Агроном назвав найурожайніший сорт лохини у 2020 році

8 квітня 2021 684 0
Агроном назвав найурожайніший сорт лохини у 2020 році
pixabay.com

Минулого року у квітні були суттєві заморозки, які призвели до втрат врожаю лохини у багатьох аграріїв по Україні. Згідно з інформацією вони склали від 50% до 70%. Про минулий та цьогорічний сезон лохини розповів головний агроном ТОВ «Аграрна компанія «Еко-Парк» Федір Прима в коментарі Kurkul.com.

За словами аграрія в господарстві вирощують сорти лохини Дюк, Блюкроп, Блюголд, Чендлер, Еліот, Ліберті, Аврора, Драпер, Патріот. Сорти максимально адаптовані до зміни кліматичних умов.

«Торік рослини сильно постраждали внаслідок весняних заморозків у квітні. Наразі небезпечний період для рослин триває. В нашому регіоні минулого року строки збору були стандартні, коли у деяких господарствах затягнулися на 7-10 днів. Десь більше дощів, десь більше сонця — але у нас було все вчасно. Якщо багато дощів, то збір проводять пізніше», — розповів агроном.

За його словами, найстійкішим та найврожайнішим сортом у 2020 р. був Блюкроп. Він найкраще переніс заморозки, та мав найменший відсоток втрат.

«Але за смаковими якостями лідирував сорт Дюк, хоча він дещо більше постраждав. Минулого року загальні втрати від запланованої врожайності лохини склали від 50 до 70%. Такі цифри були у більшості господарств, з якими ми спілкуємось. Врожайність лохини залежить від віку, чим молодше, тим менше. Якщо говорити за Блюкроп, то отримали врожайність 2-2,5 т, а втрати становили 50-60%. Маємо надію на гарний урожай цього року», — сказав Федір Прима.

Читати за темою: Аргентина переживає кризу у вирощуванні лохини

За його словами наразі складно оцінити майбутні втрати врожаю через погодні ралі. Адже саме у квітні-травні вирішальний момент формування врожаю — після цвітіння можна озвучувати якісь прогнози.

«Після зими є пошкодження рослин, не можемо сказати що рослини ідеально перезимували. Різні сорти по різному відреагували на погодні зміни», — розповів Федір Прима.

За інформацією на офіційному сайті Аграрної компанії «Еко-Парк», в найближчі роки господарство планує розширення виробництва.

«Щодо сортів, обсяги насаджень яких будуть збільшуватися — це в першу чергу сорт Дюк, у якого за якісними показниками поки що немає конкурентів. Також в планах збільшення насаджень пізніх та середньо пізніх сортів. Проте, які саме це будуть сорти — остаточно буде вирішено пізніше, оскільки триває вивчення їх ефективності в наших умовах, а також аналіз особливостей ринку», — йдеться у повідомленні.

Щодо сортів, які показують найкращу урожайність в Україні і, зокрема, на Чернігівщині — то тут серед лідерів можна виділити Дюк, Блюкроп, Патріот.

Виконано за допомогою Disqus