Подорожчання газу негативно впливає на галузь машинобудування — думка

13 жовтня 2021 138 0
Подорожчання газу негативно впливає на галузь машинобудування — думка

Ситуація, що склалась на ринку газу, має негативний вплив на багато агрогалузей, зокрема і на сільгоспмашинобудування. Зростання ціни газу призводить до подорожчання металу, зростання вартості гарячого цинкування та витрат на опалення приміщень. Таку думку висловив власник «Варіант Агро Буд» Данііл Шуфані, пише Latifundist.com.

«Але ми отримали подвійний удар, оскільки крім зростання цін на газ, впав валютний курс. Тобто, зростає собівартість продукції, але ми не можемо компенсувати зростання цін отриманням валютного виторгу, оскільки наша продукція стала неконкурентоспроможною на зовнішньому ринку», — пояснив Данііл Шуфані.

За його словами, з кінця минулого літа ціни на метал зросли на 120%, але останнім часом «просіли» на 20-25% від пікової вартості. Вартість випущеного обладнання «Варіант Агро Буд», в тому числі зрошувальної техніки (ТМ Variant Irrigation), в жовтні виросла на 15-20%. При цьому вартість на аналогічне закордонне обладнання залишилась незмінною. Це, зрозуміло, впливає на зниження попиту на українську машинобудівну продукцію, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

«Сьогодні левову частку обладнання ми продаємо в нуль, практично нічого не заробляючи, тільки, щоб не зупинити направлення і не втратити фахівців. Але це шлях виживання, а не розвитку», — прокоментував ситуацію Данііл Шуфані.

На споживачів, крім економічного, впливає також психологічний фактор. Підприємства бояться інвестувати в модернізацію.

«Уряд не вживає заходів, щоб врегулювати ситуацію. Навпаки, замість того, щоб допустити контрольовану інфляцію для підтримки експортерів, вони зміцнюють гривню. Така політика буде мати катастрофічні наслідки для економіки країни», — зазначив Данііл Шуфані.

Нагадаємо, в Україні у вересні, після дефляції серпня, споживчі ціни на сільгоспродукцію зросли. Основним фактором, який спричинив таку ситуацію став тиск з боку цін на енергоносії. 

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus