Agroshow Ukraine

Agroshow Ukraine — як пройшло святкування Дня фермера 2021 у Черкасах

23 червня 2021 1301 0

З 16 по 18 червня у м. Черкаси проходила масштабна виставка-фестиваль AGROSHOW Ukraine, в рамках якого усі сільгоспвиробники вперше відзначали Всеукраїнський день фермера. 

Організатори заходу підготували для аграріїв насичену програму, а привітати їх приїхали провідні аграрні компанії. Kurkul.com вирішив показати, що відбувалось в рамках святкування у вигляді фоторепортажу. P.S. Хто не брав участі — кусаємо лікті :)

Слово організаторам

Ірина Ващенко, організаторка заходу, зазначила, що при обранні геолокації найвдалішим варіантом стала саме Черкащина, адже сюди зручно приїхати з будь-якого куточка України.

Ідея масштабного святкування Дня фермера, за її словами, виникла ще минулого року, коли Володимир Зеленський підписав офіційний указ. Чому? Бо фермер — це ключова особа для нашої аграрної держави, її основа. 

«Ми хотіли створити атмосферу свята. Для цього була розроблена яскрава програма: нагородження найкращих за рішенням управління агропромислового розвитку господарств зі сцени, перегони, миття тракторів, бої за паї тощо», — розповіла пані Ірина. 

На заході було зареєстровано 16,5 тис. гостей, із них 6 тис. аграріїв.

Читати за темою: Українське виноробство – гра з високими ставками, але лише для профі

«Проте фермери не дуже полюбляють проходити реєстрацію, тому агровиробників буде куди більше», — акцентувала організаторка.

Ірина Ващенко додала, що AGROSHOW Ukraine — це не просто виставка, а фестиваль, де фермери після посівної можуть відпочити та поспілкуватись з колегами. 

«У фермерів не вистачає часу на комунікацію, а на таких заходах це можна зробити. Пригоститись смаколиками або взяти участь у конкурсах», — пояснила вона. 

Програма заходу включала виступ колективу СТОВ «Агросвіт» (автори нашумілого каверу «Сію — вію!») та Насті Каменських. 

Новинки техніки 

Виставка-фестиваль стартувала 16 червня з параду техніки, на якому були представлені новинки як вітчизняних виробників, так і закордонних.

Читати також: Володимир Свинаренко: Культиватор Väderstad Carrier — справді багатофункціональний інструмент для кожного фермера

«Капелька-У»

Зокрема, український виробник с/г техніки ТОВ «АГРОБАТ» презентував оновлений розкидач мінеральних добрив самохідний РМД «Капелька-У».

«Капелька-У» — найкраще рішення при внесенні гранульованих добрив по мерзлоталих ґрунтах у період вегетації озимих культур. Забезпечується внесення добрив з висотою стеблостою до 0,5 м. Легка прохідність на важких ґрунтах, на полях зі складним мікрорельєфом. Машина працює по сходах рослин без їх пошкодження. Крім того, фермери зможуть отримати 25% держкомпенсації на його придбання», — зазначив директор компанії Олексій Новак.

Читати за темою: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Компанія BEDNAR презентувала 5 новинок, серед яких були дискатор SWIFTERDISC XO6000F, дисколаповий культиватор ACTROS RO3000, компактор SWIFTER SO5000F, комбінація агрегатів TERRALAND PROFI та бункер FERTICART FC3500. 

Михайло Кришко, комерційний директор BEDNAR в Україні, акцентував, що комбінований глибокорозпушувач BEDNAR Actros RO 3000 вперше було презентовано минулого року. Наразі представлено 3-метрову модель, але в Україну ввозиться і  варіант із шириною захвату 4 м. 

«Агрегат призначений для основного обробітку на глибину до 35 см з важкими котками та гідравлічним регулюванням має два ряди дисків та лап (з пружинним захистом та долотами з вольфрам-карбідовими наплавками). Кожна робоча операція регулюється окремо, так само як і обидва ряди дисків можна встановити на різну глибину роботи. Транспортна вісь інтегрована всередину між робочими органами. За вологих умов можна вимикати роботу котків та працювати лише дисками та/або лапами. Тобто є три робочі комбінації, що варіюються в залежності від умов та потреб. Четвертою операцією є вирівнювання фону прикочуючими дисками після проходу лап та перед котками», — розповів Михайло Кришко.

Читати ще: Як правильно вибрати сільгосптехніку фермеру-початківцю

Крім того, комерційний директор додав, що комбінований глибокорозпушувач BEDNAR Actros RO 3000 є найуніверсальнішим з дисколапових агрегатів, представлених наразі на українському ринку сільгосптехніки.

АБА «Астра» представила бестселер угорського бренду Framest — передпосівний культиватор FraKomb 6000.

Передпосівний культиватор FraKomb 6000 має робочу ширину захвату 6 м та виготовлений з високоякісної англійської сталі.

«Ключовими особливостями агрегату є передній ряд стільчастих лап, що розташований по всій ширині культиватора, повернутий по спіралі передній трубчастий каток (діаметром 400 мм) та задній кільчасто-шпоровий каток Double Pro Skill, що розміщений у шаховому порядку та є самоочисним», —  Олександр Маринич, продукт-менеджер бренду Framest компанії АБА «Астра».

Читати також: Ілля Жемелінський: Інвестиції в наші системи зрошення окупилися за один сезон

Компанія «АМАКО Україна» представила лінійку техніки Massey Ferguson та BEDNAR. Серед презентованої техніки:

✅ трактор Massey Ferguson 8737 S;

✅ трактор Massey Ferguson 7722 SК;

✅ телескопічний навантажувач Massey Ferguson 7038;

✅ компактор BEDNAR SWIFTER;

✅ дискова борона-щільник SWIFTERDISC;

✅ диско-лаповий агрегат ACTROS.

Захист рослин 

Людвікас Бабаляускас, директор компанії Nando по Центральній та Східній Європі, розповів, що одна із найбільших проблем останніх сезонів — дефіцит води не лише у ґрунті, а й зменшення рівня ґрунтових вод. Через що фермери вимушені зменшувати кількість води для внесення добрив.

Читати ще: Шкідники запасів та захист від них

Людвікас Бабаляускас, директор компанії Nando по Центральній та Східній Європі

Також, внаслідок недостатнього змочування поверхні рослин при обприскуванні відбувається зменшення ефективності дії ЗЗР.

Одним із варіантів  розв'язання проблем є застосування ад'ювантів. Наприклад, використання препарату Perifolis може зменшити кількість води при обприскуванні до 30%, внаслідок сильного зменшення поверхневого натягу.

«Препарат Perifolis на основі органосилікону застосовується в дозі 50-200 мл/га. Перевагою ад'юванту є те, що обприскування робочим розчином можна проводити на росу у ранні та пізні години доби. Крім того, розчин не змивається через 30 хв», — зазначив експерт.

Як додав Людвікас Бабаляускас, практика показує, що застосування ад'ювантів також підвищує ефективність ЗЗР до 30% та забезпечує їх оптимальну дію, оскільки будь-який препарат створений для роботи у стандартних умовах: при оптимальному pH, оптимальній жорсткості води та максимально рівномірному розподілу робочої рідини на листовій поверхні рослин.

Читати за темою: Хвороби сої: прояви, попередження та методи боротьби

«Завдяки додаванню ад'ювантів дія ЗЗР буде значно сильнішою, тому варто бути обережними при застосуванні максимальних доз препаратів. Особливо це важливо при роботі з гербіцидами, які мають жорстку дію на рослину», — підсумував експерт. 

17 червня відбулось нагородження агровиробників-новаторів почесним званням «Амбасадор принципів розумної агрономії».

Відзнаку запровадила компанія ALFA Smart Agro за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Читати ще: Олег Фурманець: Ми були піонерами освоєння Полісся

В компанії зазначили, що відзнака була надана господарствам, які використовують інноваційні технології в управлінні та виробництві, а також застосовують науковий підхід в рослинництві.

Нагороду отримали 9 агровиробників, а саме: ПОА «Україна», АТ «Михайлівський райагропостач», ТОВ «Кищенці», ТОВ «Мічуріна+», ПАТ «Фрау Марта», ТОВ «СПП «Лана», ТОВ «Глобино Агро», ТОВ «Агрофірма «Злагода», ТОВ «Агрофірма «Корсунь».

«Цінності компанії ALFA Smart Agro — науковий підхід, раціональність, ефективність. Ми щиро підтримуємо агровиробників у їхньому прагненні бути інноваційними і радіємо досягненням таких компаній. Саме інновації допомагають нам усім розумно, ефективно і відповідально використовувати ресурси, забезпечуючи високу якість продукції», — сказала Тетяна Мосендз, комерційний директор ALFA Smart Agro.

Читати також: Олександр Татаров: Без кредитування неможливий майбутній розвиток господарства

Земельні питання

Андрій Дем’янович, засновник і керівник компанії Feodal.Online, наголосив, що вже незабаром відбудеться відкриття ринку землі, проте багато фермерів й досі не готові ні матеріально, ні інформаційно. Виправити цю ситуацію допоможе проведення земельного аудиту, котрий дозволить побачити та усунути наявні упущення та прогалини у зембанку. 

За словами експерта, перевагами земельного аудиту є:

✅ Отримання актуальної інформації про земельні ділянки, адже фермерам необхідно знати, хто працює у межах їх масивів;

✅ Можливість побачити терміни дії договорів оренди та поновити їх;

✅ Уникнення випадків необґрунтованого обробітку, тобто обробітку земельних ділянок без законних підстав; 

✅ Можливість попередження технічних втрат у результаті неповного обробітку земельних ділянок.

Читати за темою: Фермер на виріст: як збільшити зембанк без головного болю

«Насправді, це гроші, які ви викидаєте на вітер у результаті недообробки масивів. Ви платите орендну плату, єдиний податок, ПДФО, але неповністю обробляєте ділянки, тому що банально не знаєте меж. Проведення аудиту допоможе побачити, де і скільки грошей ви втрачаєте», — зазначив спеціаліст.

Події першого дня фестивалю у фото

Урочисте відкриття виставки і нагородження компаній AGROSHOW GLOBAL 10

Відзнаку отримали такі господарства:

Михайло Котко, ФГ «Агроресурс плюс»

Надія Стецюк, ФГ «Червона Калина-С»

Микола Трохимчук, ФГ «Степівське»

Петро Карачун, ФГ «Краснопілка КПВ»

Микола РакФГ «РОМ»

Надія КімФГ «Ромашка+»

Володимир КалинаФГ «Калина»

Володимир Міняйло, СФГ «Світлана» 

Володимир Коломієць, СФГ «Левада»

✅ Микола Дубина, ФГ «Прут»

Вікторія Гарагай-ДруженкоФГ «Віктор-Вікторія»

Микола Кріт, ФГ «Агродобробут»    

Анатолій Крупкін, ФГ «Кордон-Агро»

Заїзди тракторів на вправність на кільцевій трасі

 © Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus