В України змінено порядок ідентифікації та реєстрації овець і кіз

22 вересня 2020 36 0
В України змінено порядок ідентифікації та реєстрації овець і кіз

Внесено зміни до Порядку ідентифікації та реєстрації овець і кіз. Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби.

З 18 вересня 2020 р. після опублікування в Офіційному віснику України  набирає чинність наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 3 липня 2020 року №1266 «Про затвердження Змін до Порядку ідентифікації та реєстрації овець і кіз», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 вересня 2020 року за № 853/35136 (далі – Зміни до Порядку).

Згідно зі Змінами до Порядку:

  • 1. Затверджено нову форму бирки вушної для ідентифікації овець і кіз та замкового механізму бирки, матеріал і механізм виготовлення якого повинні забезпечити неможливість роз’єднання частин, що виключає їх повторне використання.

Слід також зазначити, що усі тварини, що утримуються в господарстві, повинні ідентифікуватися биркою згідно зі зразком бирки вушної для ідентифікації овець і кіз.

З 18 вересня проводиться ідентифікація овець і кіз бирками нового зразка на одне вухо тварини.

«За наявності бирок старого зразка ідентифікація овець і кіз проводиться бирками старого зразка на обидва вуха тварини до повного їх використання», — йдеться у повідомленні.

  • 2. Починаючи з 1 січня 2022 р. тварини старше 12-місячного віку, а також тварини, що експортуються, повинні будуть ідентифікуватися додатково за допомогою бирки з електронним ідентифікатором, яка прикріплюється на друге вухо тварини.

На обох бирках тварини буде зазначатись один і той самий ідентифікаційний номер, що відповідатиме номеру електронного ідентифікатора і даватиме змогу індивідуально ідентифікувати кожну тварину та господарство, де вона була народжена.

  • 3. У разі відсутності печатки у фізичної особи-підприємця та юридичної особи, реєстраційні документи повинні бути засвідчені  підписом власника (без застосування печатки).
  • 4. Для оптимізації технологічного процесу реєстрації тварин із реєстраційної відомості овець/кіз виключено позиції щодо даних про результати ветеринарних досліджень  та епізоотичного стану господарства, на заповнення та завірення яких відводилося три робочі дні відповідно до законодавства.
  • 5. Для забезпечення належного контролю за епізоотичною ситуацією в країні та появою нових господарств з утримання і розведення тварин, які є окремими одиницями епізоотичного контролю, до реєстраційної картки господарства додано норму щодо завірення її спеціалістом державної установи (закладу) ветеринарної медицини, під контролем якого перебуває господарство.

З повним текстом Змін до Порядку можна ознайомитися на сайті Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» в розділі «Законодавство».

Читайте актуальні матеріали на сайті:

Виконано за допомогою Disqus