В Україні росте ринок промислового молока

31 грудня 2021 125 0
Молоко
kurkul.comМолоко

Виробництво молока за підсумками 11 місяців поточного року скоротилося на 5,8% — до 8,15 млн т. Найбільше просідання — у присадибному секторі, а промисловий сектор демонструє стабільність і навіть зростання в короткостроковому порівнянні, повідомляє Асоціація виробників молока

Найбільш «молочні» області, за обсягом виробництва молока всіма категоріями господарств: Полтавська(639,6 тис. т), Вінницька (634,5 тис. т), Хмельницька (602,6 тис. т), Житомирська (454,3 тис. т) області.

Як зазначається, з початку 2021 року промислові господарства виробили 2,52 млн т молока-сировини, що на 0,3% менше, ніж за відповідний період минулого року. А господарства населення — 5,63 млн т, що на 8,1% менше, ніж торік.

«Відтак, головною причиною скорочення виробництва молока в Україні залишається стрімке скорочення поголів’я й обсягу виробництва в присадибному секторі. До кінця року істотних змін вже не передбачається, оскільки в грудні особливих структурних змін у виробництві зазвичай не відбувається», — зазначають експерти. 

Підкреслюється, що виробництво промислового молока у листопаді цього року показало позитивну динаміку. За місяць господарствами промислового спрямування було вироблено 216,5 тис. т молока, що на 2,8%, або 5,9 тис. т, більше, ніж у листопаді торік. До того ж це найбільший показник листопада за останні чотири роки.

«Така позитивна динаміка – додаткове  свідчення, що галузь зараз переживає значні трансформаційні процеси якісного характеру: покращення генетичного профілю стад, підходів до якості кормів і годівлі, умов утримання і комфорту тварин, показників безпечності і якості. Проте досі нарощування обертів промисловим сектором недостатньо швидке, щоб компенсувати втрати у присадибному секторі», — зазначила експерт АВМ Яна Лінецька.

Так, за той самий листопад 2021 року в присадибних господарствах  виробили на 6,4%, або 28 тис. т, менше, молока-сировини, саме через це від’ємне значення має динаміка загального виробництва молока (від МТФ та особистих селянських господарств):  625,4 тис. т, що на 3,4%, або 22,1 тис. т менше, ніж в листопаді минулого року.

Читайте також: На Львівщині створили комунальну молочну ферму

Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus