«Молочний» дайджест — головні новини молочної галузі за квітень

«Молочний» дайджест — головні новини молочної галузі за квітень

3 травня 2021 1329 0

Kurkul.com продовжує заглиблюватись у «молочну тему»! У другому випуску проєкту «Молочний дайджест» провідний менеджер з управління продажами агродепартаменту «МХП» Олександр Нос розповість про те, чому ситуація на молочному ринку є нетиповою за останні 4 роки, чому вартість молока продовжує тримати січневі показники, як змінились обсяги молока у порівнянні з 2020 роком та чому наразі спостерігається дефіцит живця ВРХ серед м'ясних підприємств. 

Вартість молока

У квітні поточного року середні ціни на молоко залишились стабільними. Окремі виробники вже отримали протоколи зі зниженням вартості, проте істотних змін середніх цін в розрізі всіх регіонів не спостерігається.

Середня вартість молока станом на квітень у розрізі ґатунків складала:

✅ екстра — 10,21 грн/кг;
✅ вищого — 9,81 грн/кг;
✅ першого — 9,26 грн/кг.

«У квітні вартість молокосировини залишалась стабільною: 10-10,40 грн/кг без ПДВ за екстра/вищий ґатунок для великих господарств. Для невеликих господарств вартість молока першого ґатунку стартує від 9,3 грн/кг без ПДВ. А населення збуває молокосировину ще дешевше», — наводить цифри експерт. 

За словами Олександра Носа, у січні-лютому 2021 року відчувався певний дефіцит молока у переробників, що й досі стримує сезонне падіння цін на молокосировину. Для порівняння, у квітні 2020 року вартість молока була меншою на 1-1,2 грн/л, аніж у січні 2021 року.

Читати перший випуск проєкту: «Молочний» дайджест — головні новини молочної галузі за березень

«На сьогодні ціна молока не знизилась зовсім (якщо розглядати ціни без ПДВ). Крім того, дуже ймовірно, що зниження цін не відбудеться у найближчий місяць. Така ситуація є нетиповою, принаймні, для останніх 4-х років», — додав фахівець. 

Виробництво молокосировини

Згідно з даними Державної служби статистики України, виробництво молока за січень-березень 2021 року в господарствах усіх категорій знизилося до 1,752 млн т, що на 4,9% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року (1,842 млн т).

Промислові господарства виробили 671,7 тис. т молока, що на 0,5% поступається результату аналогічного періоду минулого року.

Проте у деяких областях України вдалось наростити виробництво молока, зокрема у Тернопільській (+14,3%), Хмельницькій (+10,6%), Вінницький (+6%) та Запорізькій (+5%).

«Однак в Україні триває скорочення обсягів виробництва молока у господарствах населення. Так, за січень-березень поточного року було вироблено 1,81 млн т молока, що майже на 8% менше за торішній показник», — акцентував Олександр Нос. 

Скорочення поголів'я ВРХ та вартість живця

Станом на початок квітня поточного року, згідно з даними Держстату, в Україні нараховувалось 3139,3 млн голів ВРХ, з яких 1668,0 млн — молочне поголів'я. Так, загальна кількість ВРХ зменшилася на 6,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зокрема кількість ВРХ в промисловому секторі зменшилася на 1,9% (1011,7 млн голів у 2021 році проти 1031,6 млн у 2020 році). У тому числі молочне поголів'я складає 424,2 тис., що на 1,6% менше у порівнянні з аналогічним показником минулого року.

Дивіться також: Карта племінного молочного і молочно-м'ясного скотарства

Найбільше скорочення поголів'я ВРХ спостерігається саме у господарствах населення. Так, станом на квітень зафіксували зменшення на 6,4% (2127,6 млн голів проти 2322,3 млн у 2020 році). У тому числі молочне поголів'я складає 1243,8 млн, що на 7,1% поступається торішньому показнику. 

«Через подорожчання кормів та майбутнє відкриття ринку землі господарства та підприємства масово скорочували поголів'я ВРХ увесь минулий рік. Найбільше скорочення спостерігається у господарствах населення у Чернігівській (-20,2%), Херсонській (-16,6%) та Київській (-15,1%) областях», — зазначив спеціаліст. 

Олександр Нос зауважив, що дефіцит худоби, котру купують м’ясокомбінати, призвів до аномально високих сезонних цін на живець ВРХ. Так, зазвичай ціни починали знижуватись в лютому та збільшуватись перед Великоднем. А цього року вартість живця ВРХ збільшувалась із січня до середини квітня. 

«Зараз спостерігається просідання ціни живця ВРХ на 1-2 грн/кг, але це, найімовірніше, відголос на прийняття законопроєкту про зміну ПДВ, оскільки вартість без ПДВ перебуває на рівні березня-середини квітня. Відповідно, відсутність сезонного падіння цін вказує на дефіцит сировини», — пояснив експерт.

Дивіться за темою: Карта племінного м'ясного скотарства

Середньозважені ціни на м'ясо

На думку спеціаліста, виправити таку понижувальну тенденцію можна за допомогою державного регулювання. Зокрема виробникам молока необхідна системна діяльність держави: реальні дотації, доступні кредити та пільгове оподаткування.

«Крім того, держава має врахувати проблеми переробників. Це стосується монополії рітейлу та його нерегульованої маржі, адже у ланцюжку виробник-переробник-рітейл найбільший прибуток має саме рітейл», — додав Олександр Нос. 

Експорт молока та молочних продуктів

У 2020 році Україна втратила звання нетто-експортера у зовнішній торгівлі молочними продуктами: від’ємне зовнішньоторговельне сальдо склало $77,6 млн.

Так, експорт за основними молочними групами знизився в межах 9–40%, а саме:

✅ молока та вершків не згущених знизився на 21,3% — до $12 млн;
✅ згущеного молока — на 27,5% до $55,7 млн;
✅ вершкового масла — на 36,5% до $49 млн.

Загалом експорт молочних продуктів торік скоротився на 17,3% — до $226,6 млн, а імпорт зріс на 99,9% — до $304,2 млн або на 113% у натуральному виразі.

Попри те, що для України продовжують відкриватись нові закордонні ринки збуту молока та молочних продуктів, зокрема Лівія, Аргентина та Японія, основним стримувальним фактором для виробників залишається ціна на експортних ринках. 

«Ми програємо в цінах, оскільки в ЄС, наприклад, це дотаційна галузь, відповідно, їхні виробники можуть давати більш конкурентні ціни. По-друге, через пандемію коронавірусу у низки країн утворились надлишки молочної продукції, яку треба продати — звідси конкуренція на експортних ринках», — підсумував Олександр Нос. 

Крім того, експерт додав, що у виробників молока немає технічної можливості для його експорту, адже воно псується за 1-2 дні. Тож експортують молочну продукцію тільки переробники молока.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р. 

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою