Анатолій Кобзаренко

Анатолій Кобзаренко: Не важливо, як ти вдариш, а важливо, як ти витримаєш удар

21 травня 2021 4639 0

У п’ятницю 21 травня 2021 року аграрний ринок сколихнула звістка про смерть Анатолія Кобзаренка — засновника і керівника провідних машинобудівних компаній «Завод Кобзаренка» й «Кобзаренко Агро» у Липовій Долині, «Компанії Кобзаренко» у Ромнах та Kobzarenko sp. z o.o. у Жлобниці (Польща). Серце 55-річного підприємця зупинилося після тривалої і складної боротьби з COVID-19.

«Він вправно боровся за право на життя. З притаманним йому почуттям гумору показував, що так просто не здасться. Але хвороба виявилась занадто сильним противником. 20 травня серце Анатолія Дмитровича зупинилось», — повідомила родина.

Редакція Kurkul.com висловлює щирі співчуття рідним і близьким Анатолія Дмитровича. Щоб вшанувати його пам’ять, разом пригадаємо, яким був він у наших статтях, яким його запам’ятає вітчизняний агросектор і в чому полягає феномен Анатолія Кобзаренка.

Бізнес і плани на майбутнє

Анатолій народився в невеликому селі Лучка на Сумщині. Здається, очевидно, що пов’язав своє життя із сільським господарством. Спочатку здобув фах агронома, потім кілька років працював за спеціальністю в місцевому колгоспі, а вже на початку 1990-х років заснував приватне українсько-німецьке підприємство «Флігель». 

Читати ще: АГРО-2020: Завод Кобзаренка показав полегшений алюмінієвий зерновоз

Команда «ТОВ Флігель» влітку 2000 року. Джерело: kobzarenko.org

Первинне виробництво розміщувалось просто у дворі біля будинку в с.Лучка. Виробництво тачок та візків розширювалось, згодом переїхало в Липову Долину і почало суттєво розширювати свій асортимент. А вже за кілька років із цього підприємства народився «Завод Кобзаренка» — компанія, яка сьогодні має мільярдні обороти і чиєю продукцією користуються аграрії уже не тільки України, а й усього світу.

«Моє перше дітище — «Завод Кобзаренка» у Липовій Долині на Сумщині — давно називають виробником тракторних причепів №1 в Україні. Два роки поспіль ми ставили собі як план продажів для заводу на рівні 1 млрд грн. Цього року ми залишили його на такому ж рівні. І скажу більше: нині ідемо «нога в ногу» з нашим планом», — розказував нам в інтерв’ю Анатолій Кобзаренко.

Попри будь-які кризи продукція машинобудівного заводу користується популярністю серед аграріїв: сам Анатолій Дмитрович розповідав, що вже давно і стабільно є попередні замовлення на причепи, напівпричепи, бункери та навантажувачі.

Щоб популяризувати продукцію свого заводу, він регулярно відвідував зі стендами виставки, різні аграрні заходи. Також часто спілкувався з урядовцями та колегами по ринку, аби «вибити» підтримку для всіх вітчизняних виробників техніки й обладнання та забезпечити вітчизняних аграріїв якісною продукцією саме українського виробництва.

Читати за темою: Анатолій Кобзаренко: Люди тримаються за землю ― вона дає прибуток

Виступ Анатолія Кобзаренка на Дні Поля «Заводу Кобзаренка»

А не так давно Анатолій Кобзаренко почав експансію свого машинобудівного бізнесу в Європу. Торік він відкрив завод у Польщі вартістю понад 5 млн євро. Цього року Анатолій Кобзаренко планував розширити виробничі потужності там і готувався відкрити другу чергу заводу.

«Здорова конкуренція ніколи нікому не заважала. І я не боюся конкурентів, це ринок. В умовах карантину деякі виробники давали знижку на свою продукцію і коли клієнти теж просили їх у нас, то я відповідаю: «Якщо їхні причепи ніхто не бере, то хай продають дешевше, — говорив Анатолій Дмитрович.

У бізнесмена із Сумщини були великі плани на розширення виробничих потужностей, асортименту продукції, що виробляється. Здається, особливе задоволення йому приносило те, що продукцією його заводу вже користуються фермери в Європі, Азії та навіть Австралії.

«Завод Кобзаренка — це бренд, який знають та поважають в Україні та далеко за її межами! Звісно, за цим стоїть кропітка праця всіх співробітників та надійність партнерів. Попереду нас чекають нові виклики, адже подальші плани ще амбітніші…», — ділився Анатолій Кобзаренко.

Також Анатолій Кобзаренко планував запустити унікальний для Сумської області проєкт —  власну електростанцію потужністю 6 МВт, що працювала б на деревній щепі. Загальна сума інвестицій у нього складала, за словами підприємця, понад 300 млн грн.

Читати також: АгроЕкспедиція Посівна Онлайн 2020: ситуація на полях та прогнози врожаю

Анатолій Кобзаренко

Крім машинобудівництва, бізнесмен завжди бачив великий потенціал у безпосередній роботі на землі — заснував власне фермерське господарство «Кобзаренко Агро». На 300 га вирощував кукурудзу, пшеницю, гречку. І за короткий період йому вдалося вийти на хорошу рентабельність рослинництва у своєму господарстві.

«Якою б важкою не була робота в сільському господарстві, люди тримаються за землю — вона дає прибуток. А раз агробізнес є прибутковим, то і буде попит на техніку й обладнання. Тому наші заводи працюватимуть і допомагатимуть заробляти українським фермерам.

Сім’я і хобі

Родина Анатолія Кобзаренка завжди щиро вболівала за справу чоловіка й батька. Менший син Дмитро став партнером у бізнесі для батька і контролює розвиток бізнесу в Польщі.

Читати також: Завод Кобзаренка розширюватиме виробництво у Польщі

Сам Анатолій Дмитрович любив подорожувати: частіше це були робочі поїздки до різних країн, але він завжди знаходив можливість дізнатися більше про країну та місця, де вдалося побувати.

Велике значення в житті бізнесмена займав активний спорт. Чоловік регулярно бігав на довгі дистанції та підтримував форму у спортзалі.

«Пробіг 1000 км з початку року! Ставив задачу на рік, а виконав 24 жовтня достроково. В минулих роках цілі були на 300, 400, 500 кілометрів», — писав на своїй сторінці у Facebook Анатолій Кобзаренко.

Часто бізнесмен повторював фразу про те, що «у здоровому тілі  — здоровий дух» та завжди шукав можливості популяризувати спорт і любов до праці серед працівників свого заводу та місцевості загалом.  Ба навіть у Ромнах поряд із виробничими потужностями свого підприємства відкрив новий тренажерний зал.

«Ставте цілі та день за днем ідіть до своєї мети. Вчіть цьому своїх дітей, бо тільки щоденна праця над собою зробила з мавпи людину!», — був завжди переконаний Анатолій Дмитрович.

Окремою пристрастю Анатолія Кобзаренка був мотокрос. Саме він за кілька років відродив цей вид спорту на Роменщині, яка колись славилася відомими змаганнями з мотокросу та спортсменами. У селі Піски за допомогою техніки та обладнання своєї компанії Анатолій Кобзаренко відновив трасу і вже кілька років тут приймають один із етапів всеукраїнських чемпіонатів із мотокросу.

Читати за темою: Український завод Кобзаренка збільшив експорт до 52%

Анатолія Кобзаренка багато хто знав як ефективного й амбіційного управлінця, добру людину, яка завжди готова допомогти, та чоловіка, який буквально заряджав своєю енергію всіх довкола. Вічна пам’ять.


Підтримайте петицію про присвоєння посмертно директору та засновнику «Заводу Кобзаренка» Анатолію Кобзаренку звання Героя України за внесок у розвиток АПК.

Детальніше про те, як це зробити читайте у нашій новині.


© Катерина Капустіна, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus