На Одещині площа зрошуваних земель зросте на 50%

9 червня 2021 31 0
На Одещині площа зрошуваних земель зросте на 50%
Kurkul.com

Пілотний проєкт з розвитку зрошуваного землеробства готується до реалізації в Одеській обл. Це в короткостроковій перспективі збільшить площі поливних гектарів регіону майже на 50%. Про це «Голос України».

У зв'язку із цим, в ОДА відібрали 6-7 проєктів, які при одержанні фінансування й реалізації дозволять регіону вже наступного року збільшити площу зрошуваних земель на 25 тис. га, а врожайність сільськогосподарських культур прогнозовано зросте на 20-25%.

«Для запуску пілотного проєкту ОДА просить облраду перерозподілити витрати в рамках програми «Аграрна Одещина на 2019-2023 рр.» і спрямувати 6,5 млн грн на розробку проєктно-кошторисної документації з відновлення і будівництва систем меліорації в регіоні», — йдеться у повідомленні.

Читати за темою: На Черкащині відкрили нову насосну станцію для зрошення

За даними Одеської ОДА, в області налічується 226,9 тис. га зрошуваних земель, що становить майже 11% ріллі, на яких вирощуються зернові, овоче-баштанні, технічні, кормові культури та плодово-ягідні насадження й виноград. Проте з наявних площ щорічно поливається максимум 30-40 тис. га, що становить 15-17% від можливого.

«Зрошувані мережі, побудовані в області 40-50 років тому, здебільшого зношені на 100%, застаріли — як фізично, так і морально. Вимагає модернізації інженерна інфраструктура, насосні станції, магістральні водоканали тощо», — зазначили в ОДА.

Вартість подачі води для поливу на Одещині через конструктивні особливості зрошуваних мереж у 5-6 разів вища, ніж в інших областях, що призводить до зростання собівартості отриманої на таких ланах продукції.

Читати також: Вітчизняні виробники зрошувальної техніки відстояли держпідтримку на 2021 рік


 

Виконано за допомогою Disqus