Укрзалізниця очікує зростання перевезень урожаю на 4,5 млн тонн

23 грудня 2019 43 0
Андрій Рязанцев, директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця»
Kurkul.comАндрій Рязанцев, директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця»

Очікується, що цього сезону на експорт піде 50 млн т урожаю. При цьому основне навантаження лежить саме на «Укрзалізниці» та автотранспорті. Про це в інтерв’ю AgroPolit.com повідомив директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.

Аби впоратися із об’ємом експорту, УЗ впровадила графікові маршрути. Цей принцип організації вивозу зерна в порти здатний повністю задовольнити потребу зернового ринку в транспортуванні. 

«В умовах обмеженого ресурсу тяги УЗ впровадила графікові маршрути. Вагони із зерном рухаються зі швидкістю пасажирських поїздів, приблизно вдвічі швидше, ніж раніше, немає простоїв чи збоїв. Є чіткий час відправки та прибуття до порту. Завдяки цьому ми побили місячний рекорд із перевезення зернових у листопаді — вивезли 4 млн т. Грудень буде увесь в графікових маршрутах, і ми розраховуємо, що кількість перевезеного зросте до 4,5 млн т на місяць. Це те, що перевозить Укрзалізниця», — розповів Андрій Рязанцев.

Всього ж за підсумками 2019 р. в Укрзалізниці спостерігають позитив у питанні перевезень аграрних вантажів. Станом на початок грудня транспортували на 17 млн т (21%) більше зернових та олійних, ніж торік.

За словами Андрія Рязанцева, перевезення зерна УЗ є сезонним. Є місяці, коли перевезення УЗ падають до 1,9 млн т. Загалом за рік «Укрзалізниця» вивозить на експорт 33-35 млн т зернових. Тож ідеально для збалансованості роботи залізниці возити хоча б по 4 млн т зернових на місяць у середньому.

«У такому режимі за рік виходили б на цифру в 48 млн т зерна за регулярного завантаження. Але для цього потрібно мати значно більше потужностей зі складування врожаю на елеваторах по країні та в портах», — наголосив директор з розвитку бізнесу.

Нагадаємо, за словами експерта у сфері транспортної інфраструктури та логістики Валерія Ткачова, протягом 2019 р. Укрзалізниця збільшила кількість маршрутних зернових станцій майже в 2 рази, з 79 ж/д станцій до 154. Все це стало можливим завдяки реформам на підприємстві.

Як зазначив очільник правління Укрзалізниці Євген Кравцов, головними досягненнями у реформі Укрзалізниці були: фінансова стабілізація, дерегуляція вагонної складової у вантажному сегменті та капітальні інвестиції та інвестування в основні засоби Укрзалізниці. 

Виконано за допомогою Disqus