Стратегічний партнер чи конкурент — ким доводиться Польща українському фермеру

Стратегічний партнер чи конкурент — ким доводиться Польща українському фермеру

30 вересня 2023 442 0

Польсько-українська дипломатія стала топовою темою в медіа за останні тижні. З обох сторін лунали гучні заяви про дзеркальні обмеження чи на деякі агротовари. Це викликало шквал емоцій: «Покажемо поляками, де раки зимують. Заборона імпорту дасть українським фермерам нові можливості для розвитку». Але чи справді це так? Тому сьогодні без емоцій, але мовою цифр розбираємось, що ми купуємо з Польщі і що продаємо до неї та чи дзеркальні обмеження будуть дієвим інструментом для захисту українського агросектору.

З чого все почалось?

Рівно рік тому, між польськими фермерами та українським агросектором впало яблуко розбрату. Польські аграрії тоді масово виходили на протести з заявами, що нібито через український експорт внутрішня ціна на зерно в країні знизилась на 20-30%. З грудня 2022 р. польські фермери почали протестували біля українсько-польського кордону, перекривали тракторами траси та митні пропускні пункти, виходили на площі міст, розбивали наметові містечка. Довгі дискусії, заміна міністрів та навіть відшкодування не допомогли — фермери й далі протестували. 

Тому 15 квітня 2023 року уряд Польщі повністю заборонив імпорт зерна та десятка інших видів продовольства з України. Тут втрутилась Єврокомісія і в результаті було обмежено імпорт з України всього 4 товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику. Ще за тиждень Польща дала зелене світло для транзиту збіжжя з України. 

Зерно

Обмеження діяли до 5 червня, але їх продовжили до 15 вересня. 

Тож, українські фермери завзято чекали дати Х у вересні. Влітку перестав працювати зерновий коридор, портову інфраструктуру щоденно обстрілювали, вишикували тижневі черги до портів. Через це внутрішня ціна на збіжжя нового врожаю обвалилась. Тому надія була саме на країни-сусіди.

15 вересня Європейська комісія зняла обмеження щодо імпорту 4 позиції агротоварів з України. Але Польща, як і деякі інші країни, почали розмову про національну заборону імпорту. Причин тут можна назвати багато: і політичну (прим. в жовтні в Польщі вибори, а фермери — це вагомий електорат), і економічну, і соціальну. 

Читайте також: Спалювання стерні — відповідальність і наслідки для фермерів

Зі свого боку уряд України почав захищати інтереси власного агросектору: Україна подала скарги до арбітражу СОТ, Президент Зеленський заявив з трибуни ООН про підігрування росії тощо.

Але найбільше обурення у польських колег викликав коментар заступника міністра економіки та торгового представника України Тараса Качки про ембарго на товари з Польщі. 

«Україна вирішила обрати такий крок із запровадження ембарго на цибулю, помідори, капусту і яблука з Польщі, аби переконати Варшаву зробити крок назад і погодитися на розроблений у співпраці з Євросоюзом механізм ліцензування торгівлі зерном, за який відповідатиме Україна», —  заявив він.

Перевезення зерна

Реакція на таку заявку була моментальною з двох сторін. Польський уряд почав маніпулювати заявами про постачання зброї. Тому нам цікаво було б розібратись, чи справді ембарго на окремі групи товарів буде настільки болючим для Польщі та хто виграє від обмежень?

Торговельні відносини з Польщею у 2022 році

У 2022 р. Польща зайняла другу позицію серед країн-експортерів товарів до України, програючи тільки Китаю. В Україні серед всіх імпортних товарів майже 10% — з Польщі. Цікаво, що за останній рік відбулось зростання імпорту з Польщі майже на чверть.

Тобто в порівнянні з довоєнними часами, рівень імпорту товарів з Польщі значно зріс. Серед причин — пошук нових країн-постачальників (як не сумно визнавати, імпорт з Росії у 2021 р. займав 3 позицію серед загального).  

Імпорт України

Натомість частка українського імпорту в Польщу сягає всього 1,7%. Україна у 2022 р. зайняла всього лиш 14 місце серед країн-експортерів товарів до Польщі. За минулий рік Польща наростила закупівлі в Україні на 11%. Тобто у 2021 р. Україна займала аж 20 позицію у рейтингу експортерів до Польщі. 

 

З цих даних випливає 2 висновки:

  1. Частка українських товарів серед всього імпорту на польському ринку не така й велика
  2. В Україні кожен десятий товар у 2022 році було завезено з Польщі

Що Польща купує в України?

Хоча в структурі польського імпорту частка українських товарів у відсотках невелика, але для України Польща стала ринком збуту №1. 

Головною позицією за вартістю українського експорту до Польщі стали жири та олія рослинного та тваринного походження. Частка української олії в загальному її імпорті поляками склала 32%. Тобто Україна — постачальник №1 олії до Польщі. У розрізі видів, фаворитами були соняшникова та соєва олія.

Друга позиція — це зерно. Частка українського зерна в імпорті країни становила торік 51,8%. Відтак Україна була найбільшим постачальником зерна. Слід додати, що найбільше завезли кукурудзи (понад 2 млн т) та пшениці (580 тис. т).

Які агротовари імпортувала Польща з України у 2022 році

На третьому місці насіння олійних культур. Зокрема, ріпаку (700 тис. т), сої (133 тис. т) та соняшнику (29 тис. т). Україна була головним постачальником насіння олійних у 2022 р. і його частка становила 32,6%.

Четверте місце — корми для тварин (7% від загального імпорту до Польщі), пʼяте — фрукти  (6% від загального імпорту). Цікаво, що найбільша частка серед закупівель українських фруктів припадає на свіжу та заморожену малину, ожину, шовковицю, лохину, смородину. 

За вартістю пʼяту позицію займає український цукор. Україна другий експортер цього продукту і його частка 19,4% від загального імпорту цукру до Польщі

Також торік, серед фаворитів імпорту були яйця, мед та молокопродукти. Їх частка склала 6%. Якщо взяти окремі пункти цієї позиції, то за постачанням вершкового масла Україна зайняла 2 місце, а меду — перше. 

Звичайно ми зробили акцент на агротоварах, але окрім них Польща імпортувала з України великі обʼєми чорних металів, руди та деревини.

Що Україна купувала у Польщі?

Для поляків експорт товарів в Україну також досить важливий, але це всього 2,8% від їх експорту. Україна посідає 9 місце серед їхніх ринків збуту.

Серед польських товарів найбільше Україна завезла нафтопродуктів. У 2022 р. Польща зайняла 4 місце серед постачальників пального в Україну. 

Друга позиція — транспортні засоби (включаючи трактори, вантажівки та причепи). Польща зайняла 2 місце, після Німеччини, за постачанням техніки або 13,4% від всього імпорту. Якщо детальніше, то найбільше в цій позиції імпортували легкових автомобілів, а на другому місці — трактори.

Польща стала головним постачальником добрив для України. Близько третини добрив в Україну заходить з Польщі.

Які товари імпортувала Україна з Польщі у 2022 р.

До того ж Польща стала постачальником №1 молокопродуктів та яєць. Їх частка на ринку України становить 43,7%. Зокрема,  47% імпортних твердих сирів на українських прилавках з Польщі, 75,9% імпортного молока та вершків, 39,7% сироватки, 38,3% згущеного молока та солодких вершків, 16,3% яєць

Торік польське м’ясо і м’ясопродукти стали фаворитами українського ринку. Їх частка — 35,9%. Найбільше в Україну ввезли мʼяса птиці (понад 58 тис. т) та свинини (9 тис. т).

Читайте також: Рентабельність чи збитки — що з цінами на соняшник

Польща зайняла 2 місце за експортом овочів (частка 26,2%) в Україну, програвши тільки  Туреччині. З Польщі до нас завезли понад 50 тис. т цибулі (52% від всього імпорту), 20 тис. т капусти (48% від загалу) та 35 тис. т моркви та буряка (61% імпорту цих овочів).

Також Польща зайняла перше місце за постачанням кормів для тварин (25% від всіх поставок).

З наведених цифр головний висновок полягає в тому, що Польща наразі постачає нам товари, які насамперед забезпечують агровиробництво — це пальне, техніка, добрива. Окрім нашої вигоди, це вигідно й для самого імпортера. Оскільки Україна є 2 покупцем за обсягами нафтопродуктів, добрив, четвертим — за купівлею техніки.

Вигрузка зерна

Що стосується овочів, то ми були 4 покупцем за обсягами поставок з Польщі. Але прогнозовано в цьому році поставки зменшаться, оскільки в Україні зросли площі під овочами борщового набору. 


Замість висновку. В питанні стосунків з Польщею, яка завжди була нашим партнером, радимо нашим читачам мати холодний розум і утримуватись від дискусій та непотрібного роздмухування вогню, яким вдало може скористатись наш ворог. З цифр бачимо, що Польща є нашим найбільшим торговельним партнером, як в питаннях експорту, так і в напрямках стратегічного імпорту. Тому для України конфронтація з країною-сусідкою в питаннях агроторгівлі буде пострілом собі ж в ногу.

До того ж у разі запровадження обмежень, Польща відчує на собі їх ефект у значно меншій мірі, ніж Україна, адже залежність від українських товарів у наших партнерів в рази менша, ніж у нас від польських ресурсів.

Щодо питання, як вижити в умовах обмеженого експорту та низьких цін українському фермеру процитуємо фермера Віктора Шеремету з яким спілкувались на цю тему на днях.

«Ми повинні міняти наш агросектор таким чином, щоб експортувати не тільки зерно, а, наприклад й продукти тваринництва, садівництва, овочівництва. Якщо Польща змогла  стати садом Європи, то у нас також є всі шанси», — зазначив він. 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus