Реклама

Переговори щодо зернової угоди зайшли в глухий кут

8 травня 2023 1769 0
Переговори щодо зернової угоди зайшли в глухий кут
Kurkul.com

Чергова сесія переговорів стосовно питання гуманітарного коридору для реалізації «зернової угоди», яка відбулася 5 травня, зайшла в глухий кут. Про це пише The Guardian.

Причиною відсутності рішення є нові умови щодо кораблів, яким дозволено експортувати українське зерно. Відтак, Україні, росії, Туреччині та ООН не вдалося продовжити дію гуманітарного коридору в межах «чорноморської зернової ініціативи».

Як повідомив заступник речника ООН Фархан Хак, регулярні щоденні перевірки раніше дозволених суден будуть здійснюватися до 18 травня — саме тоді закінчується термін дії чинної угоди.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив про те, що на 10 травня у нього запланована робоча поїздка до Москви, де він зустрінеться з Лавровим. Посадовці обговорять продовження дії «зернового коридору».

Нагадаємо, прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що у разі якщо Україна та рф не досягнуть домовленостей щодо зернової угоди під час переговорів у Стамбулі, «зерновий коридор» може припинити своє існування.

Раніше рф пригрозили вийти з «зернової угоди», якщо країни «Великої сімки» (G7) заборонять експорт товарів до країни. Згодом на росії заявили про призупинення зернової угоди через нещодавню атаку надводними дронами Чорноморського флоту у Севастополі.

Також 20 квітня росія направила до СКЦ Чорноморської зернової ініціативи лист, в якому попередила, що реєстрація суден триватиме лише до 18 травня. Саме до цього дня, як вважає росія, була продовжена «зернова угода». Хоча 18 березня було оголошено про офіційну пролонгацію «зернової ініціативи» на 120 днів.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама