Олександр Хмелюк: Під час воєнних дій фермерам слід обирати більш пластичні гібриди

1 квітня 2022 379 0

Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group

Посівна 2022 в Україні стартувала на початку березня. Аграрії активно працюють на полі, дбають про майбутній врожай, а з ним і продовольчу безпеку України. Зокрема, кожен намагається знайти посівний матеріал, добрива чи ЗЗР. Проте, не всі компанії, які раніше були представлені на ринку України можуть постачати свою продукцію. Подекуди обірвалось й постачання імпортного посівного матеріалу.

Не дивлячись на ситуацію, що склалась вітчизняний виробник насіння та добрив LNZ Group продовжує працювати. Тільки за минулі 2 тижні зі складів компанії щодня відвантажували по 100-150 т продукції. При цьому продукцію приїжджали купувати й аграрії з регіонів, де ведуться бої: Харківської та Чернігівської обл. Ми ж поспілкувались з керівником Агродепартаменту LNZ Group Олександром Хмелюком про новинки компанії серед ЗЗР, системи захисту полів від бур’янів весною та отримали рекомендації щодо особливості підбору гібридів кукурудзи для різних регіонів України.

Kurkul.com: У цьому сезоні весна в Україну прийшла доволі рано. Фермери розпочали польові роботи, хоча вночі ще присутній мороз. За таких кліматичних умов яку схему захисту ви б рекомендували.

Олександр Хмелюк: У першу чергу слід більше звернути увагу на «поведінку» діючих речовин за таких умов та замінити на відповідні. Наприклад, не варто використовувати ґрунтові гербіциди з діючою речовиною метолахлор, оскільки вона при температурі +5°C і нижче кристалізується, за таких умов ми її «втратимо». Відтак на ранніх строках посіву краще застосувати пропізохлор або ацетохлор. Також не варто використовувати гормональні діючі речовини. Оскільки, крім дуже низької гербіцидної ефективності вони будуть проявляти фітотоксичний вплив на культурні рослини.

Читати за темою: Посівна 2022: що будуть сіяти фермери під час воєнного стану?

У цьому сезоні весна в Україну прийшла доволі рано. Фермери розпочали польові роботи, хоча вночі ще присутній мороз

Kurkul.com: Разом з весняною погодою на полях з’являються й перші бур’яни. Які гербіциди порадите застосовувати аграріям?

Олександр Хмелюк: Насправді складно дати якісь одні універсальні рекомендації. Вибір гербіцидів та норма їх внесення залежить від багатьох факторів. Якщо в загальному, то для контролю сходів бурʼянів у посівах кукурудзи ми рекомендуємо застосувати бакові суміші Сора-НЕТ або Сахара або Дабл-Трай у поєднанні з Айдахо. Щодо соняшнику, то тут можна використовувати Сора-НЕТ або Дабл-Трай у поєднанні з Айдахо або Перун, а на посівах озимих зернових — суміш гербіцидів Шериф та Аксакал. Проте, краще все ж таки звернутись до регіонального представника Агродепартаменту LNZ Group. Він допоможе провести діагностику поля, визначить потенційні ризики та надасть конкретні рекомендації щодо формування ефективних бакових сумішей за конкретних умов.

Kurkul.com: Як бачимо, в портфелі засобів захисту рослин DEFENDA на 2022 рік з’явилось 6 нових продуктів. Розкажіть детальніше про них.

Олександр Хмелюк: Так, у 2022 р. ми вивели на ринок 6 нових продуктів: 2 фунгіциди — Кітч та Тринол, які покликані забезпечити потребу у захисті плодово-ягідних культур (це є ще одним новим напрямів бізнесу компанії, який представлено під брендом Tevitta); 3 інсектициди — Бомбардир Дуо, Октант Турбо та Кайрос метою яких є розширення спектру, тривалості контролю шкідників та зручності використання; 1 десикант —  Диквалан Макс з підвищеним вмістом діючої речовини, що дає можливість зменшити норму використання при малообʼємному внесенні.

Читати також: Корективи війни, або як проходить посівна у воєнний час?

Щодо гербіцидного захисту соняшнику, то тут можна використовувати Сора-НЕТ або Дабл-Трай у поєднанні з Айдахо або Перун

Kurkul.com: Минулого року гібриди кукурудзи UNIVERSEED отримали високу врожайність на Заході України. Так середня врожайність UNI3510/EXPM015 (ФАО 260) склала 13,6 т/га при базовій вологості 14 %. Цьогоріч цей регіон має стати ключовим у вирощуванні агропродукції. Який посівний матеріал порадите обрати фермерам?

Олександр Хмелюк: Так, минулий сезон був дуже сприятливим для отримання високих урожаїв кукурудзи. На жаль, сезон вирощування 2022 р. вже відрізняється меншими запасами продуктивної вологи у ґрунті. Тому в першу чергу слід звернути увагу на посухостійкість вибраних гібридів та, головним чином, на встановлення норми висіву того чи іншого гібриду.

Щодо гібридного складу, для ранніх або пізніх строків посіву ми рекомендуємо гібрид EXPM032; для оптимального строку посіву за інтенсивної технології вирощування краще висіяти гібриди UNI3510 та UNI3414, а за екстенсивної — більш пластичні ДК315 (бренду Legeng seed) та UNI3511. Для отримання більш детальної інформації та рекомендацій з технології вирощування у конкретнім господарстві раджу звернутись до представника Агродепартаменту LNZ Group, контакти яких є на нашому сайті.

Kurkul.com: А як щодо інших регіонів? Чим керуватись фермерам при виборі посівного матеріалу?

Олександр Хмелюк: У виборі гібрида чи сорту у першу чергу слід керуватись характеристиками та особливостями, здатністю сформувати достатній урожай на тому чи іншому полі. Наразі через воєнні дії, брак часу, непередбачувані обставини є великі ризики не дотримання технології вирощування. Тому фермерам слід звернути увагу на більш пластичні гібриди та зменшити частку інтенсивних, оскільки вони більш вимогливі до технології вирощування, зокрема UNI3511 та ДК315 (Legend).

Kurkul.com: Як знаємо ключовий вплив на врожай кукурудзи мають агротехнічні заходи: живлення, норми висіву та підбір гібридів. В цьому році за форс-мажорних обставин у фермерів брак часу — посівну проводять під звуки сирен. Як за таких умов вберегти високу врожайність кукурудзи?

Олександр Хмелюк: Погодні умови, вибір гібриду та технологія вирощування мають вирішальний вплив на урожайність. Замінити або компенсувати нестачу будь-якого з цих факторів іншим не можливо. Погіршення погодних умов чи спрощення технології вирощування безумовно приведуть до зниження урожайності.

Деякі проводять посівну під обстрілами. Нажаль, вирішення проблем, що склались за таких умов, не лежать у площині агрономічної науки. Проте, щоб отримати хороший врожай слід максимально дотримуватись технології, зокрема, ключових її моментів: підготовки ґрунту, строку та норм висіву, контролю бурʼянів та захисту від інших шкодочинних факторів.

Kurkul.com: Дякуємо за цікаву розмову

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus