Свинину сьогодні потрібно продавати за собівартістю — фермер

16 жовтня 2021 35833 0
Свинину сьогодні потрібно продавати за собівартістю — фермер
Depositphotos

Через зростання вартості газу собівартість виробництва продукції тваринництва значно зросте. Про це йдеться у матеріалі «Ціна газу для сільського господарства — хто постраждає від енергетичної кризи» на Kurkul.com.

Як зазначається, у тваринництві є напрямки, що залежать від газу напряму, а є і ті, що зазнають віддаленого впливу від супутніх впливів. Але тут ситуація однозначно буде важчою, ніж в рослинництві. По-перше, модернізація виробництва та перехід на альтернативну енергетику коштуватиме тут дорожче, по-друге, маржинальність бізнесу і так є надзвичайно низькою, а піднімати ціни не дає як низька купівельна спроможність населення, так і тиск імпортної продукції.

«Свинину сьогодні треба продавати по собівартості, або навіть нижче собівартості. Стоїть питання або знищити зараз свиню зовсім, або перечекати. Можливо будуть кращі часи. Ми звикли жити так, що ціни в нас рухаються по синусоїді. І можливо ми зараз на найнижчій точці, яка далі буде підніматись. Але треба рахувати, що затрати на виробництво будь-якої продукції в нас в рази зростають», — розповів Микола Пилипів, керівник ПАП «Аркадія».

Нагадаємо, наслідки подорожчання газу зачіпають аграрне виробництво України одразу по кількох дотичних. Залежність від газу у нас критично висока у найважливіших галузях сільського господарства.

Читайте також: 

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою