Реклама

Зустріч щодо зернової угоди знову перенесли

5 травня 2023 234 0
Зустріч щодо зернової угоди знову перенесли
Kurkul.com

Анонсована на 5 квітня зустріч учасників зернової угоди перенесена на наступний тиждень. 5 травня буде проведені лише технічні консультації відносно продовження дії ініціативи. Про це заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, перед зустріччю заступників міністрів оборони країн-учасниць угоди виникла необхідність провести нараду за участю технічного персоналу ООН, Туреччини, України та росії.

«Ми продовжуємо наші зусилля для того, щоб зернова ініціатива тривала швидко, безпечно і планомірно завдяки її значному внеску. Ми думаємо, що це питання буде продовжено в плановому порядку. Технічна нарада 5 травня і нарада заступників міністрів наступного тижня», — сказав міністр.

Він зазначив, що під час переговорів обговорюватимуть питання евакуації суден під турецьким прапором, які перебувають в Україні від початку окупації.

«Евакуація цих суден також буде на порядку денному. Ми працюватимемо разом над створенням порядку денного, і цей порядок денний обговорюватимуть заступники міністрів, а рішення буде ухвалено пізніше», — сказав міністр оборони Туреччини.

Також Хулусі Акар налаштований на позитивне вирішення щодо продовження зернової угоди

«Ми продовжуємо докладати зусиль, щоб забезпечити швидке, безпечне і планомірне продовження зернової ініціативи. З обговорень у нас склалося враження, що ці зусилля принесуть позитивні результати», — сказав Хулусі Акар.

Водночас вчора, 4 травня, прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що у разі якщо Україна та рф не досягнуть домовленостей щодо зернової угоди під час переговорів у Стамбулі, «зерновий коридор» може припинити своє існування.

Нагадаємо, переговори щодо дії зернового коридору мали відбутись ще 3 травня. Проте були перенесені.

Раніше рф пригрозили вийти з «зернової угоди», якщо країни «Великої сімки» (G7) заборонять експорт товарів до країни. Згодом на росії заявили про призупинення зернової угоди через нещодавню атаку надводними дронами Чорноморського флоту у Севастополі.

Також 20 квітня росія направила до СКЦ Чорноморської зернової ініціативи лист, в якому попередила, що реєстрація суден триватиме лише до 18 травня. Саме до цього дня, як вважає росія, була продовжена «зернова угода». Хоча 18 березня було оголошено про офіційну пролонгацію «зернової ініціативи» на 120 днів.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама