Названо найпридатніший для органічного виноробства сорт білого винограду

27 жовтня 2021 1504 0
Названо найпридатніший для органічного виноробства сорт білого винограду

Дублянський сорт білого винограду стійкий до хвороб та швидко достигає, тому він ідеально підходить для органічного виноробства. Про це розповів винороб Богдан Павлій у матеріалі «Мене шокував рівень навчання енологів у Німеччині» на Kurkul.com.

«Колись я відшукав один чудовий екземпляр білого винограду у нас на Львівщині. На дачі моїх друзів поблизу селища Дубляни я знайшов виноград, що практично не хворіє та достигає дуже рано. Він подібний до Трамінера (сорт винограду для виробництва білого вина, що походить з гірської області Трентіно-Альто-Адідже в Італії; за свою майже тисячорічну історію набув найбільшої популярності в історичному регіоні долини річки Рейн — Ельзасі, де дістав префікс «гевюрц», що свідчить про багатий та пряний аромат). Я почав розмножувати цей виноград та намагався знайти його родовід. З цього приводу ходило дуже багато легенд, а фактів вдалося відшукати обмаль. Зрештою я назвав його просто Дублянським», — розповів Богдан Павлій.

За його словами, було зроблено генетичний аналіз сорту і виявилося, що це — складний міжвидовий гібрид між тим самим Трамінером та іншими сортами.

«Він наразі є доволі поширеним у Прибалтиці, Норвегії, Польщі та Німеччині. Цей сорт добре почувається у кліматичних умовах Львівщини. На Поділлі він трішечки зарано достигає, через що в нього дуже швидко падає кислотність. І вловити той славнозвісний баланс кислотності та цукристості важкувато, але можливо. А от у більш північних регіонах він просто ідеальний. З нього можна робити шикарні мускатні вина з різними ароматами. Скажімо, коли він ледь недозрілий, то має яскраву лаймову нотку з тонами листя смородини. А якщо його злегка перетримати, він набуває медових ноток, а також з’являються відтінки білих польових квітів», — зазначив винороб.

Як додав експерт, головне, що він дуже стійкий до мільдью — основної хвороби виноградників, яка зазвичай вражає культуру у вологому кліматі. Це робить Дублянський сорт дуже цікавим для органічного виноробства, яке зараз дуже популярне. Тобто його можна практично не обприскувати.

Читайте також: На Закарпатті виноградарський сезон 2021 року кращий за торішній

Виконано за допомогою Disqus