Садівник з Хмельниччини щороку збирає понад 180 сортів елітного винограду

2 травня 2020 4683 0
Садівник з Хмельниччини щороку збирає понад 180 сортів елітного винограду
Kurkul.com

Зі свого виноградника Роман Єфименко із села Лисогірка Меджибізької ОТГ на Хмельниччині щороку збирає понад 180 сортів елітного винограду. Виноградарством чоловік серйозно займається вже понад три роки. До цього 17 років їздив світом на заробітки, аби зібрати мінімальний стартовий капітал. Про це пише ye.ua.

Окрім винограду на ділянці розміром 60 соток чоловік вирощує інжир, лохину, персики, ківі, азіміну, зізіфус, маракую, ожину. Однієї малини має близько 100 видів. Але основна гордість господаря — виноград. А нещодавно Романа Єфименка обрали заступником голови клубу «Виноградарі Поділля».

«Саджанці винограду я купую по всій Україні. Є у мене азійські, європейські, американські сорти. Серед новинок Відьмині пальчики, Аватар, Сапфір. Торік один такий пагін із 3-4 бруньками коштував близько 4 тисячі гривень! Цей виноград має ягоди 7 см завдовжки. Серед моїх найулюбленіших рожевих сортів — Преображення. Це еталонний виноград, який і досі ще жоден селекціонер не зміг перевершити. Ягоди в нього до 5 см завдовжки та заважують до 20 г. Вага грона — 1,7-2 кг. Подобається дуже кишмиш Велес. Минулого року на виставці його було визнано переможцем. Одне гроно заважило 5 кг! Дуже перспективний сорт Монарх, у якого вага однієї ягоди 30 г. Коли кладеш на руку куряче яйце та одну виноградину, то вони за розміром ідентичні. Не поступається йому сорт Ланселот, який дає з одного куща до 50 кг винограду», — розповідає садівник.

Пан Роман висаджує пагони в лютому й до весни вони вкорінюються. Саджанці рекомендує купувати у відеречках із зеленим приростом 50-60 см. Покупцеві тоді дуже зручніше висадити його в ямку. Це краще робити разом із землею з відерця.

«Виноград — теплолюбна культура, яка вимагає укриття. Це стосується 95% сортів, які ростуть у нас в Україні. Існують, звісно, і морозостійкі види, які витримують морози -28-30°С, проте вони значно поступаються іншим своїм побратимам якістю та смаком ягід. Найсмачніші ж сорти здатні витримати зими до -23°С. Ми просто пригинаємо лозу до землі та засипаємо її ґрунтом. Саме тому дуже важливо посадити саджанець лежачи, тоді потім не доведеться його гнути через силу, аби вкрити на зиму. Достатньо буде просто зняти його з арки й він сам впаде на землю», — каже Роман Ігорович.

Свій виноград він не обробляє хімічними засобами захисту.

Читайте також: Садівники Львівщини розширюють персикові сади

Виконано за допомогою Disqus