Рентабельність вирощування ріпаку і соняшнику однакова — фермер

26 листопада 2021 1449 0
Соняшникове поле
Соняшникове поле

Витрати на вирощування ріпаку значно вищі, ніж на соняшник. Відповідно й ціна розприділяється за таким же принципом. Тому вирощування цих культур приносить однаковий прибуток. Про це розповів директор ПрАТ «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко в матеріалі «Я хочу взагалі відійти від вирощування соняшнику» на Kurkul.com.

«Ми продавали ріпак за ціною 18 200 грн/т. Але у нього в півтора раза більше витрат, ніж на соняшник, на який ціна зараз 16 500 грн/т. І якщо порівнювати, то, може, десь однакова рентабельність. Але ріпак — кращий попередник і його раніше збираєш, отож, є перші гроші», — пояснив фермер. 

З його слів, в господарстві планують взагалі відійти від вирощування соняшнику, оскільки він надто пересушує ґрунт і негативно впливає на наступні культури. 

«Соняшник не бажано садити на одному і тому ж місці частіше, ніж раз у 7 років. Кожна його рослина, це я так читав, у процесі вегетації забирає до 200 л води з ґрунту. Тому після соняшнику завжди гірша пшениця. У зв’язку з цим після нього сіємо ріпак», — розповів Ігор Шкурко. 

Читайте також: 

Виконано за допомогою Disqus