На Миколаївщині з молочної ферми зробили багатофункціональний кооператив

13 лютого 2019 446 0
На Миколаївщині з молочної ферми зробили багатофункціональний кооператив

Кооператив «Мальва» знаходиться у селі Лоцкине Баштанського району Миколаївській області. Його заснували трохи більше двох років тому. Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

«21 листопада 2016 р. наш кооператив був зареєстрований. Активно в роботу ми включалися практично два місяці ― входили в курс, ознайомлювалися зі своїми обов’язками, почали розуміти, що ми можемо зробити в цьому направленні. І, чесно кажучи, на сьогоднішній день ми ще досі вчимося і все більше розуміємо свої можливості», ― розповідає голова кооперативу Любов Ходаріна.

Кооператив був заснований на базі сімейної ферми, яка займалася молочарством. Зараз до складу кооперативу входять три такі ферми, що спеціалізуються на заготівлі молока: дві діючі, а третя в процесі добудови та поповнення поголів’я.

«Будують ферму господарі за свій рахунок. Але кооператив співпрацює з організаціями, які надають допомогу у придбанні устаткування, яким можна обладнати сімейні ферми», ― зазначила голова кооперативу.

За її словами, на першій фермі 20 голів та доповнюють другий корпус ― там вже є 4 голови дійного стада і 6 ремонтних телиць. Навесні планують запустити ще один корпус ремонтного стада на 10 голів.

Друга сімейна ферма на сьогоднішній день має 24 дійного стада, 10 ремонтного та виробник ― бик. Також на ній запускають другий корпус.

Окрім цього, при сімейних фермах планується установка танків охолоджувачів, в яких буде утримуватись молоко задля покращення якості молока. Саме молоко кооператив здає до молочного концерну «Лакталіс».

Ще одним вектором роботи кооперативу є обробіток землі. Так, у СОК є відповідна техніка, за допомогою якої обробляється земля членів кооперативу.

Новим направленням кооперативу стало ягідництво, а саме вирощування малини.

«Це новий напрямок для нас, який ми на сьогоднішній день пробуємо. При створенні групи, яка буде займатися ягодами, було бажаючих 4 сім’ї, але з успішними результатами поки що є дві сім’ї. Але всі ці люди є членами нашого кооперативу», ― наголосила Любов Ходаріна.

Вона також додала, що деякі люди виявили бажання стати членами кооперативу та займатись горіхом, тим самим розширити спектр роботи СОКу. Але це також поки плани на майбутнє

 

Виконано за допомогою Disqus