Вчені винайшли молекулу, яка допомагає рослинам економити воду

3 квітня 2021 71 0
Вчені винайшли молекулу, яка допомагає рослинам економити воду
Kurkul.com

Вчені з Австралії та Німеччини виявили молекулу, яка допомагає рослинам справлятися з посухою. Про це інформує Nature Communications.

Вчені з Дослідницького інституту Уейта (Австралія) і Вюрцбурзького університету (Німеччина) з’ясували,що відповідальною за такий механізм виявилася молекула гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) — органічна сполука і найважливіший гальмівний нейромедіатор ЦНС людини і ссавців, який міститься і в організмі рослин. Харчову добавку на його основі виписують для лікування розумової відсталості, після інсульту або травм мозку.

Читати за темою: Аграрій Одещини розповів про технологію вирощування культур в умовах посухи

«ГАМК вважається давнім посередником клітинної комунікації, який присутній у всіх біологічних царствах. У тварин і людини ця молекула часто пов'язана з процесами розслаблення інгібуючого медіатора ЦНС. Для рослин її призначення було не цілком визначено: відомо лише те, що вона накопичується в організмі рослин при стресі», — йдеться у повідомленні.

Австралійські та німецькі вчені з'ясували, що вона може контролювати розмір пір в листі рослин. Це необхідно для того, щоб знизити втрату дорогоцінної вологи при посухах. Чим більше ГАМК накопичило рослина, тим краще воно впорається з нестачею надходження води з навколишнього середовища. Відкриття вчених може позначитися на врожайності культурних посадок. Щоб відповісти на питання, як саме, необхідні подальші дослідження. Адже регуляція продихових отворів ключовий фактор, що визначає плодючість і стійкість до посухи.

Читати також: Фермери Одещини закривають господарства через втрати від минулорічної посухи

Виконано за допомогою Disqus