Любомир Гайдамака: Ми змогли диверсифікувати виробництво, і замість креветок тепер вирощуємо овочі

4 квітня 2022 782 0

Любомир Гайдамака, керівник ТОВ «Вісмар Аква»

Ранок 24 лютого назавжди змінив буденне життя українців. Тікаючи від війни люди покинули домівки, залишили бізнес та поставили життя на паузу. За кілька тижнів шок минув. Українці почали розуміти: навіть якщо війна завершиться завтра, нас чекає економічно важкий час відбудови. Якщо є можливість, то варто працювати. До того ж робота заспокоює не гірше Арестовича чи Кіма.

До праці щоденно у своїх промовах закликає президент й уряд. Особливу увагу політики звертають на агросектор, бо без праці фермерів перемога і відбудова країни нереальна. Тому ми розшукуємо героїв-агровиробників, які попри війну продовжують працювати.

Не можеш змінити ситуацію — зміни ставлення до неї

До війни фермер Любомир Гайдамака мав на Київщині акваферму площею 0,5 га. Господарство складалось з багатьох водойм відритого типу. Акваферма мала приміщеннях, де вирощували декоративних ставкових риб (коропи кої, золоті рибки, орфи) та водяні рослини (понад 40 сортів водяних лілій). Також минулого року облаштували спеціальну систему для проведення експериментів по вирощуванню морських креветок Ваннамей, котру ще дехто помилково називає королівською креветкою. У цьому році фермер планував вдосконалювати технології вирощування аквакультур. Але війна змінила його плани.

Читати за темою: Олександр Корх: Наші осетри живуть повноцінним життям у відкритій водоймі

До війни фермер Любомир Гайдамака мав на Київщині акваферму площею 0,5 га

«Цьогорічні плани по аквакультурних технологій поки що пішли в тому напрямку, що й руський корабель, але це ж не підстава для того, аби впадати у відчай та опускати руки. Тому прийнято стратегічно важливе рішення на місці аквакультур, почати вирощувати овочі для забезпечення продовольчої безпеки нашої громади», — заявив Любомир Гайдамака на своїй Facebook-сторінці.

Так розпочалась нова історія переродження аквафермера-дослідника в овочівника. Журналісти Kurkul.com поспілкувалися з фермером і розпитали у нього про перебудову господарства.   

Kurkul.com: Пане Любомир, окрім вирощування аквакультур, чим ваша компанія ще займається.

Любомир Гайдамака: Основний напрям діяльності нашої компанії — це проєктування, будівництво, операційна діяльність та передача управління фермою по вирощуванню будь-яких об'єктів аквакультури в інтенсивних умовах. Тобто, ми можемо запроєктувати, побудувати, здати в експлуатацію та експлуатувати (з подальшою передачею управління фермою при досягненні планових показників замовникам та власникам) ферму по вирощуванню риби та креветок.

Дивитись також: Кустарне рибальство та аквакультура в Україні — реалії та перспективи (фотопроєкт)

Основний напрям діяльності ТОВ «Вісмар Аква» — це проєктування, будівництво, операційна діяльність та передача управління фермою по вирощуванню будь-яких об'єктів аквакультури

Kurkul.com: Аквафермерство — галузь, яка в останні роки доволі непогано розвивалась. Чи до початку війни був попит на проєкти в цій сфері та загалом вашу продукцію?

Любомир Гайдамака: Саме фахівці нашої компанії розробили технологію та запроєктувати найбільше в Європі господарство повного циклу (маточне, малькове відділення, товарне вирощування та переробка), по вирощуванню білоногої тихоокеанської креветки Ваннамей на Миколаївщині. 

На жаль, на сьогодні інвестори проєкту вирішили тимчасово заморозити роботу цієї ферми, зі зрозумілих всім причин. Але маю надію, що вже в наступному році, а можливо й раніше, ферма знову почне свою роботу і ми матимемо можливість реалізації мальків креветки не тільки на території України, але й в ЄС. Також перспективи вступу України до Євросоюзу дає багато можливостей для нарощування експорту свіжої креветки.

Kurkul.com: Коли розпочалась війна ви не впали духом, а прийняли рішення в деяких теплицях господарства почати вирощувати овочі. Зрозуміло продукція господарства не настільки актуальна зараз. Чи важко було переобладнати приміщення?

Любомир Гайдамака: Зрозуміло, що це тимчасове рішення на час війни. Ми вирішили вирощувати овочі в одній із наших теплиць, де влітку планувалось розведення креветки Ваннамей. Це невеличка теплиця 150 м2 в котрій розміщений бетонний басейн покритий плівкою. Там ми хотіли відпрацювати нові технології та випробувати спеціально розроблені комбікорми для інтенсивного вирощування аквакультури. Ми просто злили воду, при цьому залишили все змонтоване обладнання. Висадили поки що розсаду, яку з часом пересадимо в спеціальні ємності, забезпечивши їх автоматичним поливом та відповідним кліматом.

Ми просто робимо це для того, аби використати площу теплиці, забезпечити людей роботою, вселити їм віру в те, що ми обов'язково дочекаємося нашої перемоги разом і будемо мати вдосталь свіжих овочів. 

Читати ще: Овочевий дайджест — кращі матеріали про овочівництво

На підприємстві вирішили вирощувати овочі в одній із теплиць, де влітку планувалось розведення креветки Ваннамей

Kurkul.com: Як в таких критичних умовах ви змогли перелаштуватись?

Любомир Гайдамака: Наша основна команда, котра складається із трьох інженерів, зараз працює над розробкою проєкту креветкової ферми в ОАЕ. Що дає нам можливість залучити валюту в країну, підтримувати наших членів команди, платити податки. А тепличний бізнес —  це звичайно радше хобі. Хоча в мене є мрія, що цей досвід допоможе нам разом з іншими членами громади організувати власний кооператив. Ми б могли вирощувати свіжі овочі, птицю, а з ними м’ясо і яйця, щоб забезпечити нашу громаду власною продукцією. 

Така кооперація вирішила б багато проблем та значно спростила б доступ до свіжої продукції місцевим жителям. До того ж ми межуємо зі столицею, куди можна буде продавати залишки продукції та заробляти кошти для працівників кооперативу, платити податки в громадський бюджет та реінвестувати кошти в подальше розширення.

Читати за темою: Вирощування овочів і розсади на Кременчуцькій овочевій фабриці

Наразі Любомир Гайдамака планує вирощувати помідори, огірки, салатну групу, перці чилі та солодкі

Kurkul.com: Чи був у Вас досвід вирощування овочів, оскільки припустимо вирощування розсади вимагає строгого дотримування технологій.

Любомир Гайдамака: Ну світ же не без добрих людей! Зараз дуже багато інформації у відкритому доступі. Хто вміє уважно читати та ставити правильні питання, завжди отримує правильні відповіді та поради. Я особисто знайомий з багатьма фахівцями із закритого овочівництва не тільки в нашій країні, але й за кордоном. І багато хто із них зголосився надавати дорадчі послуги нашому проєкту безплатно. Дуже щасливий з того, що в мене є настільки розумні та досвідчені люди в соцмережах.

Kurkul.com: У країні є зараз певні проблеми з логістикою. Чи важко було знайти посівний матеріал та добрива в такий гарячий сезон посівної? 

Любомир Гайдамака: Насіння знайшли. Тара в мене була, бо ми вирощували водяні рослини. Добрива є. Я також запатентував штам фотосинтетичних бактерій та розробив технічні умови для препарату, котрий вже давно використовується для вирощування рослин в умовах закритого ґрунту. Цей препарат також застосовується для покращення якості води в штучних водоймах. А тепер якраз буде можливість краще придивитися до його характеристик при вирощуванні рослин.

Читати також: Посівна 2022: що будуть сіяти фермери під час воєнного стану?

Підприємство змогло знайти насіння і добрива для вирощування овочів. А тара вже була після вирощування водяних рослин

Наразі плануємо вирощувати помідори, огірки, салатну групу, перці чилі та солодкі. Почали з перевірених сортів, а далі перейдемо до чогось складнішого при потребі. Поки що не будемо форсувати брід, не знаючи всіх підводних каменів.

Kurkul.com: Чи вистачає робочих рук?

Любомир Гайдамака: Дуже багато людей у нашій громаді залишилося практично без роботи. Тому з цим нема жодних проблем. Тим паче, що проєкт з овочівництва реально поки що дуже маленький і там з головою вистачить «половину» людини на день. 

Найголовніше зараз — це не опускати руки. Я думаю, що зараз важливо людям давати промінчики надії та цим постійно займаюсь. Ми ж українці! І ми реально крута нація! Разом дійдемо до перемоги.

Kurkul.com: Дякуємо за цікаву розмову!

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus