Реклама

Польща не зафіксувала випадків потрапляння української продукції на свій ринок

21 лютого 2024 68 0
Польща не зафіксувала випадків потрапляння української продукції на свій ринок
Kurkul.com

Випадків, коли транзитна українська агропродукція попри ембарго залишалася б в Польщі, наразі не зафіксовано. Про це заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, передає видання РАР.

За його словами, наразі українське зерно проходить через Польщу транзитом.

«Ні пшениця, ні кукурудза, ні ріпак. Ці продукти тут не залишаються», — сказав заступник міністра.

При цьому він додав, що за декілька останніх тижнів міністерство отримувало повідомлення про нібито розвантаження української продукції у Польщі, яка мала б слідувати через країну транзитом.

«Жодне з цих повідомлень не підтвердилося», — підкреслив Міхал Колодзейчак.

Одночасно він висунув нове припущення про те, що українське зерно нібито шкодить іншим країнам ЄС, таким як Німеччина, в той час, коли польська агропродукцію втрачає свою частку на цих ринках.

«Якби я протестував сьогодні, я б заблокував інший кордон. Я не хочу нікому тут натякати, але Польща ввела ембарго на продукти з України, які нас найбільше турбують. Водночас ми також бачимо протести в Німеччині і голоси німецьких фермерів, що вони не хочуть цих продуктів з України, але уряд не запровадив ембарго на ці продукти. Німецький ринок також був відібраний у нас українською продукцією», — сказав заступник міністра.

Читати за темою: Ситуація не в зерні: Зеленський прокоментував блокаду польського кордону

Вирішити ситуацію, на його думку, має введення квот на товари з України, що експортуються до ЄС та збільшення їх відвантаження до інших країн світу.

Щодо протестів польських фермерів, то заступник міністра заявив, що саме Україна має домовлятись із Польщею.

«М'яч на боці України, або вона хоче домовитись з Польщею, або нам доведеться запроваджувати додаткові обмеження на імпорт українських товарів», — додав Міхал Колодзейчак.

Нагадаємо, вчора, 20 лютого, польські протестувальники перекрили залізницю поблизу ПП «Медика-Шегині» та висипали зерно з вагонів.

Тим часом прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав європейських, зокрема польських, політиків звернути увагу на зростання імпорту російської сільськогосподарської продукції до Європейського союзу. За даними Євростату у 2023 році закупівлі російського зерна країнами ЄС зросли на 22% на місяць та в 10 разів на рік.

Читати за темою: Висипане поляками зерно прямувало транзитом до Німеччини — Укрзалізниця 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама