UBTA висловила позицію щодо законопроєкту про екологічний контроль

15 травня 2021 54 0
UBTA висловила позицію щодо законопроєкту про екологічний контроль
pixabay.com

Українська асоціація бізнесу і торгівлі (UBTA) представила позицію щодо законопроєкту №3091 «Про державний екологічний контроль». Про це поінформувала пресслужба компанії.

«Асоціація вітає реформу системи державного екологічного контролю, як і інші реформи у природоохоронній сфері. Проте, поточна версія Проєкту не може бути підтримана. Його норми монополізують контрольні функції в руках одного органу влади та наділяють його надто широкими правами на втручання у діяльність суб’єктів господарювання», — йдеться у повідомленні.

Так, за результатами вивчення положень проєкту Закону №3091, 11 травня 2021 р. UBTA сформувала та направила листа Голові комітету з питань екологічної політики і природокористування Верховної Ради України Олегу Бондаренку. У даному листі міститься повний перелік проблемних місць законопроєкту та висновки щодо наслідків їх реалізації.

Читати також: Викиди парникових газів агросектором в Україні вп’ятеро нижчі, ніж у Європі

«У офіційній позиції Асоціації вказується, що модель правового регулювання здійснення контрольних заходів, запропонована у Проєкті, порушує загальноправовий принцип пропорційності, спрямований на забезпечення у правовому регулюванні розумного балансу приватних і публічних інтересів. Відповідно до нього, цілі обмежень прав мають бути істотними, а засоби їх досягнення обґрунтованими і мінімально обтяжливими для осіб, чиї права обмежуються», — пояснили у UBTA.

Зазначається, що екологічний контроль виводиться з-під дії Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», який є базовим актом у цій сфері і приймався з метою створення єдиного узгодженого правового поля, яким буде регулюватися порядок проведення заходів контролю суб’єктів господарювання.

«Було розглянуто окремий блок проблематики, що стосується правової невизначеності сфери застосування закону, конфлікту інтересів щодо контролю дотримання закону на місцях та появи корупційних ризиків. Занадто широкі повноваження запропонованого контрольно-регуляторного органу створює підґрунтя для проведення великої кількості безпідставних позапланових перевірок та передбачає можливість проведення заходу контролю без керівника чи уповноваженої особи суб’єкта господарювання. Це, на нашу думку, створює значний тиск для підприємств», — наголосили в Українській асоціації бізнесу і торгівлі.

Читати за темою: На розробку проєкту викидів парникових газів в межах Паризької угоди Україна має 2 місяці — Качка

Асоціація переконана, що розробка та обговорення цього Проєкту суттєво відрізняється від цивілізованих процедур, які використовуються у світі і встановлені міжнародною спільнотою. Цей процес відбувався без урахування зауважень всіх зацікавлених сторін, у тому числі бізнесу і профільних асоціацій.

«Без приведення цього Проєкту закону у відповідність із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», а також без врахування висловлених зауважень, його прийняття не може бути підтримане», — наголошують у UBTA, показуючи позицію членів-представників українського бізнесу.

Виконано за допомогою Disqus