В Україні боротимуться з неконтрольованим імпортом молочних продуктів

3 березня 2021 48 0
В Україні боротимуться з неконтрольованим імпортом молочних продуктів
pexels.com

Представники Національної молочної галузі ініціювали розслідування неконтрольованого імпорту молочних продуктів в Україну, який у 2020 р. досяг критичної точки. Про це повідомив Вадим Чагаровський, голова Спілки молочних підприємств України, інформує УНІАН.

«14 молочних компаній подали заяву про порушення та проведення спеціального розслідування Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з метою захисту українського ринку від неконтрольованого імпорту молочної продукції. Цьому передувало погіршення стану молочної галузі та економічного стану молочних підприємств», — повідомив експерт.

Читати також: Умовна прибутковість виробництва молока зменшилася майже на 40%

За словами Чагаровського, у 2020 р. Україна імпортувала 90 тисяч т молочних продуктів на суму більш ніж $300 млн, переважно з країн Європейського Союзу. Так, імпорт зріс на 113%. Більш того, з наступного року на імпорт молочних продуктів з ЄС в Україну встановлюють нульові митні ставки.

«Разом з цим, для експорту української продукції в ЄС діють дискримінаційні обмеження, а через високу собівартість виробництва українські молочні продукти не можуть з ними конкурувати. Для європейського ринку, де спостерігається суттєвий надлишок молока, це — зелене світло для неконтрольованого експорту в нашу країну», — додав він.

Читати за темою: Стало відомо, коли буде сезонне зниження цін на молоко

Як зазначила генеральний директор Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, Україна за останні два роки перетворилася з великого експортера в нетто-імпортера молока.

«Якщо у 2019 р. ми зафіксували нульове сальдо в торгівлі молочною продукцією, то за підсумками 2020 р. Україна перетворилася на нетто-імпортера, а імпорт зріс на 113%, що еквівалентно 1 млн т молока-сировини. Це той мільйон тонн, який міг би дати до 15 тис. робочих місць нашим землякам в молочному секторі й принести 1 млрд грн в український бюджет», — сказала вона.

При цьому експерти підкреслили, що молочні компанії не просять заборонити імпорт, а наполягають на введенні адекватних захисних заходів і державної фінансової підтримки, аналогічної чинній в ЄС. Розслідування Мінекономіки займе близько 9 місяців, після чого Міністерство запропонує низку заходів для захисту українських виробників молока.

Виконано за допомогою Disqus