Яблука на зберіганні

Долежати до весни — як не втратити врожай яблук на зберіганні

28 жовтня 2021 12296 0

Цьогоріч погодні умови в Україні склалися не найгірші для садів, тож аграрії очікують збільшення врожаю яблук до рівня рекордного 2018 р. Та збір щедрого врожаю — тільки половина справи. Не менш важливим є його збереження упродовж тривалого часу неушкодженим.

Тож розглянемо, які умови збирання та зберігання фруктового врожаю будуть оптимальними та дозволять отримати максимум прибутку з реалізації.

Захист врожаю у вегетаційний період та при зберіганні

Догляд у період цвітіння, контроль хвороб у період активного росту та обробка перед збиранням мають значний вплив на якість і товарний вигляд продукції під час зберігання.

Тому важливо застосовувати фунгіциди, що мають викорінюючий, профілактичний, лікувальний ефект для контролю основних грибкових хвороб, які можуть розвиватися в період вегетації саду.

Високу ефективність при обробці продукції демонструють препарати на основі боскаліду. Вони діють проти збудників парші, борошнистої роси, альтернаріозу, сірої гнилі, кладоспоріозу, гіркої плісняви, які можуть розвиватися навіть у період зберігання вже безпосередньо в сховищах. Завдяки механізму дії боскалід здатен просуватися вверх по листковій пластинці, блокуючи обмін речовин патогенних грибів із родів Alternaria, Botrytis, Mycosphaerella, Sclerotinia, Monilinia.

Діюча речовина проникає в тканини, повністю блокуючи розвиток патогенів. Застосовувати препарат рекомендовано в критичний для яблуні момент формування та дозрівання плодів, коли можливе інфікування патогенами з їхнім подальшим розвитком у період зберігання. Також боскалідом варто обробляти яблука й перед зберіганням. Це допоможе продовжити якісний термін перебування плодів у сховищі.

Читати за темою: Юрій Яновський: Кредити для садівництва під 33% — це знищення галузі

Пошкодження яблук градомСильні пориви вітру, град та дощі — також привід для застосування фунгіцидів. Після стихійних негараздів молоді плоди, у яких ще недостатньо сформувалася шкірка, можуть бути вражені патогенами через механічні пошкодження, які в майбутньому можуть призвести до розвитку інших, небезпечніших фітопатогенів.

Обробка яблук фунгіцидом після градобою зарубцює пошкодження, а некротизовані тканини, на які навіть потрапив гриб, не отримають розвитку. Якщо це вже більш пізній період дозрівання — рубець, звісно, може залишитися та якщо яблуко тільки починає свій ріст, рубець стати практично непомітним.

Визначення стиглості та збір врожаю

При зборі яблук варто проводити дуже суворий візуальний і тактильний «кастинг», не допускаючи деформацій, або пошкоджень на шкірці фрукта. Адже від тривалого зберігання в овочесховищі вражене яблуко неодмінно захворіє й може стати розповсюджувачем хвороби, або гнилі.

Стиглість яблука можна визначити за кількома критеріями:

1. Йодокрохмальна проба. Визначають ступінь зрілості плодів за інтенсивністю посиніння за шкалою від 1 до 10.

  • 3–6 балів (залежно від сорту) — плоди можна забирати для довготривалого зберігання
  • 8 балів — лише короткотермінове зберігання.

2. Твердість м'якоті плодів (кг/см2).

3. Індекс Штрайфа (твердість м’якоті, йодокрохмальна проба, загальна кислотність, масова частка розчинних сухих речовин).

Читати також: Олег Рудницький: Я власноруч посадив більше тисячі дерев

Збір врожаю яблукСуха погода — головна умова під час збору врожаю. Збиральні роботи та калібрування яблук у саду проводяться ручним способом — людина візуально контролює процес відбору здорових плодів. Навіть мікротравма може згодом зіпсувати не одне яблуко, тому фрукти з землі для зберігання підбирати у жодному разі не можна.

Насамперед яблуко має бути твердим. Не потрібно допускати повного дозрівання, коли яблуко м’якне, адже такі фрукти довго не пролежать. При транспортуванні плодів також варто бути обережними й забезпечити їм м’якість поїздки. Найкращий варіант — це одразу збирати врожай у картонні ящики.

Окрім того, якість зберігання врожаю залежить і від обраного сорту яблука. Найкраще — до року — можна зберегти плоди таких сортів: Ренет Симиренка, Голден Делішес, Фуджі, Джонатан, Пармен. А от Гала, Чемпіон, Джонаголд зберігати довго не вдасться.

Вибір тари для зберігання

Для зберігання яблук найкраще підійдуть стелажі, кошики, лотки, або картонні ящики. Українські аграрії зазвичай користуються дерев’яними контейнерами, хоча для довготривалого зберігання також підійдуть і пластикові.

Читати ще: Сучасні системи формування яблуні в інтенсивному саду

Картонні ящики для зберігання яблукАмериканські аграрії віддають перевагу індивідуальному пакуванню кожного яблука в картон, або пластик з отворами. Запаковані у такий спосіб фрукти часто можна зустріти на полицях магазинів. Такий метод дозволяє вберегти врожай у сховищі від одного «хворого» яблука. Немає контакту між фруктами — немає проблем.

Підготовка приміщення та оптимальні умови

Контейнери розставляють у сховищі в рівну лінію, створюючи між ними проміжок — щоб не було застою повітря. Камеру овочесховища завантажують при температурі 10 °C, поступово знижуючи її. Найкраща температура для зберігання яблук — близько 0 °C. Вологість повітря також має значення — оптимальний показник 90–95%.

Водночас не можна яблука переморожувати, але і при високій температурі плоди теж довго не лежатимуть. Зберегти врожай фруктів свіжим і неушкодженим допоможе суворе дотримання оптимальних параметрів зберігання в плодово-овочевому сховищі. При недотриманні відповідного рівня вологості та температурного режиму плодам можна завдати непоправної шкоди.

У сховищі також має бути добре налагоджена робота вентиляції, адже фрукти продовжують поглинати кисень та виділяти вуглекислий газ навіть після збору врожаю.

Читати також: Органік стандарт: як сертифікувати своє господарство?

Зберігання яблук у камері овочесховищаЧерез погану вентиляцію яблука в’януть, або ж на них починають з’являтися плями. Для зниження інтенсивності дихання охолодження буває недостатньо, тому в приміщеннях знижують рівень кисню до мінімуму та збільшують вміст вуглецю. Це дозволяє зберегти всі властивості яблук та зупинити розвиток захворювань та в’янення.

При дотриманні вищезазначених правил та вимог, врожай яблук у сховищі неодмінно дочекається оптимальної ціни на ринку та дозволить аграрію не лише покрити витрати, а й заробити на реалізації якісної продукції.

За допомогу у написанні матеріалу дякуємо Ірині Кудибіній, технічному спеціалісту напрямку спеціальних культур по роботі із ключовими клієнтами BASF.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus