За останні 6 місяців в Україні закрилось 100 молочних ферм

21 жовтня 2019 474 0
За останні 6 місяців в Україні закрилось 100 молочних ферм
pixabay.com

Фермери вирізають поголів’я та акумулюють кошти, щоб зберегти земельний банк після запуску ринку землі сільськогосподарського призначення. Україна з експортера молочних продуктів стає імпортером. Повідомляє a7d.com.ua з посиланням на Асоціацію виробників молока.

«За останні 6 місяців Україна щомісяця втрачає по 2-3 тис. корів в промисловому виробництві. Це близько 100 середніх ферм, які уже закрились. В результаті, виробництво молока зменшилось на 166 тис. т. Такими темпами ми ризикуємо залишитись без українського молока та втратити головну бюджетоутворюючу галузь», — зауважила віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк.

За її словами, таку ситуацію спричинила риторика Уряду про терміновий запуск ринку землі сільськогосподарського призначення. Проте, за таких запропонованих непрозорих умов та відсутності державної підтримки для тваринників, фермери фактично «згортають» молочне скотарство і акумулюють кошти, адже молочно-товарна ферма не може існувати без земельного банку, який забезпечує кормову базу, тому що ринок кормів в Україні відсутній.

Окрім того, що українці можуть залишитись без вітчизняного молока, ми ризикуємо втратити близько 3,6 млрд грн відрахувань в бюджет та 12% робочих місць в аграрному секторі, які дає молочне скотарство.

Виконано за допомогою Disqus