Підводні камені гербіцидного захисту — критерії вибору під культури та умови

Підводні камені гербіцидного захисту — критерії вибору під культури та умови

19 березня 2021 6948 0

Кожна культура має частину вегетаційного періоду, коли наявність бур'янів у посіві завдає їй найбільшої шкоди. Ця частина зветься гербокритичним періодом, і чим він довший, тим більша шкода від бур’янів. Бур’яни конкурують за світло, вологу й елементи живлення з сільгоспкультурами, внаслідок чого аграрії можуть зазнати значних втрат врожаю. В цьому матеріалі ми розберемо, які культури потребують найбільшої уваги до гербіцидного захисту та якими є критерії його вибору на прикладі засобів захисту компанії «VITAGRO PARTNER».

Вплив на врожайність

Деякі бур'яни настільки пристосувалися до умов оброблюваного ґрунту, що поза посівами і не зустрічаються. Це кукіль звичайний, редька дика, вівсюг, стоколос житній, лобода біла, грицики звичайні, гірчиця польова, волошка синя, живокіст польовий та ін. Такі бур’яни одержали назву антропохори — «поширені людиною».

Взагалі, за середньої засміченості бур’янами, в полі, де вирощується одна культура, часто можна нарахувати понад 15-20 видів бур’янів. Такі бур’яни, як редька дика, лобода біла, ромашка непахуча, будяк польовий, розвиваючи потужну вегетативну масу і піднімаючись над посівом, затінюють культурні рослини. Багато бур’янів, зокрема гірчиця польова, жабрій польовий, вівсюг, волошка синя, амброзія полинова поглинають вологу в окремі періоди вегетації в 1,5-2 рази більше, ніж культурні посіви і підсилюють ґрунтову посуху. На засмічених полях вологість ґрунту в кореневмісному шарі під посівом знижується на 2-5%. У ряду бур’янів коренева система розвивається швидше і проникає у ґрунт глибше, ніж у культурних рослин. Наприклад, корені вівсюга досягають глибини 2 м, буркуна жовтого — 5,5 м, корені будяка польового на третій рік життя – 7 м.

Читати також: Аграрний симбіоз — програма спільного вирощування Vitagro Partner

Культурні рослини, особливо просо та кукурудза, більше страждають від затінення в ранньому віці. При затіненні зернових подовжуються нижні міжвузля, знижується міцність нижньої частини стебла і культура вилягає. Проблема вилягання додатково збільшується при засміченні посівів бур’янами, що обвивають стебла рослин.

Є ще один, дуже шкідливий для культурних рослин чинник присутності бур'янів, який проявляється з моменту проростання насіння і протягом усього вегетаційного періоду — алелопатичний.

Рослини бур’янів виділяють фізіологічно активні речовини (коліни), які негативно впливають на ріст і розвиток культурних рослин.

Коліни накопичуються у верхньому шарі ґрунту, внаслідок чого виявляється ефект алелопатичної післядії. Яскравим прикладом бур'яну, що володіє сильною алелопатичною дією, є гірчак повзучий. На ділянках, де гірчак росте багато років, висіяне насіння культурних рослин не сходить.


Критерії вибору якісного гербіциду

У змаганні «хто кого» культурна рослина виграє у бур'яну, якщо на її боці буде якісний гербіцид. Обираючи такий засіб захисту, потрібно враховувати видовий склад бур’янів кожного поля (однодольні однорічні, дводольні багаторічні, кореневласні багаторічні бур’яни). Знаючи історію поля за минулі роки та враховуючи попередника, можна краще підібрати діючу речовину гербіциду або суміш. Обов’язково також потрібно зважати на температурний режим, у якому буде працювати препарат, та фазу вегетації культури.

Зернові культури

Якщо говорити про зернові культури, в останні десятиліття з’явились види бур’янів, стійкі до найпоширеніших сульфонілсечовин. Це фіалка польова, підмаренник чіпкий, лобода біла, види кропиви глухої, горобейник польовий, сокирки, осоти, хвощ польовий, молочай лозяний та інші. Під час проходження періоду кінець кущення — вихід у трубку у рослини інтенсивно росте вегетативна маса, формуються генеративні органи. Тому дуже важливо, щоб у цей період росту пшениця та ячмінь отримали необхідні поживні речовини та воду, за які вони будуть конкурувати на засмічених посівах.

Для гербіцидного захисту озимої пшениці першочергово беремо до уваги температурний режим: внесення гербіцидів проводиться лише при середньодобовій температурі +5 °C і вище. Так, при коливанні температури вночі від -2-3 °C, а вдень до +7-8 °C варто почекати з внесенням гербіцидів.

За середньодобової температури +5 °C можна працювати препаратами на основі вже згаданих сульфонілсечовин (трибенурон-метил) та триазолпіримідинів (флорасулам). Наприклад, у лінійці «VITAGRO PARTNER» це препарати Bayton Тамерлон та Bayton Флорус.

Якщо є проблема з падалицею соняшника або багаторічними бур’янами, слід зважати на стадію вегетації пшениці, а не бур’яну. За переростання пшениці (період вегетації від фази кущення до другого міжвузля) вікно використання гербіцидів звужується, і тут актуально використати препарат Bayton Прайд на основі діючих речовин 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д і флорасулам.

На допустимій фазі застосування гербіцидів — стадії викидання прапорцевого листа також можна працювати препаратами з д.р. трибенурон-метил та флорасулам. Допускається внесення їх у чистому вигляді, проте вони чудово працюють в синергії у баковій суміші.

Наприклад, суміш Bayton Тамерлон та Bayton Флорус з нормою внесення по 15-20 г кожного продукту має гарну захисну дію від широкого спектру бур’янів.

Читати за темою: Усе починається із зернятка — як народжується насіння Semelita

Кукурудза

За недостатньої кількості вологи у ґрунті, відсутності опадів та сильних вітрів на посівах кукурудзи доцільно вносити ґрунтовий гербіцид із діючою речовиною пропізохлор. Для цього «VITAGRO PARTNER» рекомендує препарат Bayton Дарк, гербіцидна дія якого не залежить від погодних умов. Пропізохлор поєднує у собі кращі властивості як ґрунтових, так і страхових гербіцидів: високу селективність і ефективність дії, універсальність застосування та тривалу захисну дію.

На посівах кукурудзи окремої уваги заслуговує комбінація діючих речовин S-метолахлору та тербутилазину — Bayton Скрін Голд), дана комбінація ефективна не тільки за умови внесення під час посіву та після посіву до появи сходів культури, але й по сходах до 3-4 листка культури в ранні фази розвитку бур’янів (злакові — проростання — 1-й листок, дводольні — сім’ядолі).

Для кукурудзи гербокритичний період починається з фази третього листка, до цього часу вона не реагує на сусідів. А от з третього по восьмий листок присутність бур’янів суттєво б’є по врожайності. Тому з фази третього листка потрібно, щоб поле було ідеально чистим, адже через перший тиждень після появи сходів кукурудзи кожен день спільної вегетації з бур’янами — це мінус 0,18 т/га.

Можна використовувати американський досвід — працювати по сходах кукурудзи у фазі 1-2 листка, при наявності великої кількості злакових бур’янів та деяких дводольних, препаратами на основі нікосульфурону — у «VITAGRO PARTNER» це препарат Bayton Кінг. Нікосульфурон допомагає «вбити одразу двох зайців»: забезпечується незначна, але важлива для культури ґрунтова дія без шкоди для культури та знищується бур’ян, що почав вегетацію.

Найпоширенішим же страховим гербіцидом є препарат, до складу якого входять дві діючі речовини: 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д і флорасулам — Bayton Прайд, які належать до різних хімічних класів і мають різні механізми дії на бур’яни. Завдяки цьому препарат має широкий спектр гербіцидної активності проти дводольних бур’янів. Комбінація швидко діє на бур’яни і знищує падалицю соняшнику, як класичного, так і стійкого до імідазолінонів (IMI) та до трибенурон-метилу (SU). При застосуванні Bayton Прайд в баковій суміші з препаратом на основі нікосульфурону — Bayton Кінг, залежно від погоди та сходів бур’янів отримуємо ефективний захист від злакових та дводольних бур’янів.

У випадку значної забур’яненості посівів кукурудзи після появи 4-го до 8-го листка актуальним рішенням буде суміш з д.р. мезотріон + нікосульфурон  — Bayton Морган.

Читати ще: Персональний агрономічний супровід 80 Lvl: як працює програма спільного вирощування

Ріпак

За весняної гербіцидної обробки ріпаку важливо використати часовий проміжок, коли оптимальний температурний режим буде співпадати з фазою розвитку рослини. При весняному відновленні вегетації від фази 6-8 листка до викидання стрілки проходить в середньому 10-15 днів. І саме цей проміжок вважається найкращим для внесення ЗЗР. Весняний тип забур’яненості на ріпаку в більшості випадків характеризується наявністю зимуючих хрестоцвітих видів бур’янів та осотів. В окремих випадках проблемою може стати падалиця озимої пшениці чи озимого ячменю, які не були проконтрольовані ґрунтовими гербіцидами.

Якщо з осені не вносили страховий гербіцид на основі д.р. клопіралід+піклорамBayton Аліда, навесні допускається його внесення до фази бутонізації. Він проконтролює амброзію полинолисту, волошку синю, гірчак почечуйний, рутку лікарську, жовтозілля звичайне, конюшину (види), нагідки звичайні, осот (види), паслін чорний, підмаренник чіпкий (3-5 кілець), ромашку (види).

Проти злакових бур'янів ефективним буде препарат Bayton Аделіт з д.р. хізалофоп-п-етил.

Соняшник

Гербіцидний захист соняшника буде залежати від того, який вид даної культури ми обрали для вирощування: класичний або гібрид, стійкий до імідазолінів та трибенурон-метилу. Звісно, за умови вирощування класичного соняшника головним критерієм буде вибір ґрунтового гербіцида. Найкращу ефективність тут демонструють ґрунтові гербіциди Bayton Клінер з д.р. прометрин, Bayton Дарк з д.р. пропізохлор, Bayton Трамп з д.р. пендиметалін.

Якщо не спрацює ґрунтовий гербіцид, то є всі шанси отримати «зелений апокаліпсис». Тоді доведеться хапатись за препарати з діючою речовиною аклоніфен, який може жорстко «підпалити» вегетативну масу культури.

Потрібно пам'ятати, що група діючих речовин хлорацетаміди, наприклад, ацетохлор, пропізохлор чи метолахлор, мають високу розчинність, яка вимірюється уже в грамах на літр. Тому за дощової погоди ці речовини іноді промиваються значно нижче глибини, з якої «стартує» бур’ян, та нижче тої зони, в якій знаходиться коренева система молодої рослини у перші тижні розвитку. Тому при обіцяних дощах і вологій весні є сенс робити ставку на препарати з мінімальною розчинністю, які погано промиваються, (наприклад, у прометрину розчинність становить приблизно 50 мг/л. У тербутилазину розчинність ще менша — 5-8 мг/л). І навпаки, якщо весна буде посушливою, то препарати з високою розчинністю будуть більш активними щодо бур’янів.


Оптимальні умови внесення

Гліфосати

Боротьбу з бур’янами аграрії ведуть і після збору врожаю та восени. Особливо актуально це на полях, засмічених багаторічними коренепаростковими та кореневищними бур'янами. Зазвичай для їх знищення в цей період використовують гербіциди суцільної дії, переважно на основі гліфосату. Серед препаратів гліфосатної групи є різноманітні солі гліфосної кислоти, які суттєво відрізняються за своїми властивостями — це амонійна, ізопропіламінна і калійна солі. Проте найбільш поширені препарати на основі ізопропіламінної солі. Найбільшою ж ефективністю володіють саме гербіциди на основі калійної солі — Bayton Баклер Форте, яка характеризується найвищою розчинністю, набагато активніше вбирається і розноситься по рослині. При застосуванні препаратів, діючою речовиною яких є калійна сіль гліфосату, бур'яни гинуть через 7-10 днів після внесення.

Слід пам’ятати, що зниження температури до +10 ˚С і посуха уповільнюють дію гербіцидів на основі гліфосату. У період обприскування бур’яни повинні знаходитися в стані біологічної активності, а погодні умови мають бути оптимальними для їх розвитку протягом всього періоду дії препаратів. Прохолодна і хмарна погода затримує прояв фітотоксичності гербіцида, а опади, які випали через 2 години після обприскування, знижують ефективність обробки.

Деякі види бур’яну мають підвищену стійкість до гліфосату, наприклад: осот рожевий і жовтий, березка (різновиди), кучерявець Софії, молочай (різновиди), жовтушник, гірчак (різновиди), кульбаба лікарська, талабан польовий, горошок (різновиди) та конюшина повзуча. Для боротьби з ними найкраще використовувати суміш 2,4-Д або 2,4-Д + дикамба з гліфосатом. Водночас знищуються і стерньові бур'яни, адже не можуть сформувати насіння і, відповідно, підвищити забур'яненість цих полів на наступні роки.

Найбільш шкодочинним з таких бур'янів є амброзія полинолиста, яка швидко відростає при скошуванні та дає нові сходи за достатньої вологості і після збору культури. Ця карантинна рослина, завдяки своїй плодючості, пристосованості до різних умов та недбалості людей, поширилася по всій Україні і становить високу загрозу для посівів сільськогосподарських культур.

Вплив на ефективність гліфосату має також якість води, зокрема такі її показники, як жорсткість, кислотність-рН, наявність механічних домішок та температура. Жорсткість води зумовлюється наявністю в ній солей калію, натрію, кальцію, магнію, заліза. З іонами кальцію, магнію та заліза з’єднуються іони сульфату (SO42-), тому для пом’якшення води слід добавляти сульфат амонію. Вода повинна бути по кислотності в межах рН 6,5-8. У лужній воді при рН>8 проходить процес лужного гідролізу, а в кислому середовищі втрачається стабільність та змінюються якості препарату.

Для приготування робочих розчинів гліфосатів господарства часто використовують воду з природних водойм. Тут потрібно пам'ятати, що гліфосати поглинаються органічними речовинами та глиною, тому наявність в воді ґрунту, мулу, глини та органічних решток знижує його концентрацію в робочому розчині, а відповідно, й ефективність. Також треба слідкувати за температурою води, для приготування робочого розчину вона повинна бути не нижче +10-12 °C.

Ґрунтові гербіциди

Якщо ж говорити про внесення ґрунтових гербіцидів, є правила, порушення яких зведе нанівець усі зусилля по боротьбі з бур'янами. Перше базове правило ефективної дії ґрунтового гербіциду — препарат має бути внесений саме тоді, коли сходи бур’янів будуть на початку проростання. Потрібно синхронізувати сходи насіння бур’янів із внесенням ґрунтових гербіцидів.

Досягти цього можна шляхом провокації проростання бур’янів поверхневою обробкою ґрунту. Вона проводиться на 2-4 см, хоча є бур’яни, наприклад, амброзія чи нетреба звичайна, які можуть проростати і з глибини 8-10 см, та все ж більшість однорічних ярих бур’янів починають проростати саме з малої глибини, тому що за проростання з більш глибоких шарів у бур’яну може не вистачити сил вибратись на поверхню.

Тому внесення гербіцидів доречно поєднувати з поверхневою заробкою в ґрунт на глибину до 4 см. У цьому випадку краще використовувати пружинні чи зубові борони або культиватор, який регулюється так, щоб він лише «чесав» верхній шар ґрунту. Ще однією ключовою вимогою внесення ґрунтових гербіцидів є наявність вологи. Опади та ґрунтова волога необхідні як для проникнення розчину в більш глибокі шари, де знаходиться насіння бур'янів, так і для провокації проростання цього насіння. Якщо вологи недостатньо, то потрібно провести заробку легкими боронами на глибину 2-3 см або внести гербіцид разом із передпосівною культивацією на глибину 3-4 см. Якщо очікуються сильні дощі (понад 15 мм опадів на добу), варто відкласти внесення гербіцида або ж заробити препарат у ґрунт, щоб запобігти поверхневому стіканню чи промиванню в нижні шари ґрунту.

Також на окрему увагу заслуговує стан ґрунту. Площа обробки перед внесенням гербіцида повинна мати дрібногрудкувату структуру (розмір грудки після обробок не повинен перевищувати 2 см у діаметрі, і таких грудок має бути не більше ніж 20–30% від загальної площі). Зрозуміло, що чим менші грудки, тим кращий контакт гербіцида з поверхнею і, відповідно, вища ефективність препарату.

Читати ще: Що буде з цінами на сільгосптехніку після рекордного подорожчання сталі


Доцільність використання страхових гербіцидів

Якщо ґрунтова схема не спрацювала, тоді потрібно використовувати страхові гербіциди. Звичайно, невеликі фермерські господарства можуть планово собі дозволити відмовитись від ґрунтових гербіцидів і проводити 2 обробки страховими. Також доцільно відмовитись від ґрунтової схеми на малородючих, бідних піщаних ґрунтах де, наприклад, кукурудза отримує значний стрес від ґрунтового гербіцида.

Для агрохолдингів та великих господарств з обмеженим часовим ресурсом – обов’язкове планування ґрунтової схеми. У кожному господарстві відштовхуються від сівозміни та необхідності в обприскувачах: чи вистачає їх, щоб вчасно обробити ту чи іншу культуру. Тут саме ґрунтовий гербіцид дасть запас часу та чинник чистого поля під час раннього розвитку культури.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою