Зеленському надійшла петиція щодо референдуму про ринок землі

16 жовтня 2019 87 0
Зеленському надійшла петиція щодо референдуму про ринок землі
Kurkul.comЗеленському надійшла петиція щодо референдуму про ринок землі

Президенту України Володимиру Зеленському пропонують провести всеукраїнський референдум про особливості земельного ринку України та ключові положення земельного законопроекту. Про це ідеться у петиції щодо всеукраїнського земельного референдуму, зареєстрованій 11 жовтня головою громадської організації «Прозора земля» Володимиром Коваленком на сайті Президента під №22/076020-еп. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Читати за темою: Відкриття ринку землі в Україні: хронологія подій 

У петиції також подано запитання до всеукраїнського референдуму:

  • Чи підтримуєте ви скасування мораторію на продаж землі та запуск ринку (обіг) земель с/г призначення?
  • Чи підтримуєте ви продаж землі с/г призначення іноземним громадянам або іноземним юридичним особам, українським компаніям засновниками, яких є іноземні фізичні або юридичні особи, іноземним державам?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля може передаватися в іпотеку банкам або іншим кредитним установам зареєстрованим в іноземних державах?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля с/г призначення всіх форм власності повинна продаватися виключно на відкритих торгах через систему електронних торгів «Прозоро».
  • Чи підтримуєте ви ухвалення початкової (базової) вартості землі сільськогосподарського призначення 8000 євро за 1 гектар?
  • Чи підтримуєте ви те, що для України 20% всього земельного фонду має бути у власності держави, аби забезпечити її продовольчу безпеку?
  • Чи підтримуєте ви запровадження повноцінного вільного ринку землі лише за умови 10-річного перехідного періоду (мова про допуску на ринок лише українських юркомпаній без засновників чи співзасновників іноземців у складі таких компаній?
  • Чи підтримуєте ви обмеження володіння землею одних руках максимум 500 га?
  • У петиції подано обґрунтування за кожним із цим пунктів необхідності голосування.

«Це рішення є доленосним для майбутніх поколінь, необхідно дізнатися думку людей, які проживають на території України. Тим більше це прямо прописано в Конституції України — ст. 5… У Ст.14. сказано, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, а ст.69 вказує на те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії», — зазначено у петиції.

Виконано за допомогою Disqus