При несвоєчасному захисту винограду від шкідника можна втратити 100% урожаю — фахівець

19 квітня 2021 63 0
При несвоєчасному захисту винограду від шкідника можна втратити 100% урожаю — фахівець
pixabay.com

Якщо несвоєчасно проводити обприскування та інші заходи для боротьби з ґроновою листовійкою, можна втратити 100 % врожаю. Втрати здебільшого спричинені тим, що шкідник прокушує ягоди, відкриваючи двері таким хворобам, як сіра гниль. Тож у кінцевому результаті врожай гине від хвороби, а не шкідника безпосередньо. Про це розповів Андрій Штірбу, завідувач відділу виноградарства ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», у матеріалі «Працюємо на винограднику в умовах посухи» на Kurkul.com

«На жаль, сьогодні з цим шкідником ефективно боротися можна тільки з допомогою обприскування пестицидами. Феромонні пастки ефективні лише на невеликих ділянках і використовуються для моніторингу. Вони дозволяють визначити дату вильоту, чисельність, та пік льоту», — відзначив він.

За словами фахівця, перше покоління ґронової листовійки, на врожай не дуже відчутно впливає, оскільки 50 % квітів із суцвіть винограду осипається. Але якщо не спрацювати по першому поколінню, то воно дасть запас на майбутнє друге і третє покоління. Тому перш обов’язково потрібно контролювати з допомогою пестицидів. Багаторічні спостереження показують, що якщо знищили перше покоління листовійки, то часто нема потреби обробляти навіть від другого покоління.

«Спостереження показують, що друге покоління шкідника з’являється на початку липня, а третє покоління наприкінці серпня. Інколи, при затяжній та теплій осені може бути й четверте покоління. Економічно виправданим використання пестицидів буде при наявності 4 гусениць на 100 суцвіть для столового винограду і 8 гусениць для технічного. У другому поколінні цей показник становить 6 і 8 гусениць відповідно. У третьому 8-10 гусениць на 100 суцвіть», — розповів Андрій Штірбу.

Читати за темою: Українським аграріям радять вирощувати обліпиху в промислових масштабах

Він зазначає, що пестицидів для боротьби з листовійкою на ринку дуже багато. Є системні, фосфорорганічні, наприклад, Бі-58, Пірінекс тощо. Гусінь поїдаючи отруєні бутони та ягоди гине. Є також препарати із дією на стадію яйця, наприклад, Воліам Флексі від Syngenta і низка інших. Загалом, рекомендується використовувати комплексні препарати, які містять 2 діючі речовини із групи фосфорорганіки, або піретроїдні.

«Щодо феромонів — в основному їх постачає компанія Syngenta. Є також виробництво феромонів для ґронової листовійки в Молдові. По другому — третьому поколінню, коли вже починає дозрівати виноград, дуже добре себе показав препарат Проклейм, теж Syngenta. Це біологічний препарат, виготовлений із вижимки рослин», — наголосив експерт.

Читати також: У Франції прогнозують найгірший урожай винограду за останні 40 років

Виконано за допомогою Disqus