Завдяки зрошенню врожайність культур збільшується до 3 разів

23 вересня 2020 73 0
Завдяки зрошенню врожайність культур збільшується до 3 разів
Kurkul.com

Наталія Смаковська, керівниця агробізнесу ТОВ «АМГ Миронівське» розповіла, що при застосуванні зрошення, урожайність може збільшитись у 2,5-3 рази. Про це йдеться у матеріалі «Висока врожайність в умовах посухи — досвід зрошення на Вінниччині» на Kurkul.com.

Вона зазначила, що на теперішній час у господарстві ТОВ «АМГ Миронівське» зрошуються такі культури як соя, насіннєва та зернова кукурудза. Пшениця та ріпак рідше потрапляють під полив, а розподілення культур для зрошення залежить від обраної сівозміни.

«Основне завдання — сформувати максимальний полив сої, тому що для цієї культури критично необхідна волога, та гібридної кукурудзи. Кукурудза звичайна теж добре відгукується на полив, відповідно ми її теж зрошуємо, а от соняшник не має такого відгуку, хіба що за винятком цього року», — уточнила вона.  

Минулого сезону підприємство отримало такі результати врожайності: пшениця — 5,2 т/га, кукурудза — 8,5 т/га, ріпак — 2,7 т/га. Проте, за словами Наталі, завдяки зрошенню показники врожайності значно збільшуються. Максимальний рекорд врожайності кукурудзи становив 12,9 т/га, ріпаку — 4,4 т/га та сої — 4,6 т/га.

«Якщо говорити про 2019 р., то на зрошенні врожайність сої — 2,6 т/га, а без зрошення — 2,2 т/га, соняшнику — 3,4 т/га, ріпаку — 2,9 т/га. У 2018 р. врожайність кукурудзи без зрошення — 10,4 ц/га, на зрошенні становила 11,6 т/га, сої без зрошення — 2,7 т/га і 3,2 т/га на зрошенні, результати по ріпаку — 2,7 т/га та 3,6 т/га відповідно», — навела цифри керівниця.

Наталія Смаковська наголошує, що при застосуванні зрошення, урожайність може збільшитись у 2,5-3 рази.

«Якщо подивитися різницю, в посушливому 2015р., кукурудза зернова без поливу дала врожайність 3,1 т/га, при цьому на поливі врожайність становила 8,6 т/га, тобто різниця майже в 3 рази. Врожайність по сої без поливу становила 1,1 т/га, а на зрошенні — 2,8 т/га, тобто більше у 2,5 раза!», — зауважила вона.

Раніше повідомлялося, що на Вінницькому агропідприємстві збільшили площі під зрошення з 350 до 1200 га

Виконано за допомогою Disqus