Враження про Lemken європейських аграріїв

Made in Germany, перевірене Україною: враження наших із Ганновера

АгроЕкспедиція Agritechnica 2017 29 листопада 2017 318 0

У Європі й далеко за її межами під час польових робіт на полях нерідко можна зустріти ґрунтообробні агрегати ніжно-блакитного кольору, котрі борознять (у буквальному сенсі цього слова) їхні простори. А злегка припорошений землею напис LEMKEN відразу дозволяє визначити, хто їхній виробник. Знають і з задоволенням використовують їх і українські сільгоспвиробники. Звісно, перевіривши на ділі техніку цього бренду один раз, аграрії намагаються відслідковувати інформацію про новинки улюбленого виробника. А де ж це зробити краще, якщо не на найбільшій міжнародній виставці сільгосптехніки у Ганновері?

У цьому році на Agritechnica відомий німецький виробник Lemken, заснований іще 1780 року, представив 27 своїх агрегатів. А консультанти на стенді нагадували, що їхня компанія — це не лише плуги, котрі стали у свій час справжнім проривом на ринку сільгосптехніки, а ще й культиватори, борони, посівні комплекси, рядні сівалки та оприскувачі. Зокрема, на Agritechnica 2017 Lemken презентував свою сівалку Azurit 9, котра отримала нагороду «Машина року» серед посівних комплексів.

Lemken Azurit

Команда АгроЕкспедиторів змогла досконально вивчити стенд свого друга й партнера у нинішній АгроЕкспедиції Agritechnica 2017, познайомитися з членом ради правління Lemken, а в минулому власником заводу Віктором Лемкеном та поспілкуватися із представниками української команди Lemken. Не проминули ми й можливість зустрітися та поговорити з клієнтами компанії і відвідувачами стенду, дізнатися їхню думку про агрегати німецького бренду.

Віктор Лемкен

Читати по темі: Віктор Лемкен: Моя життєва необхідність — кожного дня робити внесок у розвиток Lemken

Чи то випадково, чи так і мало бути, та перший відгук про якісну сільгосптехніку із позначкою «Hergestellt in Deutschland» отримуємо від німецького фермера Стефана Буссемайєра. Як він розповів, його господарство із земельним банком 120 га вирощує кукурудзу, цукровий буряк і пшеницю. І хоча раніше він під час вибору сільгосптехніки робив акцент на Amazone, Case, Fendt, Köckerling, нині вирішив придивитися й до Lemken.

Стефан Буссемайєр

Доказом того, що Lemken до вподоби й українським аграріям, стала наша зустріч на стенді даного бренду з цілою низкою делегацій сільгоспвиробників з України. Зокрема, за вивченням щойно презентованої сівалки Azurit 9 АгроЕкспедитори застали власника компанії «Лампка Агро» Зигмунда Лампку.

Зігмунд Лампка (зправа) з колегами

«Дуже цікава система з правильної розкладки насіння в рядку. Це оптимальне використання кореневої системи. Як говорять представники Lemken, ми можемо отримати плюс 10% до урожаю. Наступного року одна з таких машин буде в Україні, тож ми зможемо її випробувати й оцінити», ― зазначив аграрій із Хмельницької області. 

Читати по темі: АгроПолігон Океан Інвест: результати вирощування сої у Лампка Агро

Продовжуючи екскурсію по стенду Lemken, АгроЕкспедитори знову й знову зустрічали земляків. Один із них, власник агропідприємства «Агрос-Віста» Іван Федорчук, упевнений, що альтернативу плугам Lemken знайти буде непросто. Він розповів, що його агропідприємство використовує плуги та посівні комплексі даного бренду не перший рік.

Іван Федорчук

«Ми вважаємо, що кращих плугів немає й альтернативи їм поки не придумали. Якби це була інша техніка, потрібно було б використати спочатку дискову борону, а потім культивувати землю. У Lemken достатньо однієї операції. Це якісна техніка», — розповідає Іван Федорчук.

Аграрій вважає, що запорукою успіху є те, що команду Lemken підібрано з досвідчених технологів, конструкторів. Вони використовують мінімум під час розробки, зате отримують максимальний результат.

Зустрілась наша команда на стенді і з власником «Агрофірми Узинська» Володимиром Козачуком, знайомство із технікою Lemken для котрого відбулося понад 20 років тому. Він був одним із перших аграріїв в Україні, які вирішили випробувати техніку цього німецького виробника на своїх полях. Згадує, що це був передпосівний культиватор Korund і напівнавісний плуг EuroDiamant. А коли господарство першим в Україні придбало пневматичну сівалку Solitair, до них зазирнув і Віктор Лемкен, з яким нам вдалося познайомитися на Agritechnica 2017.

Володимир Козачук

Сьогодні агропідприємство також використовує агрегати Lemken: дискову борону Rubin, вищезгадані плуги EuroDiamant, сівалку Solitair. А тепер ось Володимир Козачук зацікавився сівалкою, яка отримала нагороду «Машина року 2018» Azurit 9.

«Я чув, що вона сіє не в один рядок, а в два, в шаховому порядку. Із посівом на один рядок витрачається не 8 зерен, а 10. Це дозволяє отримати прибавку урожаю на 20%. На ній встановлено систему прямого електричного приводу на висів. Маючи карту поля, ми можемо сіяти економніше, використовуючи в низинах менше насіння, на пригірках — більше», — зазначає аграрій.

Приваблює Володимира Козачука й той факт, що процесом роботи керує комп’ютер. Це мінімізує людський фактор: трактористові потрібно лише правильно задати параметри карти поля.

Для довідки: у 2018 році в Україну завезуть два екземпляри Azurit 9 для демонстрації ефективної роботи на наших ґрунтах.

На стенді Lemken наші АгроЕкспедитори цілком могли б вивчати різні іноземні мови: з яких тільки країн делегації туди не зазирали. Зустріли й команду блогерів та аграріїв із сусідньої Росії. Зокрема, директор племінного господарства «Красноозерное» Магомет Магометов розповів, що його підприємство, розташоване у Ленінградській області, працює з агрегатами Lemken понад 10 років.

Магомет Магометов

«З обладнання Lemken у нас є 4-корпусний оборотний плуг та дискова борона, 3-метрова навісна. Техніка дуже хороша, жодного разу не підводила. Ми намагаємося вибирати лише надійну техніку», ― поділився Магомет Магометов.

На Agritechnica 2017 побували й делегації з більшості українських агрохолдингів. Із кимось ми розминулися, а от з представниками корпорації «Сварог Вест Груп», зокрема Сергієм Філюком і Филимоном Антонюком, і поспілкуватися встигли, і спільне фото зробити. До речі, сварогівці поділилися інформацією, що придивляються для себе на виставці нову сівалку точного висіву. Щоправда, не дали остаточної відповіді на питання, буде це Azurit 9 чи якась інша.

Команда сайту розом з делегацією зі «Сварог Вест Груп»

Якими ще новинками дивував стенд Lemken, пропонуємо пригадати, переглянувши наш фотозвіт.


Дивитися по темі: Фоторепортаж зі стенду Lemken на Agritechnica 2017

Виконано за допомогою Disqus