ТОП-10 племінних господарств України з розведення осетрових

15 лютого 2024 873 0

За даними Державного  агентства меліорації та рибного господарства в Україні зареєстровано 11 племінних господарств у тваринництві, які займаються розведенням осетрових видів риб та яким присвоєні відповідні статуси. Сьогодні знайомимо вас з осетровими господарствами, які займаються племінною діяльністю.

1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Перша аквапромислова компанія» 

Місце розташування: Спершу Маріуполь, а з 2016 р. релоковане у м. Ладижин Тростянецького р-ну Вінницької обл. 

Власник: Олександр Корх

Статус: племінний репродуктор з розведення риби породи руський осетер.

Коротка інформація: «Перша аквапромислова компанія» володіла найбільшим в Україні поголівʼям руського осетра (прибл. 300 особин) та продавала осетрову ікру під брендом «Ukrainian Caviar Berry». Але на початку жовтня 2023 р. внаслідок екологічної катастрофи все поголівʼя акваферми втрачено. 

2. Товариство з обмеженою відповідальністю «Бріг» ЛТД 

Місце розташування: м. Бердянськ, Запорізька обл.

Директор: Ісенко Олег Євгенійович

Статус: племінний репродуктор з розведення риби породи чечуга (стерлядь).

Коротка інформація: «Бріг» ЛТД займалась вирощуванням руського осетра та чечуги. Разом з ІРЕМ та Азоврибохороною зариблювали річки Запорізької обл. руським осетром. Зараз господарство перебуває на тимчасово окупованій території, але за нашими джерелами, поголівʼя осетрових тут вимерло ще до початку повномасштабного вторгнення.

Осетри

3. Хотимирське сільськогосподарське рибоводне фермерське господарство 

Місце розташування: Тлумацький р-н, Івано-Франківська обл.

Власник: Михайло Мельник.

Статус: племінний репродуктор з розведення веслоноса.

Коротка інформація: Хотимирське сільськогосподарське рибоводне фермерське господарство спеціалізується на виведенні річкової прісноводної риби.

4. Приватне підприємство «Фортуна-XXI»

Місце розташування: м. Київ

Керівник: Ірина Загорулько.

Статус: племінний репродуктор з розведення білуги

Коротка інформація: «Фортуна — ХХІ» розводить осетрів, чечугу, бестера. Займається продажем ікри, а також продажем заплідненої ікри.

5. Сільськогосподарське рибоводне підприємство «Осетр» 

Місце розташування: Обухівський р-н, Київська обл.

Директор: Сергій Мешков.

Статус: племінний репродуктор з розведення руського та сибірського осетрів, бестера

Коротка інформація: Сільськогосподарське рибоводне підприємство «Осетр» займається вирощуванням чечуги в умовах аквакультури, пройшло відповідну реєстрацію консервного та пресервного виробництва. «Осетр» працює за принципом замкненого циклу. Має власну торгову марку OSETR.

6. Товариство з обмеженою відповідальністю «БІОСИЛА» 

Місце розташування: м.Київ

Керівник: Микола Іскра.

Статус: племінний репродуктор з розведення сибірського та руського осетра, бестера та чечуги.

Коротка інформація: В ТОВ «Біосила» вирощують білужного бестера, чечугу, стербіла, РОЛО (гібрид руського з ленським осетром). Займається продажем заплідненої ікри осетрових видів риб. Також продає чорну ікру в роздріб та в мережах українських супермаркетів. Має сертифікацію GLOBAL G.A.P. та щорічно отримує понад 1 т чорної ікри.

Читайте також: Загадка загибелі осетрів на Вінниччині: новий поворот у справі за участі МХП та ДТЕК

7. Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство «Бестер» 

Місце розташування: м. Ржищів, Київська обл.

Керівник: Ігор Малиновський.

Статус: племінний репродуктор з розведення чечуги.

Коротка інформація: Осетрова ферма Bester виробляє 800 кг ікри щороку. В Україні продається близько 200 кг, основна ж частина продукції експортується. Також ферма відома, як туристичний обʼєкт.

8. Одеський осетринницький комплекс

Місце розташування: Одеська обл.

Керівник: Віктор Катречко

Статус: племінний репродуктор чистопородних ліній білуги, севрюги, сибірського (ленського) осетра, руського осетра і чечуги.

Коротка інформація: «Одеський осетринницький комплекс» займається відтворенням генетично чистих ліній осетрових та інших аборигенних видів риб, що мешкають в дельті р. Дунай і Північно-Західного краю Чорного моря. Підприємство реалізує молодь осетрових порід, а також гібридів осетрових першої репродукції. Також займається зарибленням акваторії української частини Дунаю червонокнижними видами осетрових риб.

Осетри

9. ФГ «Ішхан» 

Місце розташування: Вижницький р-н, Чернівецька обл.

Власник: Левон Тертерян

Статус: племінний репродуктор з розведення чечуги

Коротка інформація: Пріоритетний напрям господарства — це річкова риба,  але поміж тим тут займаються розведенням чечуги та осетрів. Спільно з Держрибагенством та іншими інституціями, ФГ «Ішхан» проводить зарибнення водойм регіону чечугою прісноводною. 

10. Приватне акціонерне товариство «Чернігіврибгосп» 

Місце розташування: Чернігівський р-н, Чернігівська обл.

Власник: Борис Слабошевський.

Статус: племінний репродуктор білуги

Коротка інформація: «Чернігіврибгосп» складається з двох дільниць: Чернігівський риборозплідник і Мньовський рибцех. Підприємство займається інкубацією, вирощуванням рибопосадкового матеріалу, товарної риби, селекційною роботою, відновленням стада аборигенних видів риб, зарибненням водойм. Щодо риб, які вирощує, то це білуга, севрюга, сибірський та руський осетри, чечуга, бестер, веслонос.

Скільки підприємств з розведення осетрових риб реально діють

З приватних джерел нам відомо, що 5 з вищезазначених господарств втратили або майже втратили поголівʼя осетрів з різних причин. Не можна не згадати, що через трагедію на Каховській ГЕС знищено єдину в Україні державну установу, що займалась відтворенням природних популяцій осетрових — «Виробничо-експериментальний дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика» розташований у Херсонській обл. Ця установа щорічно давала понад 1,5 млн молоді осетрових видів риб для зариблення водойм України.

Осетрова ікра

«У зв’язку з військовою агресією рф Дніпровський рибзавод перебуває в тимчасовій окупації та на даний час в районі проведення воєнних (бойових) дій, що призвело до руйнувань виробничих потужностей заводу, а після катастрофи пов’язаної з руйнуванням рф Каховської ГЕС, повністю втрачено цінне племінне стадо осетрових видів риб, що є тяжкою втратою національного надбання», —  зазначили в Держрибагенстві.

Читайте також: Каховська трагедія — 10 кроків відновлення господарства

Потрапив в окупацію й Інститут рибного господарства та екології моря (ІРЕМ), що знаходиться в м. Бердянськ Запорізької обл. Невідомо що трапилось зі стадом господарства. ІРЕМ виконував функції селекційного центру, розводив мальків осетрів на продаж та для зариблення прісноводних водойм та Азовського моря. Натомість цьогоріч уряд утворив державну наукову установу «Інститут рибного господарства, екології моря та океанографії», ліквідувавши ІРЕМ в Бердянську та Одеський центр Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії.

Звичайно, що осетрів вирощують не тільки на племінних господарствах. Осетровими займаються ТОВ «Kind fish» (Київська обл.), ТОВ «Аква Топ» (м. Одеса), ТОВ «НВЦ «Форель» (Волинська обл.), ДП «Іркліївський риборозплідник» (Черкаська обл.) та ін. Але варто розуміти, що більшість господарств, все ж вирощує гібриди риб, а от чистокровні осетри — це рідкість.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus