальної площі зрошення на цьому полі.

Так ми допомагаємо фермеру визначитися з оптимальною для його умов машиною. Буває, що клієнт приходить до нас вже з упевненістю, що «саме така машина йому потрібна». Але ми все одно уточнюємо. Тому що траплялися випадки, коли фермер невірно розрахував ті чи інші параметри, а в підсумку — одна труба не вміщується, і машина заїжджає в посадку. А це все ризики падіння дощувальної машини. Після підготовки розрахунку, проєкту й ескізу наші фахівці зазвичай виїжджають на місцевість для обстеження поля, його рельєфу. Там вже уточнюємо необхідні і додаткові опції: чи потрібне віддалене управління, чи потрібен фільтр і т.д.

Читати за темою: Аналітика стану зрошуваних земель в Україні

Дощувальна машина ДМФ «Фрегат»

Kurkul.com: Ви пропонуєте один проєкт чи кілька варіантів?

Артур Херувімов: Зазвичай кілька, на вибір клієнта. Тому що не завжди виходить вбити двох зайців ― отримати максимальну площу зрошення, зменшивши при цьому витрати на гектар. Наприклад, якщо розглядати поле прямокутної форми, то в цьому випадку більше підійде або фронтальна, або іподромна машина. Але виходить так, що інвестиції в трубопровід можуть вийти занадто великими. Тож іноді краще поставити на такому полі одну кругову машину на 2 позиції. Всі ці варіанти ми опрацьовуємо самостійно, потім пропонуємо клієнту на вибір. Більш того, сьогодні ми вже пропонуємо нашим клієнтам проекти «під ключ», тобто починаючи з проектування, прокладки трубопроводів, монтажу обладнання та дощувальних машин і завершуючи пусконалагодженням всієї системи у цілому.

Kurkul.com: Ви плануєте розширювати асортимент?

Артур Херувімов: Технологія дощувальних машин, що виробляються наразі на нашому заводі, навряд чи потребує якоїсь тотальної заміни, тому що задовольняє потреби аграріїв. А ось удосконалення – це завжди актуально. Наші конструктори без упину працюють як над збільшенням ефективності устаткування, так і над зниженням металоємності конструкцій.

Головний драйвер змін та удосконалення продукції «Фрегату» ― безпосередньо наші клієнти. Саме вони задають нам темп і ставлять задачі з реальної фермерської практики. Такий зворотній зв’язок – безцінний, він дає нам змогу оперативно здійснювати якісні технологічні удосконалення.

Читати також: Ілля Жемелінський: Інвестиції в наші системи зрошення окупилися за один сезон

Щодо номенклатури машин, які ми виробляємо, то це фронтальні та кругові. Перші та другі бувають із перетягуванням і без нього. Тобто є можливість працювати на 2 чи 3 позиціях протягом одного сезону. Якщо мова йде про фронтальні машини – вони бувають із розворотом та без нього. Також ми будуємо дощувальні машини з можливістю забору води з каналу, двокрилі машини – коли лінія гідрантів проходить центром поля, а потім йде розподіл в обидві сторони по крилу.

Kurkul.com: Які типи дощувальних машин мають найбільший попит?

Артур Херувімов: Найбільшим попитом користуються все ж кругові машини. Тому що більшість гідросистем в Україні розраховані саме на цей тип дощувальної техніки. Фрегатівська модель ДМУ роками випускалася тільки в круговому варіанті. Але треба враховувати регіональні відмінності. Наприклад, в Одеській області гідросистеми більше використовували так звані машини ДДА (ДДА-100 – двоконсольний дощувальний агрегат – серія короткоструменевих двоконсольних дощувальних установок, що випускалася починаючи з 50-х років – прим. ред.). Всі машини були фронтальної дії. Тобто, якщо фермер ставить нову дощувальну техніку, відновлює зрошення після застосування ДДА у минулому, то він зазвичай вибирає або іподромну машину, або фронтальну.

Вибір між іподромною або фронтальною залежить від того, де розташована труба. Фактично, якщо вона по центру поля — це стовідсотково буде іподромна машина. Якщо вона лежить під посадкою — то буде вже фронтальна машина. Вибирати оптимальний варіант доводиться з огляду на наявність коштів на відновлення іригаційної системи та її удосконалення. Але практика показує, що зручніше використовувати кругові машини. Вони, в принципі, навіть не потребують операторів. Точніше, один оператор може обслуговувати до 15 дощувальних машин одночасно.

Читати ще: Водні потреби сільського господарства та джерела водопостачання

Kurkul.com: Ви згадали безперервну роботу ваших конструкторів над зниженням металоємності установок. Це — відповідь на подорожчання металу?

Артур Херувімов: В умовах сильної конкуренції ми маємо постійно працювати над всілякими поліпшеннями, над технічним і технологічним удосконаленням продукції. Наприклад, сьогодні ми вже розробили машини нового типу, що відрізняються збільшеною довжиною прольоту. Це зроблено з метою зменшення кількості візків в агрегаті ДМФ. Своєю чергою, це здешевлює вартість машини на площу, на якій вона використовується. У такий спосіб ми компенсуємо втрати нашого клієнта, що виникають через зростання світових цін на метал. З року в рік, хоч потроху, але ціни на металеві запчастини машин ростуть невблаганно. Ми це розуміємо і тому проводимо постійні дослідження, а потім впроваджуємо інновації, економічно вигідні як нам, так і нашим клієнтам. Так, нові 65-метрові прольоти, встановлені на агрегатах виробництва «Фрегату», вже працюють у полях. А 70-метрові експериментальні зразки закінчують випробування. Я сподіваюся, що вже восени перші такі машини вийдуть на полігон для випробувань у реальних умовах.

Kurkul.com: Метал і компоненти якого виробництва використовуєте у своїх дощувальних машинах?

Артур Херувімов: Найвідповідальніші вузли і позиції в дощувальних машинах, зокрема мотор-редуктори, колісні редуктори, дощувальні апарати, автоматичні вимикачі, реле, пускачі, щитове устаткування та дизель-генератор, ми закуповуємо у закордонних виробників. В Україні сьогодні немає достатньої якості виробництва тих позицій, що я перерахував. Наші конкуренти — західні компанії — теж використовують саме ці бренди. І ми, і вони купуємо компоненти для своїх дощувальних машин на тих самих фабриках і заводах.

Читати за темою: Мокрі агроінновації: контролер зрошення і сенсори на рослинах

Тому, якщо порівняти дві машини — українського виробництва компанії «Фрегат» і західного бренду — то ви практично не побачите ніякої різниці. Вона криється лише у металі. У нашому випадку буде метал українського виробництва, в їхньому — метал, вироблений у третій країні. Вся інша начинка — суцільний імпорт. Якщо говорити в цифрах, то 40% нашої дощувальної машини зібрано з імпортних компонентів.

Kurkul.com: Як подібний міжнародний поділ праці зрештою позначається на ціні дощувальної машини для українського фермера?

Артур Херувімов: Наразі українська машина «Фрегат» дешевша, ніж закордонні аналоги, на 5-10%. Багато хто вважає, що все українське повинно бути набагато дешевше. Але насправді диво не трапляється. Чому? Тому що метал у світі коштує однаково. Ні для кого не є секретом, якими темпами зростає ціна на український метал. І росте вона, між іншим, не тільки в Україні, а в усьому світі. Як результат, українські металурги піднімають ціну відповідно до котирувань на світових біржах. Імпортні запчастини ми закуповуємо у закордонних виробників на ідентичних умовах, що й інші компанії. Тому різниця в ціні між машиною «Фрегат» і машиною західного бренду — це вартість її доставки в Україну. А це і є ті самі 5-10%.

Kurkul.com: Які ще конкурентні переваги мають дощувальні машини ДМФ «Фрегат»?

Артур Херувімов: Головна наша конкурентна перевага полягає в тому, що ми — український виробник. Менеджмент «Фрегату», як і весь конструкторський відділ, знаходиться тут, в Україні. Велика проблема для зрошення вітчизняних полів – розмаїття їх конфігурацій. Розв'язання відповідних задач криється у грамотному підборі правильної дощувальної техніки. Для цього фермеру не треба робити запит в іншу країну — наші фахівці оперативно виїжджають на локацію та вносять необхідні конструктивні зміни, вирішують завдання, які ставить клієнт.

Читати також: Віктор Кириченко: Не їздіть на Мальдіви, а вкладайте гроші в зрошення

Артур Херувімов, CEO компанії «Фрегат»

А сьогодні ці завдання бувають досить нестандартними. Наприклад, підняти машину вище, ніж це закладено у конструкторській документації, або підвищити енергоефективність зрошувальної техніки. Кожному фермеру достеменно відомо, що маржинальність аграрної галузі зменшується щороку — грошова маса, яка залишається у господарстві після всіх виплат, включаючи податки, неухильно зменшується. Саме тому компанія «Фрегат» робить ставку на диверсифікації поливу. Наша розробка — система FregatSmart надає можливість контролювати норму зрошування, обираючи оптимальний режим поливу для тієї чи іншої ділянки поля. Оператору, який працює, з планшета чи смартфона залишається лише підтвердити або відкоригувати відповідні розрахунки.

Впровадження системи контролю та моніторингу FregatSmart дозволяє заощаджувати до 30% води. А вода сьогодні коштує дуже великих грошей. Практично, основна частина витрат для фермера, який використовує дощувальну машину — це вартість води. Точніше, не самої води, а сукупності її вартості: доставки та витрат на електроенергію. Тобто ми сьогодні виходимо на ринок не лише, як компанія-постачальник машин. Ми вже позиціонуємо себе, як компанію-інтегратора, що здатна розв'язувати комплексні питання — від проєктування не просто машин, а цілих систем іригації (насосна станція, трубопровід, дощувальна машина) до запуску цієї системи. Як інтегратор, «Фрегат» дає гарантію особисто фермеру щодо ефективності системи в цілому, окрім гарантування працездатності машин.

Основою нашої бізнес-моделі є досконалий сервіс. Ми кожного дня працюємо над тим, щоб наш клієнт отримував якісний сервіс 24/7. Ми придбали додаткові машини технічної служби, створили локальні склади запчастин в безпосередній близькості до клієнтів, впроваджуємо ERP-систему на підприємстві, що дозволить звести людський фактор помилки близько до нуля.

Kurkul.com: Знаю, що ДМФ «Фрегат» отримує замовлення вже на Півночі країни у зв'язку з погодними умовами. Ця тенденція лише набирає обертів?

Артур Херувімов: У зв'язку зі зміною клімату географія продажів наших машин зміщується на північ. Найпівнічніша точка, куди вже поставлені машини «Фрегат», —  Київська область. Торік у нас вже були запити з Чернігівщини, що говорить про початок проблем із насиченням ґрунту вологою. Аграрії починають замислюватися над шляхами розв’язання проблеми посухи. Але великий мінус у північних регіонів — цілковита відсутність систем зрошення, а саме трубопроводів. Просто інфраструктура не була закладена.

Все ж надія на те, що ситуація буде виправлена докорінно, в нас є. Державна програма «Велике будівництво», яка реалізується Міністерством аграрної політики, передбачає цілий напрямок зі створення нових зрошувальних систем на території України. Тому для нас це — додатковий стимул активно впроваджувати зміни, удосконалювати технології. Ми зробили ставку на масштабування бізнесу, й об’єми виробництва зросли у 2,5 раза. У короткостроковій перспективі ми бачимо п’ятикратне зростання. Саме такі обсяги мають забезпечити потребу в дощувальних машинах на українських полях.

Читати ще: Куди рухається агро ― огляд передових цифрових рішень

Дощувальна машина ДМФ «Фрегат»

Тим більше, на квітневій зустрічі з міністром Лещенком я відчув абсолютну підтримку українських виробників с/г техніки. Адже ми створюємо робочі місця тут, в Україні, платимо податки в український бюджет. Створюємо сінергетичний єфект за рахунок залучення інших машинобудівних та металообробних підприємств до кооперації. І саме це створює зростання ВВП нашої країни. І логічно, що ми розраховуємо на більш вигідні умови. Бо без допомоги держави конкурувати із західними виробниками нам важко — вони не цураються демпінгувати і не завжди ведуть добропорядну боротьбу. Щоб вичавити з ринку українського виробника, вони завозять своє обладнання до нас за нижчими цінами, ніж продають у своїх країнах.

Звісно, фермер може сказати: «Ну то і добре, нам так вигідніше». На перший погляд, так воно і є. Але, якщо роздивитися ситуацію глибше та детальніше, то виявиться, що, обираючи продукцію іноземних виробників, ми автоматично перетворюємо на сировинний придаток нашу країну.

Kurkul.com: Наразі ви відчуваєте підтримку держави?

Артур Херувімов: Зараз ключовим фактором для нас є підтримка держави у вигляді компенсації, що сплачується аграріям у разі придбання продукції українського виробництва. Тобто фермер, який купує дощувальну машину «Фрегат», отримує від держави 25% компенсації від вартості без ПДВ, а це вже суттєво. Ми автоматично потрапляємо у пріоритетний список для фермерів. До того ж за останні два роки компанія довела, що наші машини нічим не поступаються західним аналогам — ані якісними характеристиками, ані ефективністю.

Читати за темою: Аналіз ґрунту: оптимальний розмір інвестицій заради підвищення врожайності та економії добрив

Артур Херувімов, CEO компанії «Фрегат»

Іншим вкрай важливим аспектом розвитку зрошувальних систем є прийняття закону про водокористування, що передбачає напевно передачу цих систем та насосних станцій в управління тим компаніям, виробникам, які будуть більш ефективно ними розпоряджатися. Маючи статус приватного користувача, вони мають ставити туди більш ефективне обладнання, зменшуючи тим самим вартість води і відновлюючи мережі. Природно, що від цього ми очікуємо зростання попиту на дощувальну техніку.

Kurkul.com: Вашими основними клієнтами є великі аграрії?

Артур Херувімов: Сьогодні все залежить від розміру земельного банку, який є у фермера. Питання не в тому, дрібний він, середній чи великий, питання в економіці. А зиск є тільки якщо дощувальна машина встановлюється на поле розміром від 24 га. Тобто, якщо ви маєте 24 га поля — ви вже наш клієнт. Якщо поле менше за розмірами, ставити машину просто економічно недоцільно, і фермери знаходять собі інші рішення, більш вигідні для них. Але посуха вже впливає на математику. Так, на Херсонщині ще минулоріч лунали думки, що без зрошення можна навіть сходів не отримати. Настільки гостро зараз стоїть ця проблема…

Kurkul.com: Як розрахувати витрати фермера на придбання дощувальної машини за наявності іригаційної системи та у разі її відсутності?

Артур Херувімов: Якщо перерахувати вартість дощувальної машини на 1 га зрошуваних земель, то вартість ДМФ «Фрегат» сягає близько $900. Плюс вартість іригаційної системи на гектар вийде трохи вищою — від $1000 до $1200, адже вона включає проєктування і будівництво зрошувальних систем, насосних станцій, гідрантів.

Читати також: Фермерський огляд світової преси — липень 2021

Дощувальна машина ДМФ «Фрегат»

Kurkul.com: Які культури сьогодні підлягають зрошенню у аграріїв?

Артур Херувімов: Насправді культур, які йдуть під зрошення, досить багато. Але якщо говорити про максимальний ефект із точки зору економіки, тобто окупності вкладених інвестицій від придбання дощувальних машин, то насамперед це — картопля. Лише за рік можна повернути собі вартість інвестицій у зрошувальну техніку. А ось кукурудза буде повертати інвестиції близько 3-х років. Але однозначно це, по-перше, страховка для фермера, по-друге, вищі врожаї. Ну і по-третє, є деякі культури, як насіннєвий матеріал, що неможливо вирощувати без зрошувальної техніки.

Kurkul.com: Які фінансові інструменти ви використовуєте у роботі з аграріями при купівлі техніки?

Артур Херувімов: Сьогодні є цілий арсенал таких інструментів: від лізингу до банківських інструментів. З декількома банками ми співпрацюємо за партнерськими програмами, надаючи можливість нашим клієнтам купувати техніку за вигідними процентними ставками.

Якщо не враховувати програму держпідтримки, то придбання фермерами дощувальних машин виробництва «Фрегату» через лізинг та банківські програми сьогодні становить 40-50% угод, що маємо в нашому портфелі.

Kurkul.com: Ви пам’ятаєте об’єм найменшого та найбільшого замовлення, що виконував завод?

Артур Херувімов: За півтора року моєї роботи в компанії, напевно, найменшим замовленням був лише один проліт. Це була тестова машина, яка була продана до Польщі. Ну а найбільше замовлення, яке виконалося за мене, це була серія машин на 1,5 млн доларів. Це було українське замовлення.

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus