Цукровий буряк

Як виростити та скільки можна заробити на цукровому буряку — дайджест

25 січня 2024 815 0

Вже 2 сезони поспіль цукровий буряк приносить стабільно високі прибутки фермерам. Це повʼязано зокрема і з тим, що на відміну від більшості експортних культур, цукровий буряк продають на переробні заводи в Україні й ціна на нього залишається стабільною. Тому почали його садити навіть ті, хто ніколи цим не займався. Але, як кажуть аграрії, виростити й зібрати цукровий буряк — це вищий пілотаж в агрономії. 

Тому сьогодні ми зібрали для вас дайджест матеріалів про цукровий буряк, де корисне для себе знайде і досвідчений фермер, і той, хто вирощує культуру перший сезон.

Технологія вирощування

Плюси та мінуси вирощування цукрових буряків з агрономічного погляду

Цукровий буряк — одна з найскладніших у вирощуванні культур, яка потребує значних витрат на виробництво. Які ж плюси та мінуси є у цукрового буряка з агрономічного погляду читайте в запропонованому матеріалі.

Рейтинг виробників насіння цукрових буряків в Україні

Пропонуємо ознайомитись з найпопулярнішими сортами цукрових буряків в Україні.

Підготовка ґрунту під цукровий буряк та час посіву

Що краще — орати чи чизелювати? Кожен фермер враховує масу факторів та робить свій вибір. Беззаперечним є одне — під цукрові буряки глибокий обробіток ґрунту треба робити обов’язково. В матеріалі розповідають про умови обробітку ґрунту під цукровий буряк та оптимальний час посіву.

Цукровий буряк

Шкодочинність бур'янів на посівах цукрових буряків

В статті наведено статистику щодо критичного порогу шкодочинності бурʼянів на полях з цукровим буряком, а також розповідається про причини неефективного застосування гербіцидів.

Фактори, що впливають на потенціал культури

Потенціал продуктивності сучасних сортів та гібридів цукрових буряків дуже високий – як за урожайністю, так і за цукристістю. Проте він використовується лише на 30% у кращому випадку. Звісно, велику роль у неможливості повністю реалізувати закладений у насіння потенціал відіграють погодні умови чи агротехніка. Які ж фактори є найбільш вагомими для отримання кращого урожаю цукрових буряків читайте в матеріалі.

Елементи живлення для цукрових буряків

З матеріалу ви дізнаєтесь про ознаки дефіциту елементів живлення, який режим харчування потрібен буряку та які умови потрібні для засвоєння елементів.

Цукровий буряк за мінімальною технологією

Польське видання Farmer.pl розповіло про досвід одного із місцевих фермерів, який упродовж 8 років успішно вирощує цукрові буряки за мінімальною технологією обробітку ґрунту.

Інноваційні технології в селекції цукрових буряків

В статті читайте про те скільки часу потрібно на виведення нового гібриду та чи актуальні для України ГМО-цукрові буряки?

Вирощування буряку за технологією КОНВІЗО®СМАРТ 

У технології КОНВІЗО®СМАРТ закладено систему раннього розвитку рослин, мікроелементи та велику генетичну стійкість до несприятливих погодних умов, тому в разі дефіциту вологи гібриди почуватимуться нормально. Детальніше про технологію та результати врожайності читайте в матеріалі.

Захист цукрового буряку

Чому для буряка важлива систему захисту, а не підбір різних комбінацій діючих речовин? 

Є препарати, дешевші, порівняно з іншими, але при захисті буряку варто дивитись не на миттєву вигоду, а мислити стратегічно. Автори матеріалу пояснюють чому важливо обирати саме схему захисту, а не окремі препарати.

Нематоди — шкідники цукрових буряків, з якими складно боротися

Нематода добре відома аграріям, які займаються цукровими буряками й картоплею. Хоча насправді ці паразити полюбляють найрізноманітніші рослини й культури. Але шкода помітна лише, якщо їх кількість перевищить критичні межі. Щоб ця проблема не стала несподіваною, варто дізнатись про неї детальніше.

Схема захисту ALFA Smart Agro на гібридних ділянках SESVanderHave 

У Дослідно-демонстраційному центрі ALFA Smart Agro в Київській обл. зібрали рекордний врожай цукрових буряків — до 99 т/га. Цукристість коренеплодів становить 15,8%. В матеріалі докладно розповідають про схему захисту цукрового буряку на цих ділянках.

Також пропонуємо  ознайомитись з системами захисту цукрового буряку від компаній UKRAVIT, CHEMISCHE GUTER, KWS, Bayer.

Досвід

Олександр Яблонський: Програма мінімум — 100% рентабельності

Фермер Олександр Яблонський ділиться досвідом вирощування цукрових буряків без оранки. Також він перейшов на локальне внесення добрив та зекономив близько 30% коштів на добривах.

Цукрові буряки після картоплі

Технологією вирощування цукрових буряків поділились в «Агро ЛВ ЛТД». Цукрові буряки є однією з пріоритетних культур господарства поряд з картоплею. Тому садять одні коренеплоди після інших і при цьому закладають врожайність у понад 60 т/га.

«При вирощуванні буряку варто зважати на якість води» — ТОВ «СГП ім А.Г. Кравченка»

Років 10-15 ніхто не зважав на якість води, адже всі використовували її з водойм. Зараз же водоймища брудні, і господарства використовують воду зі свердловин, які, залежно від глибини та регіону, містять різну кількість солей. Як мінімізувати дію солей — читайте в матеріалі.

«Вирощувати цукровий буряк —  це грати в казино по-крупному: або зірвав джек-пот, або втратив усе» — досвід підприємства «АРАТТА» 

 В «АРАТТА» вже понад 16 років вирощують буряки, і відмовлятись від них не збираються. Тому агроном господарства поділився секретами вирощування цієї культури.

У технології вирощування цукрових буряків важливий кожен її елемент

Про деякі моменти, які варто враховувати у технології вирощування цукрових буряків, розповів керівник ТОВ «Вруно» Григорій Опанасенко, консультант та досвідчений агроном, який має сорокарічний досвід вирощування цієї примхливої культури.

Про ціни, рентабельність та експорт 

Цукровий сезон 2023: чи зароблять на цукрових буряках аграрії

Як мінялась динаміка площ та врожайність цукрового буряку протягом останніх 5 років та яка точка рентабельності цієї культури. В матеріалі ви прочитаєте огляд цукрового сезону 2023 від площ та врожайності до заробітку та експорту. 

Руйнуємо міфи про прибутковість цукрового буряку

Підсумки сезону цукрового буряку 2022 — пригадуємо чи критично зменшився врожай буряку через війну, якої врожайності коренеплоду вдалось досягти та чи була ця культура прибутковою.

З чого складається ціна цукру та яка в цьому доля цукрового буряку

Для отримання 1 тонни цукру, цукровий завод має переробити 7,2 т цукрових буряків, які стрімко дорожчають щороку. В статті ви дізнаєтесь, що впливає на ціну цукру окрім вартості сировини.

Французи і німці проти імпорту українського цукру

Український цукор має реекспортуватися за межі Європи — свіжа вимога групи французьких виробників цукрових буряків CGB. Французи прогнозують, що імпорт українського цукру до ЄС може сягнути 700-800 тис. т у сезоні 2023-2024. За даними Єврокомісії, це приблизно вдвічі більше імпорту в попередньому сезоні. Що не влаштовує європейських фермерів у українському цукровиробництві пояснює директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський.

Прогнози на цукровий сезон 2024

Чи сіятимуть аграрії буряк у 2024 році? 

Чи втримається цукровий буряк на топпозиціях по рентабельності серед інших сільськогосподарських культур? Як зробити наступний маркетинговий рік максимально вдалим та успішним для сільського господарства? Відповіді на ці питання шукайте в статті на  Latifundist.com.

Що може тиснути на ціну цукру всередині країни?

«Перевиробництво цукру і неможливість його експортувати можуть знизити ціни. Якщо ми вийдемо на 1,6 млн т виробництва цукру, то в Україні буде перевиробництво. І ми вже таке проходили, коли перевиробництво різко збивало внутрішні ціни на цукор і падала зацікавленість в його виробництві», — розповідає в.о. директора Інституту продовольчих ресурсів НААН Любомир Хомічак. Більше деталей читайте у статті.  

В сезоні 2024 прибуток з 1 га цукрового буряка сягне $680-700

Наступного року очікується незначне зниження рівня світових цін на цукор —  в межах $480-500/т готової продукції. Відтак дохід з 1 га землі, на якому вирощуватимуться цукрові буряки буде сягати $680-700. Детальніше за посиланням.

Цукрові прогнози 2024/25: світу не вистачає цукру

Про що говорили експерти на «цукровому» тижні у Лондоні, де і відбулася 32-га Міжнародна конференція International Sugar Organization. Це один з найбільш глобальних івентів у цукровому бізнесі на світовому ринку, конкурентом якому може виступити лише New York Sugar Dinner.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus