Названо гібрид озимого ріпаку, стійкий до вірусу жовтухи турнепсу

28 травня 2021 79 0
Названо гібрид озимого ріпаку, стійкий до вірусу жовтухи турнепсу
Kurkul.com

Компанія «Лімагрейн Україна» у боротьбі з хворобою вірус жовтухи турнепсу (TuYV), яка активно шириться Україною та може знищити до 20% урожаю ріпаку, покладають надії на нові продукти, що нещодавно вивели на ринок України. Зокрема, це гібрид озимого ріпаку Архітект, який має урожайність понад 5 т/га. Про це йдеться у матеріалі «Нові можливості у виробництві ріпаку, які забезпечує європейська селекція» на SuperAgronom.com.

Таку популярність, за словами Микола Романенко, директора сектору центрально-західного регіону «Лімагрейн Україна», Архітект як гібрид інтенсивного плану, завоював завдяки цілій низці переваг:

  • дуже добра зимостійкість;
  • стартує швидко, і швидко нарощує біомасу;
  • стійкий до розтріскування стручків;
  • стійкий до вірусу жовтухи турнепсу;
  • високий потенціал урожайності;
  • висока стійкість до вилягання;
  • високий вміст олії тощо.

Ці переваги вже оцінили й у господарстві, на полях якого розташована АгроПлатформа Лімагрейн. Як зазначив Юрій Щетинін, співголова ФГ «Одарочка», вони завжди прискіпливо вивчають демо-ділянки, аналізують результати, й обов’язково знаходять для себе найцікавіші продукти. Так сталося і з Архітектом. Господарство почало вирощувати ріпак у промислових масштабах лише декілька років тому, і на новий гібрид зразу звернули увагу. Цього року під культуру відвели 132 га (загалом зембанк підприємства становить 720 га). Посіяли 2 гібриди — згаданий уже Архітект і Арсенал, що також стійкий до розтріскування стручків, а ще високотолерантний до фомозу.

Читати також: Фахівці розповіли, як правильно сушити ріпак

«Хоч минулого року нам із погодою пощастило, на відміну від багатьох інших регіонів країни, але за будь-яких умов менш як 4 т/га ріпаку ми не отримували. Я бачу в цій культурі перспективу, адже хороша генетика і вивірені технології вирощування дають змогу отримувати достойний результат», — стверджує керівник господарства.

За словами Миколи Романенка, минулого року гібрид Архітект в середньому по регіону давав 4 т/га, але подекуди (залежно від умов і технології) показував і понад 5 т/га, навіть було і 5,5-5,7 т/га. 

Професійний підхід завжди спрацьовує. Як зауважує Віктор Карбівський, генеральний директор «Лімагрейн Україна», ріпак — це та культура, яка справді може генерувати досить високий прибуток. Але підходи до його вирощування мають бути високотехнологічними.

«Я завжди раджу тим, хто дбає про сівозміну, і хто має, скажімо, від 2 тис. га землі, обов’язково відводити 150-200 га під ріпак. Звісно, ця культура потребує інтенсивних технологій і професійних підходів. На всіх етапах вирощування. І починати треба з правильної генетики. Тоді й віддача буде відповідна», — підсумував генеральний директор «Лімагрейн Україна».

Читати за темою: Ціни на ріпак можуть досягти нових рекордів — Нероба

Виконано за допомогою Disqus