Створена робоча група з підготовки до всеукраїнського страйку аграріїв

12 серпня 2016 110 0
Страйк готується на вересень
colombogazette.comСтрайк готується на вересень

На розширеному засіданні президії Аграрної партії України (АПУ) за участю представників страйкового комітету фермерів, учасників профільних асоціацій створена робоча група з підготовки до загальнонаціонального страйку, заявили в Аграрній партії. Страйк готується на вересень 2016 р., повідомляє UBR.ua.

Головною причиною, яка може відірвати селян від землі і вигнати їх на вулиці в профільній організації називають недовіру до уряду. Справа в тому, що ще 5 серпня аграрії попередньо домовилися з першим віце-прем'єр-міністром Степаном Кубівим про повернення пільгового ПДВ з 1 січня 2017 р.

Але в нових поправках до Податкового кодексу, оприлюднених днями Мінфіном, цих коригувань немає. Більше того про ПДВ для селян там взагалі немає ні слова.

І хоча у відомстві заявляють, що поки видали лише технічні правки, друга частина — по суті — повинна з'явиться окремим документом пізніше, селяни їм не дуже вірять.

«Жодного разу не було такого, щоб коригування вносилися відразу декількома законопроектами», — сказав заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

Голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков повідомив про повний саботаж з боку Мінфіну — чиновники не бажають домовлятися із селянами, заявляє він.

«Є позиція Мінфіну, а всі інші «неправильні». Мінекономіки відзвітувало, що через скасування спецрежиму ПДВ, Україна втратить близько 1% ВВП або майже 88 млрд грн. Державна фіскальна служба відзвітувала, що замість очікуваних 20 млрд грн надходжень, ледве вдається зібрати 2 млрд. Однак ці цифри нічого не значать для Мінфіну, який вимагає перевести всіх аграріїв на загальну систему, а зараз свідомо блокує переговорний процес», — сказав Геннадій Новіков.

Аграрії впевнені: вимоги уряду не мають нічого спільного з вимогами МВФ, а тому необхідно тиснути на уряд і Верховну Раду заради порятунку країни.

«МВФ вже більше року не дає кредитів Україні. Головна причина не аграрії, а побоювання, що ці гроші просто розкрадуть. Діалог не працює. Досягти змін можна тільки через постійний тиск на уряд і парламент», — переконаний член президії Аграрної партії України Віктор Матчук.

Учасники засідання прийняли рішення про підготовку до загальнонаціонального страйку, сформували робочу групу. Вона повинна забезпечити координацію з профільними аграрними і фермерськими організаціями, визначатися з датою акцій протесту і їх форматом. Головною вимогою є повернення спеціального режиму ПДВ, заборона на продаж землі сільськогосподарського призначення, відмова парламентаріїв від оподаткування селян-одноосібників.

Страйк відбудеться в тому випадку, якщо бюджетна резолюція буде прийнята без урахування позиції аграріїв. Денис Марчук не виключає, що, якщо страйк все ж відбудеться, він може негативно вплинути на збір врожаю, зокрема, олійних культур і кукурудзи, які є основою експортних поставок української сільськогосподарської продукції на світовий ринок.

Kurkul.com у рамках проекту «Податковий АгроКонтроль» намагається зібрати об’єктивні дані та розповідає про реальний вклад аграріїв у держбюджет. Всі публікації проекту зібрані у спецтемі на нашому сайті.

Виконано за допомогою Disqus