Як захистити бізнес від мародерів: поради, юридичний захист, евакуація підприємства

Як захистити бізнес від мародерів: поради, юридичний захист, евакуація підприємства

11 квітня 2022 495 0

З початку війни українці зіштовхнулися з новими реаліями, де власне майно може пошкодити не тільки зброя в руках окупантів, а й мародерство, яке популярне серед російських військових. Так перехоплені телефонні розмови ЗСУ російських військових вводять в шок: вони хизуються награбованим, а їхні родичі замість осудження ще й роблять «замовлення» на товар. Як доказ, оперативні кадри з білоруських поштових відділень звідки окупанти відправляють «трофеї» додому. Або базар у м. Норовля для торгівлі майном, яке армія «визволителів» здобула шляхом мародерства та пограбування мирного населення в Україні. 

Не виключенням стали й грабежі агрокомпаній. Так недавно ми публікували новини про викрадення та вивезення сільгосптехніки  із Мелітополя. Окупанти дійшли до того, що викрадають у фермерів збіжжя та навіть добрива.

Здавалось це б могло бути сном, але це наша буденність, до якої треба пристосовуватись. Ми впевнені, що війна обов’язково закінчиться і треба буде працювати далі, тому зараз дуже важливо зберегти господарства та їхню технічно-матеріальну базу. Тому ми зібрали найактуальніші поради для фермерів, як уникнути мародерства та убезпечити власні господарства.

Читати за темою: Загарбники викрали сільгосптехніку John Deere на €1 млн

Відстеження викраденої техніки John Deere дилера «Агротек», яку викрали з Мелітополя, на території Чечні в селищі Закан–Юрт

Практичні поради, як убезпечити своє підприємство від мародерів

  • Якщо ви залишили господарство без нагляду, навіть на короткий термін, надійно закрийте двері та вікна.
  • Відключіть всі комунікації газ, світло воду. Проте, якщо ви покидаєте приміщення не на довго, рекомендується навпаки залишити світло ввімкнутим.
  • Надійно закрийте склади зі збіжжям, добривами та насінням. Замаскуйте їх або прикрийте чимось.
  • На воротах можна залишити надпис «Пального і їжі нема».  
  • Якщо у вас зберігаються продукти, які швидко псуються (молоко, м’ясо, овочі), то краще роздайте їх.
  • Пам’ятайте про легкозаймисті матеріали, пальне та мастила. Їх краще перенести в окреме приміщення і також добре заховати.
  • Комп’ютери, документи чи агродрони заберіть у власний будинок чи заховайте у підсобних приміщеннях.
  • Щодо техніки, то краще не тримати весь автопарк на одній площі чи приміщенні, а порозганяти у різні місця чи, наприклад під приватні будівлі. При цьому краще зняти деякі комплектуючі, як от шини, акумулятор та фари заховати в окреме місце. З метою безпеки, можна завдати мінімальної шкоди техніці, до такого стану, щоб її не могли транспортувати.
  • Якщо у вашому господарстві є тварини, то обов’язково забезпечте їх запасом води. Не залишайте тварин прив’язаними чи в клітках. Таким чином в разі пожежі у них буде шанс врятуватись.
  • Не влаштовуйте злодіям пасток — це лише дратує їх та спровокує на помсту.
  • Якщо ви помітили щось підозріле, наприклад, дивні мітки на дверях, чи чужих людей, одразу дзвони до поліції (за номером 102).

Читати також: Воєнна колонка головного редактора, або Тримаймося землі та продовжуємо працювати

Щодо техніки, то краще не тримати весь автопарк на одній площі чи приміщенні, а порозганяти у різні місця

Як компанії задокументувати випадок мародерства?

Якщо все ж Ви стали жертвою мародерів, то Вам необхідно обов’язково звернутись до правоохоронних органів, для того, щоб задокументувати завдані збитки. Радник, адвокат юридичної компанії «Міллер» Ілля Воробйов детально розповів про ваш алгоритм дій в такій ситуації:

  • Насамперед необхідно викликати поліцію для фіксації обставин та слідів скоєного злочину. Важливо до приїзду правоохоронців нікого не пускати на місце події, нічого не чіпати та не прибирати.
  • Під час огляду місця події проконтролюйте, щоб слідчі зафіксували всі виявлені сліди скоєння кримінального правопорушення. Зокрема, якщо злочин було поєднано з проникненням у приміщення, необхідно звернути увагу на спосіб проникнення, зафіксувати виявлені сліди та вилучити серцевину замка для подальших експертиз.
  • Подати слідчому поліції заяву про скоєння злочину, який залежно від обставин події кваліфікувати як:
    • ч. 4 ст. 185 КК України — таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене в умовах воєнного стану
    • ч. 4 ст. 186 КК України — відкрите викрадення чужого майна (грабіж), вчинене в умовах воєнного стану
    • ч. 4 ст. 187 КК України — напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій), вчинений в умовах воєнного стану.

 

  • Слідчий зобов’язаний не пізніше 24 годин після одержання заяви про скоєння злочину, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати кримінальне провадження (ч. 1 ст. 214 КПК України).
  • У разі наявності на об’єкті камер відеоспостереження, зберегти відповідні записи, які після реєстрації кримінального провадження подати як доказ слідчому.
  • Зафіксуйте на фото або відео обстановку на місці події та сліди скоєння злочину.
  • Опитайте мешканців будинків, працівників підприємств, що розташовані поруч із місцем скоєння злочину. У випадку встановлення очевидців події, необхідно повідомити про це слідчому, за можливості надавши анкетні та контактні дані свідка. 
  • Після проведення огляду місця події, для встановлення конкретної суми завданої шкоди, проведіть інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей, які залишились на об’єкті. Отримані результати зафіксуйте у відповідному акті.
  • Акт інвентаризації разом з обліковими документами, у яких відображена кількість ТМЦ, що зберігалися на об’єкті, до скоєння кримінального правопорушення, передати слідчому після реєстрації кримінального провадження.

Читати ще: Агро під час війни — дайджест

Насамперед необхідно викликати поліцію для фіксації обставин та слідів скоєного злочину

  • У випадку вчинення крадіжки врожаю з поля, необхідно надати слідчому документи, які вказують на конкретний сорт рослини, що вирощувалася. В цьому випадку при неможливості затримання злочинця безпосередньо під час скоєння злочину, або розкрити крадіжку по «гарячих слідах», встановити конкретну кількість викраденого та суму спричиненої майнової шкоди майже неможливо.
  • У випадку виявлення злочинця під час або одразу після скоєння кримінального правопорушення, ви маєте право його затримати (ч. 2 ст. 207 КПК України). Однак, у такому разі зобов’язані негайно доставити його до поліції або повідомити про затримання правоохоронців. 
  • При затриманні злочинця не можна його вбивати або спричиняти йому тяжку шкоду. Оскільки, Вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності за умисне вбивство та умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення заходів, необхідних для затримання особи, яка вчинила кримінальне правопорушення (ст. 118 та ст. 124 КК України).

Евакуація

Звичайно найкращим варіантом захисту свого майна від мародерів є його тимчасове перевезення в безпечніше місце. Такий варіант найкраще може уберегти від грабунку. Так, ще на початку березня уряд запустив програму евакуації приватних підприємств на Захід України.

Читати також: Бронювання працівників агросектору: відповіді на найпоширеніші запитання

Найкращим варіантом захисту свого майна від мародерів є його тимчасове перевезення в безпечніше місце

Згідно з програмою, перенести свої виробництва зможуть всі охочі підприємства. Проте держава першочергово допомагатиме стратегічно важливим об’єктам, які виробляють товари першої необхідності (хліб та інша їжа, питна вода, одяг та інше) для забезпечення потреб цивільного населення, військових та бійців тероборони. 

Процедура евакуації передбачає кілька кроків:

  • Представник підприємства повинен заповнити анкету з усіма даними про компанію.
  • Далі запит обробляються представниками Міністерства економіки, аби визначити відповідність підприємства критеріям пріоритетності.
  • Після підтвердження заявки та уточнення всіх деталей, організаційна група з Мінекономіки та відповідна військово-цивільна адміністрація у західних областях України знаходять приміщення, які відповідають потребам для розгортання відповідного підприємства. 
  • Після погодження параметрів місця з підприємством, держава допомагає перевезти обладнання та працівників на нове місце. 

Читати ще: Небезпечні знахідки на полях: найпоширеніші міни та вибухові предмети

Данило Гетманцев, голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

«Підприємствам будуть створені належні умови для роботи на новому місці та можливості працевлаштування людей. Продовжуємо працювати для перемоги!», — наголосив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев

Так станом на 2 квітня 150 підприємств переміщено в безпечні локації, з них 57 вже працюють.

Отож, мародерство — це сучасний виклик, про загрозу якого повинен додатково думати кожен представник бізнесу. Окупанти не гребують жодними законами совісті, викрадають не тільки професійну техніку, а й найменші дрібниці. Тому власникам підприємств та господарств, окрім власної, необхідно потурбуватись про безпеку майна.

Також нагадаємо, Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає посилення відповідальності за мародерство під час воєнного стану та каратиметься терміном позбавлення волі до 15 років. До того ж дуже часто фіксуються випадки самосуду над внутрішніми мародерами. Щодо зовнішніх, то вони повинні знати, що у ВРУ прийняли закон про зняття на час воєнного стану всіх обмежень на застосування вогнепальної зброї цивільним населенням для відсічі збройної агресії РФ чи іншої країни. Тому законним є будь-який шлях вирішення ситуації.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою