Серед перших у незалежній — віхи розвитку агросектору та BASF в Україні

Серед перших у незалежній — віхи розвитку агросектору та BASF в Україні

BASF 25 серпня 2021 374 0

20 серпня 2021 року — Київ, Україна. Торік український АПК, не зважаючи на карантин та стресові погодні умови, зумів наростити обсяги експорту на $55 млн. Щороку врожаї по різних культурах демонструють рекордні показники. Українська аграрна продукція цінується по всьому світу. Тож експерти департаменту BASF Agricultural Solutions до 30-річчя Незалежності України вирішили зробити ретроспективу та згадати, як розвивалася сфера, які були досягнення та який шлях здолало сільське господарство до сучасних рекордів.

«‎Українські агровиробники сьогодні без сумніву на передовій світового аграрного ринку. Вони охочі до знань і нових технологій, тестують на полях інноваційні препарати, діляться досвідом і вміло поєднують традиції та інновації. А українська агронаука вже давно стала важливою частиною світового прогресу. Вчені з України сильні в селекції нових врожайних фруктів та овочів, розробляють стійкі сорти бобових та зернових. Наприклад, пшениці, яка незабаром також з'явиться в нашому портфелі. Тож досягнення українців в агросекторі були, є та завжди будуть у майбутньому, адже це закладено в ДНК агровиробників»‎, — прокоментував Маттіас Хорш, директор з маркетингу департаменту BASF Agricultural Solutions в Україні, Молдові та країнах Кавказу.

Читати за темою: Агротренди: Критерії вибору фунгіцидного захисту зернових

Маттіас Хорш, директор з маркетингу департаменту BASF Agricultural Solutions

1992 рік. На ринку України з’явилося представництво BASF

Одразу за рік після незалежності в Україні запрацювало відкрите представництво BASF SE. Головний офіс розміщувався в Києві. Представництво стало однією з перших місій великих західних концернів у нашій країні. Наразі компанія BASF в Україні має 160+ співробітників, програму селекції озимої пшениці та 4 агроцентри.

1996 рік. Реформа агросектору

Колишні колгоспні землі було розпайовано між селянами, що працювали на них. На той момент на території України працювало 10 тис. колгоспів і 2 тис. радгоспів. Їх повністю реформували. Це запустило агроринок, з’явилися приватні підприємства, компанії-виробники, експортери та імпортери продукції.

Кінець 1990-х. Перша спеціалізована виставка «Агро»

Перші аграрні виставки нагадували радянські експозиції «досягнень с/г» та поєднували виробників з галузей рослинництва, тваринництва та агротехніки в с. Чубинському під Києвом. З часом виставок стало більше, додалися профільні події, дискусії, платформи. А сьогодні найперша виставка «Агро» проводиться в Києві на території ВДНГ та вміщує паралельно 12 вузькопрофільних івентів. 

Читати ще: Агротренди: SDHI — новий клас діючих речовин

1998 рік. «Аграрний» ПДВ

З 1998 року для агросектору діяв спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість. Це дозволяло акумулювати кошти з ПДВ на спеціальних рахунках для власних потреб виробників.

2005 рік. Напівкарликовий сорт пшениці «Фаворитка»

2005-го Інститут фізіології рослин і генетики НАН України презентував напівкарликовий сорт пшениці «Фаворитка». У ньому розкрився генетичний потенціал продуктивності культури на 25–30 % і це визначило основи «зеленої революції» в Україні. У подальші роки науковці створили інші напівкарликові сорти Смуглянка, Золотоколоса, Астарта, які й зараз дають високий врожай і конкурують з іноземними аналогами.

2008 рік. Україна вступає в СОТ

Зважаючи, що агропродукція завжди становила значну частку експорту, вступ до Світової організації торгівлі гарантував українським аграрним виробникам міжнародно-правовий захист від недобросовісної конкуренції на світовому та регіональних ринках. Також розширив можливості для розвитку бізнесу й заклав основи зон вільної торгівлі з низкою країн.

Читати також: Агротренди: Менше води ― більше ефективності

2015 рік. Перший хакатон для агростартапів

2015-го відбувся перший хакатон, на якому свої ідеї презентували кілька десятків розробників з усієї України. 2016-го українські стартапи почали виходити за кордон: першими свої ідеї польським та європейським інвесторам представили BIOsens (портативна лабораторія, яка, зокрема, визначає вміст мікотоксинів у зернових культурах), UA-Robotics EcoBox (пристрій, що автоматизує і прискорює зростання рослин) та Kray Technologies (дрон, що може обробляти поля і вносити ЗЗР). За 6 років кількість агростартапів рекордно виросла.

2018 рік. Виведення на ринок власного насіння BASF

2018-й відзначився для українських аграріїв ще й пропозицією власного насіння ріпаку BASF. До портфоліо увійшли стійкі гібриди озимого та ярого ріпаку для традиційної та Clearfield® технології вирощування.

Читати за темою: В Україні розроблено модем xarvio™ Connect для сільгосптехніки

Також цього року на ринку України з’явилося унікальне цифрове рішення — xarvio™ Digital Farming Solutions, що оптимізує сферу рослинництва. Продукти xarvio™ — SCOUTING, FIELD MANAGER та HEALTHY FIELDS використовують аграрії у понад 100 країнах світу. xarvio™ FIELD MANAGER користуються 60 000 агровиробників (загальна площа понад 7 млн га) у 17 країнах, а xarvio™ SCOUTING використовують у своїй роботі понад 4 млн аграріїв та консультантів. Низка рішень відтепер доступна українським аграріям.

2019 рік. Поява на українському ринку насіння соняшнику BASF

Компанія BASF вивела на ринок насіння соняшнику і доповнила наявний ряд продукції для цієї культури. Це дозволило розширити виробникам соняшнику по всій Європі ще більше портфоліо сільськогосподарських рішень.

2020 рік. Земельна реформа

У березні 2020-го Верховна Рада України прийняла Закон, який має на меті запустити обіг землі с/г призначення в Україні. Закон набрав чинності з 1 липня цього року.

2021 рік. Рекордний врожай зернових

1991 року українські агровиробники зібрали 38,7 млн тонн зерна. Через 30 років за прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA) цьогорічний врожай зернових в Україні може сягнути рекордних 75,8 млн тонн. Це — практично вдвічі більше ніж на початку шляху незалежності.

2021 рік. Створення й запуск платформи Агро Варта

Департамент BASF Agricultural Solutions разом з іншими компаніями та Європейською Бізнес Асоціацією став частиною масштабного проєкту «Агро Варта». Ініціатива спрямована на формування культури відповідального поводження з тарою з-під засобів захисту рослин. Першим кроком проєкту став запуск електронної платформи. На спеціальному сайті українські аграрії можуть залишати заявки на безплатне вивезення та утилізацію каністр.

Україна №1 у світі за рівнем експорту олії, входить у трійку лідерів за обсягами експорту зернових, забезпечує ЄС ріпаком і ріпаковою олією. Мало того, сучасний агросектор нашої країни крім бюджетонаповнюючої сфери може допомогти зробити вагомий внесок у розв'язання світової проблеми голоду. Адже український потенціал агровиробництва суттєво перевищує потреби внутрішнього ринку. А застосування новітніх технологій, якісних препаратів і насіння можуть узагалі дати надпотужний результат для розвитку сфери. Бо українські агровиробники не лише за останні 30 років, але за всю свою історію навчилися ефективно зрощувати та зростати!

Читати також: Агротренди: Новітній захист від хвороб на прикладі піренофорозу пшениці


Про підрозділ Agricultural Solutions компанії BASF

Зі швидко зростаючим населенням світ все більше залежить від нашої здатності розвивати і підтримувати стале сільське господарство та здорове навколишнє середовище. Працюючи з фермерами, фахівцями з питань сільського господарства, експертами по боротьбі зі шкідниками та іншими об'єктами, ми повинні допомогти зробити це можливим. Ось чому ми інвестуємо в потужний науково-дослідницький і великий портфель, який включає насіння і його особливості, хімічний і біологічний захист сільськогосподарських культур, управління ґрунтом, здоров'я рослин, боротьбу зі шкідниками та цифрове сільське господарство. За допомогою експертних груп в лабораторіях, на полях, в офісах і на виробництвах ми об'єднуємо інноваційне мислення і практичні дії, щоб створювати ідеї реального світу, які працюють для фермерів, суспільства і планети. У 2019 році обсяг продажів нашого підрозділу склав 7,8 млрд євро. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, відвідайте сайт або сторінку в соціальній мережі.

Про концерн BASF

У BASF ми створюємо хімію для сталого майбутнього, поєднуючи економічний успіх із захистом довкілля та соціальною відповідальністю. Близько 110 000 співробітників BASF роблять свій внесок в успіх клієнтів концерну практично в кожному секторі та практично в кожній країні світу. Наш продуктовий портфель складається з 6 основних сегментів: хімікати, матеріали, промислові рішення, технології для обробки поверхонь, харчування та догляд, рішення для сільського господарства. У 2020 році обсяг продажів концерну склав 59 млрд євро. Акції BASF торгуються на фондовій біржі у Франкфурті (BAS), а також у вигляді американської депозитарної розписки (BASFY) в США. З докладнішою інформацією про BASF можна ознайомитися в Інтернеті за адресою.  

Виконано за допомогою Disqus