Основи точного землеробства для фермера

Основи точного землеробства для фермера — інфографіка

1 жовтня 2021 848 0

Точне землеробство (далі — ТЗ) асоціюється в агровиробників з підвищенням ефективності виробництва та збільшення прибутку. Насправді так воно і є:) 

Використовуючи інструменти ТЗ фермер може відповісти на питання «скільки грошей я отримую?», «скільки витрачаю?», «яка частина коштів використовується неефективно?» та «який потенціал для розвитку має господарство?».

Ми зібрали для вас «п'ять наріжних каменів» точного землеробства — інструменти, на які необхідно першочергово звертати увагу, впроваджуючи такі технології у господарстві. А допоміг нам в цьому online-курс «Чітке Точне Землеробство» («Чітке ТЗ») від освітньої платформи «Культиварій». Отже, про переваги впровадження паралельного водіння, економічні ефекти використання моніторингу полів, користь встановлення метеостанцій, а також доцільність впровадження системи фарм менеджменту — читайте далі.

Паралельне водіння

Паралельне водіння — одна з технологій точного землеробства, що дозволяє оптимізувати обробіток земель і суттєво зменшити витрати на паливо, посівний матеріал та добрива. Це зокрема підрулюючі пристрої, вказівники курсу (GPS-навігатори) та автопілоти. 

Читати за темою: Точне землеробство на відмінно ― тут вчать сучасних аграрних технологій

Автопілоти складаються з терміналу/монітору з картою поля, ліній напрямку, а крім того — гідравлічних механізмів для спрямування керма, датчиків повороту, додаткових контролерів, електроприводів для керма.

Основна задача автопілотів — отримання максимального прибутку з 1 га. 

Окрім цього, до додаткових функцій автопілотів можна віднести автоматичне відключення секцій на сівалках/обприскувачах, диференційоване внесення насіння, добрив, ЗЗР та дистанційну передачу даних.

Системи паралельного водіння дозволяють знизити площі зон перекриття в 4-5 разів, а отже скоротити час обробітку поля, нівелювати вплив погодних умов на хід посівної кампанії чи обробітку земель, зокрема поганої видимості. Тобто трактор/комбайн можуть працювати і в день і в ночі за будь-якої видимості без затримок планів господарства. Крім того, в автопілотах є додаткові функції, такі як моніторинг товарно-матеріальних витрат, контроль точності виконання операцій та усунення стороннього втручання в техпроцес.

Економія

Автопілоти дозволять заощаджувати до 20$/га. Зокрема витрати палива приблизно на 15%, насіння — 5% та ЗЗР — близько 8%.

Агрохімічний аналіз ґрунту

Аналіз ґрунту — один із базисів ефективного ведення агробізнесу. Адже недолік ключових елементів живлення рослин призводить до зниження врожайності, підвищенню чутливості рослин до фітопатогенних захворювань та збільшення витрат на вирощування 1 га с/г культур.

Своєчасний агрохімічний аналіз дозволить оцінити родючість ґрунту, отримати дані про вміст ключових елементів живлення для тієї чи іншої культури, спланувати агротехнічні та агрохімічні заходи у господарстві та оптимізувати кількість внесених добрив.

Читати також: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Основними досліджуваними показниками ґрунту зазвичай є кислотність (pH), гранулометричний склад, вміст органічної речовини, вміст мінеральних форм (азоту) та вміст фосфору і калію.

Вартість

Залежить від обраного пакета послуг. Вартість базового пакета коливається у межах 900-1100 грн/га, максимальний набір аналізів — від 2400 до 4000 тис. грн/га.

Економія

Проведення агрохімічного аналізу ґрунту і використання рекомендованих норм добрив, за умови вірної інтерпретації та застосування наданих рекомендацій, гарантує $10-60/га прибутку. Диференційоване внесення елементів живлення принесе ще $7-15/га прибутку шляхом економії добрив.

Моніторинг посівів

Моніторинг поля застосовують для отримання комплексної інформації про стан ґрунту і рослин. Використовуючи його фермер може дізнатись рівень схожості культур, ступінь зараженості рослин хворобами та рівень забур'яненості. А на основі отриманих даних можна швидко прийняти управлінські рішення щодо запобігання розповсюдженню проблеми, обробки ґрунту, або боротьби зі шкідниками.

Читати ще: 6 проблем купівлі-продажу землі + бонус

Моніторинг поля відбувається за допомогою супутників або дронів з використанням спектральних камер, за якими вираховують вегетаційний індекс NDVI.NDVI (Normalized difference vegetation index, нормалізований вегетаційний індекс) — це числовий показник якості і кількості рослинності на ділянці поля. Він розраховується за супутниковими знімками і залежить від того, як рослини відбивають і поглинають світлові хвилі різної довжини. Окрім оптичних методів отримання даних для отримання оперативних даних, використовують радарну, інфрачервону (теплову) та лідарну зйомку.Лідарна зйомка (Lidar - Light Identification, Detection and Ranging) — це технологія отримання та обробки інформації дистанційного зондування за допомогою активних оптичних систем (лазерів), що використовують, в тому числі явища відбиття світла від поверхні Землі з проведенням високоточних вимірювань X, Y, Z координат.

Відмінність способів моніторингу посівів полягає у можливості проведення зйомки у різну погоду. Наприклад, супутниковий моніторинг можливий тільки за ясної, безхмарної погоди, теплова зйомка — у спекотну погоду для визначення осередків вигорання, а радарна — у будь-яку погоду. 

Вартість

Вартість супутникового моніторингу посівів становить до $1/га. Моніторинг дроном – від $1/га.

Метеомоніторинг

За використання метеостанцій аграрій може самостійно вирішувати, коли починати посівну кампанію, найефективніше вносити добрива або припиняти внесення ЗЗР через опади. Звичайно, вплинути на погоду неможливо, але вірогідні метеорологічні дані дозволять фермеру оперативно приймати необхідні рішення. 

Читати за темою: Фермер на виріст: як збільшити зембанк без головного болю

Можливості метеомоніторингу:

  1. Уточнення прогнозу для конкретної локації;
  2. Забезпечення доцільності проведення конкретних операцій в цю хвилину за певних погодних умов. Оскільки, наприклад, внесення ЗЗР за неправильної температури або вологості може нашкодити врожаю;
  3. Економія води під час зрошення. Можливість визначати доцільність включення дощувальних машин виходячи з вологості ґрунту (за умови встановлення датчиків вологості ґрунту);

Вартість

Вартість автономної метеостанції становить близько €2-3 тис. Проте метеодані можна отримувати без її встановлення — шляхом користування системою. Ця послуга коштує €100-200/рік. Аграрії також можуть придбати метеостанцію у розстрочку — €700-800/рік. Термін окупності метеостанції — 1-2 сезони.

Економія

Застосування метеомоніторингу може заощадити агропідприємству 10-15% витрат на гектар.

Фарм менеджмент

FMS — це програмне забезпечення для управління агровиробництвом у реальному часі. Функціонал FMS дає можливість планування виробничих процесів, встановлюючи логічний зв'язок між блоками з налаштованим доступом до інформації, а також можливості створення управлінської звітності за результатами роботи.

Використовуючи такі системи, господарство може відмовитись від паперових звітів шляхом цифрової трансформації агробізнесу. Система об'єднує в одному продукті програмні рішення з управління рослинництвом, збільшуючи тим самим ефективність роботи підприємства.

Для структурування інформації та зручності навігації FMS мають блокову структуру. Серед спеціалізованого програмного забезпечення зазвичай використовуються такі програми як Climate FieldView, FarmersEdge, Trimble Ag Software, OneSoil, PremierCrop тощо. Їх функціонал охоплює агроскаутинг, картограми для техніки, моніторинг супутниками/дронами, агрохіманаліз та карти щільності ґрунту.

Читати також: Ринок землі на низькому старті: основні тези курсу Земельні котики

Функціонал комплексних FMS:

  • економіка виробництва
  • планування витрат та прибутків
  • фінанси
  • формування сівозмін
  • моніторинг виконання планів
  • закриття робіт
  • складський облік
  • облік земельного банку.

Економія

Застосування систем FMS дозволить отримати додаткові $27/га.

Якщо ви маєте бажання дізнатись більше про технології точного землеробства, а також ознайомитись з практичними кейсами його впровадження — приєднуйтесь до студентів другого набору online-курсу «Чітке Точне Землеробство» («Чітке ТЗ»), який стартує вже 13 жовтня! Записатись на курс можна за посиланням.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus