Небезпечна хвороба соняшника може знищити до 60% урожаю — названо способи захисту

14 червня 2021 8740 0
Небезпечна хвороба соняшника може знищити до 60% урожаю — названо способи захисту
UKRAVIT

Затяжні опади весняно-літнього періоду, а також нетиповий для початку літа температурний режим створюють сприятливі умови для розвитку та поширення небезпечних хвороб соняшника, в тому числі й пероноспорозу, застерігають фахівці «UKRAVIT».

Зазначається, що наразі хворобою вже уражений певний відсоток посівів культури в центральних і південних регіонах України, й за сприятливих погодних умов ситуація надалі може погіршитися та проявитися в інших регіонах. Крім того, сильне ураження рослин соняшника пероноспорозом може надалі призвести до вторинного інфікування, що в комплексі здатне призвести до суттєвих втрат майбутньої врожайності.  

«Пероноспороз — одна із небезпечних хвороб, яка за недостатнього та несвоєчасного контролю може коштувати аграрієві до 30-45%, а іноді в роки епіфітотій — навіть до 60% майбутньої врожайності соняшника. Ця хвороба поширена практично в усіх регіонах вирощування цієї культури і може інфікувати її в першій половині вегетації», — зазначає Олександр Мигловець, керівник агрономічного департаменту «UKRAVIT».

Читати також: Післясходові гербіциди врятують до 80% майбутнього урожаю сої — фахівець

З огляду на це, за його словами, для ефективного контролю пероноспорозу в умовах поточного дощового та прохолодного сезону необхідно застосувати високоефективні спеціалізовані фунгіциди, щоб локалізувати первинне та вторинне ураження. Крім того, звичайно, рекомендується дотримуватись сівозміни, знищувати та заробляти рослинні рештки й контролювати падалицю культурних рослин, на яких може зберігатися інфекція, віддавати перевагу вирощуванню стійких гібридів.

Для ефективного контролю пероноспорозу у посівах соняшника фахівець рекомендує обрати комбінований фунгіцид профілактичної та лікувальної дії Захист (цимоксаніл, 250 г/кг + металаксил, 100 г/кг). Цимоксаніл у його складі проникає до рослини через листя й перерозподіляється у тканинах (трансламінарна дія). 

«Фунгіцид має лікувальну та антиспоруляційну дію, пригнічує активні постінфекційні стадії розвитку грибів і високоефективно та тривало захищає посіви соняшника від небезпечної хвороби — пероноспорозу. Він проявляє тривалу захисну дію й забезпечує захист навіть необроблених частин культурної рослини та нового приросту. А завдяки оптимальному поєднанню діючих речовин мінімізуються ризики виникнення резистентності (стійкості) у патогенів», — поясню Олександр Мигловець.

Читати за темою: Фахівець розповів, як вберегти зернові культури від фузаріозу колосу

Виконано за допомогою Disqus