Реклама

Уряд Польщі вперше за 30 років проведе перемовини з фермерами

21 лютого 2024 69 0
Уряд Польщі вперше за 30 років проведе перемовини з фермерами
Depositphotos

Уряд Польщі 26 лютого планує провести перемовини з фермерами. Якщо така зустріч відбудеться, це буде унікальною подією, яка не відбувалася протягом останніх 30 років. 

Про це заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, передає Polskieradio24.

За словами заступника міністра, мета міністерства полягає в тому, щоб домовитися з аграріями та встановити конкретний план дій та строк для розв’язання подальших проблем.

Він підкреслив, що це не лише політичний хід, а стратегічна дія, спрямована на те, щоб уникнути подібних проблем у майбутньому.

Міхал Колодзейчак також зазначив, що аграрії визначать своїх представників, які братимуть участь у переговорах з урядом. До кінця тижня буде визначено місце, де вони пройдуть.

Нагадаємо, вранці 20 лютого польські протестувальники посилили протести поблизу ПП «Медика-Шегині». Фермери перекрили залізницю. Крім того, вони розсипали зерно з вантажного вагона на колії.

Як розповів співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув, протестувальники висипали збіжжя «через емоції».

Пресслужба Укрзалізниці повідомила, що розсипане зерно прямувало через Польщу транзитом до Німеччини.

Польський президент Анджей Дуда, коментуючи блокування польськими фермерами кордону з Україною, заявив, що влада Польщі не може обмежити їхнє право на законний протест і що вони мають підстави на такі дії. Водночас коментуючи ситуацію із висипаним зерном, він зазначив, що шкодує про неприпустимі дії протестувальників.

«Я шкодую, що такі ситуації сталися, але, з іншого боку, прошу також пам'ятати, що Польща — демократична країна, де право на протест просто існує. І воно гарантоване Конституцією. Якщо є законний протест, цей протест просто толерантно сприймається і захищається», — сказав він.

Тим часом президент України Володимир Зеленський провів селектор, де, серед іншого, було обговорено блокування на польському кордоні. Під час наради було «детально розібрано ситуацію та визначено наступні кроки.

Так, він запропонував Дуді й Туску зустрітися на українсько-польському кордоні. Також він доручив уряду бути там. І заявив, що готовий приїхати сам.

«Я хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі. Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії», — заявив Володимир Зеленський.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама