Україна скоротила виробництво молока в 4 рази — експерт

8 жовтня 2020 127 0
Україна скоротила виробництво молока в 4 рази — експерт
pixabay.com

У 2020 р. Україна виробляє у 4 рази менше молока, ніж на початку 2000 рр. Про це повідомив голова спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський у матеріалі Молочна галузь на межі колапсу, або Як зберегти тваринництво та захистити внутрішній ринок від експансії молочного імпорту? на AgroPolit.com

Він зазначив, що у 1994 р. виробництво молока в Україні складало 24,5 млн т, то у 2020 р. —  6,5 млн т. 

«У 1991-1995 рр. Україна була на 6-му місці у світі за об’ємами виробництва молока. Попереду були лише США, Росія, Німеччина, Індія та Франція. У 2020-му Україна потрапила на 32-ге місце у рейтингу, та віддала першість більшості країн ЄС. Якщо у 1990 році поголів’я корів становило 8,5 млн голів, то у 2020-му ця цифра скоротилась до 1,7 млн голів», — зауважив експерт.

Читати за темою: Школа тваринника: Силос для «чайників» від Михайла Травецького

Крім того, Вадим Чагаровський додав, що на українському ринку існує великий відсоток фальсифікованої продукції. 

«Передусім фальсифікуються продукти з високим вмістом жиру — масло, сметана. Я думаю, рівень фальсифікації щодо масла становить 30-40%. Хочу зауважити, що фальсифікація вершкового масла та сметани переважно відбувається на рівні місцевих локальних виробників. Якщо тіньовий ринок має до 20%, то такий самий відсоток фальсифікату. Друга категорія продуктів, які найбільше фальсифікуються — це сир кисломолочний. Зараз на базарах у маленьких продовольчих крамницях 95% цього продукту є фальсифікатом. Загалом же 80% всієї молочної продукції України відповідає своїй назві, а 20% — підробка», — наголосив голова спілки молочних підприємств України.

Виконано за допомогою Disqus