Ожина

Сорти ожини, на які варто звернути увагу, якщо ви хочете на ній заробити

14 вересня 2021 4653 0

Хто б міг подумати ще 7 років тому, що ожина — маленька, кисла ягода, яку всерйоз мало хто розглядав, переверне галузь завдяки новим сортам та перетвориться на перспективну культуру. Сьогодні ми маємо сорти з крупною ягодою, без колючок, доступні як дрібному садівнику, так і промисловому фермеру. Кущ ожини — це багаторічна рослина, яка при хорошому догляді може плодоносити до 25 років із врожайністю до 40 т, залежно від сорту.

Саме від вибору сорту ожини буде залежати успіх господарства, що її вирощує. Такий сорт повинен характеризуватися десертним смаком, транспортабельністю, зовнішнім виглядом та невибагливістю до технології вирощування.

Тож на які сорти ожини варто звернути увагу аграріям, щоб отримати максимальний зиск, — розповів фермер Олександр Ткачов під час вебінару, організованого Українським проєктом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку «MEDA».

Loch Tay

Це ранній сорт ожини шотландської селекції, основні переваги якого — раннє плодоношення, відмінні смакові характеристики, висока врожайність (за сприятливих умов доросла рослина може дати до 20 кг ягоди з куща), відсутність колючок, невибагливість та зимостійкість. Сорту Лох Тей притаманний дуже солодкий, майже приторний смак.

Читати за темою: Ірина Кухтіна: На ягідному ринку немає компаній-гігантів

Ожина Loch Tay

В умовах півдня України сорт дозріває в середині червня і плодоносить до кінця липня. Ранній врожай дозволяє також додатково заробити на вищій ціні. За умови дотримання технології вирощування Loch Tay характеризується гарною транспортабельністю.

З цим сортом легко працювати, оскільки він зовсім не має колючок, а його невибагливість чудово підійде для новачків у ягідництві, оскільки там, де інша ягода б уже гинула, Loch Tay все ще дає врожай.

До мінусів сорту можна віднести середній розмір ягоди, у порівнянні з іншими сучасними сортами.

Nachos

Цікавий сорт, з величезною, ефектною ягодою витягнутої форми до 25 г. Люди, мало знайомі з ожиною, можуть бути шоковані такими розмірами. Теж рано плодоносить — усього на тиждень пізніше, ніж Loch Tay та, як і він, не має колючок, гарно переносить зиму і транспортування.

Однак за привабливим екстер’єром сорту ховаються й недоліки. Сорт Начос капризний та вимогливий до технології вирощування й за різних умов може дати неочікуваний результат. Тож перед тим, як приступити до масштабної висадки цього сорту, варто спочатку протестувати його в агрокліматичних умовах вашого регіону.

Читати також: Працюємо на винограднику в умовах посухи

Ожина Nachos

До мінусів можна також віднести не надто високу врожайність сорту — до 8 кг із куща, нестабільні смакові характеристики та малу кількість заміщення лози. Оптимальна кількість заміщення на ожині повинна коливатися 6-8 і більше, а доросла рослина сорту Начос може дати одну-дві лози, й на наступний рік у вас не буде лози, що плодоносить. Такий недолік можна частково нівелювати, якщо у квітні на лозі, яка досягла 20 см, зрізати верхівку, тим самим простимулювавши ріст бічних пагонів.

Black Magic

Це ремонтантний сорт американської селекції. До переваг можна віднести велику врожайність, чудові смакові якості, невибагливість, розмір ягоди та гнучкість сорту.

Хоча сорт Блек Меджик справді дає високий врожай, не дивлячись на ремонтантність, у відкритому ґрунті рекомендується вирощувати його на 1 осінній врожай, оскільки сорт просто не встигає дати 2 повноцінні врожаї. В умовах півдня України плодоношення починається посеред серпня і продовжується до перших приморозків.

Читати ще: Жимолость — перспективи вирощування нішевої культури

Ціна на осінню ягоду може порадувати фермера, оскільки конкуренції вже немає. Хоча розмір ягоди не такий, як у сорту Начос, та все ж достатньо великий.

По смакових якостях характеризується чудовим балансом кислоти та цукру. Black Magic — невибагливий сорт із прямостоячими лозами, хворіє мало.

Великою перевагою сорту є його гнучкість. Він дозволяє залежно від ваших потреб отримувати різні результати. Хочете два врожаї — робіть теплицю й будете отримувати один ранній весняний урожай і один пізній до самого нового року. Як ні — у відкритому грунті будете мати один пізній осінній.

Особливістю сорту є також те, що після перших же приморозків він перестає плодоносити. Щоб уникнути цього, можна обрізати верхівку пагонів заміщення, що досягли 20–30 см.

Кущ стає нижчим і більш компактним, але плодоношення розпочинається на 2 тижні раніше, що дозволяє отримати більше ягоди до приморозків.

Читати за темою: Теплиці й тунелі для ягід — переваги закритого ґрунту

Ожина Black Magic

Серед недоліків сорту є наявність колючок та порослі. Будь-яка ожина дає поросль, але у Black Magic її особливо багато. Борються із нею по-різному, хто контактними гербіцидами, хтось механічною обробкою, яка, до речі, пошкоджуючи коріння, додатково стимулює ріст нової порослі.

Також сорт володіє посередньою транспортабельністю. Потрібно слідкувати за тим, щоб не перетримати ягоду, подбати про достатню кількість кальцію та калію, щоб отримати ягоду, яка не потече та буде придатна для транспортування.

Columbia Sunrise

Це сорт американської селекції, головна перевага якого — ультраранній термін дозрівання, на 10-12 днів раніше Loch Tay. На сьогодні позмагатися з ним може лише сорт Karaka Black, але він надто вже колючий і не кожен візьметься за його вирощування.

Читати також: Дайджест перспективних ягідних культур: від класики до новинок

Ожина Columbia Sunrise

Врожайність Коламбія Санрайз — до 8 кг, що небагато, але зважаючи на ультраранні терміни дозрівання, навіть такий посередній показник дозволяє непогано заробити.

Ягода велика, смачна, кущ без колючок. До недоліків сорту можна віднести вартість саджанців, оскільки сорт ще новий — до 500 грн. Та з часом ситуація тут, звісно, виправиться.

Columbia Giant

Головна перевага, заявлена виробником сорту Коламбія Гігант — це велика, ефектна ягода. За деякими джерелами, це найбільша ягода ожини на сьогодні, навіть більша, ніж Начос.

Сорт ранній, подібний у цьому на Loch Tay, безколючковий, із середньою врожайністю.

Читати ще: Олег Базюк: 9 моментів, на які слід звернути увагу при вирощуванні лохини

Ожина Columbia Giant

Black Gem

Цей ремонтантний сорт уже багато хто спробував на своїх ділянках і багатьом він сподобався. Блек Джем характеризується великою ягодою, відсутністю колючок, гарною врожайністю та транспортабельністю. Невибагливий до технології вирощування.

Усі ці якості роблять його чи не прямим конкурентом сорту Black Magic, хоча ціни на саджанці поки що значно вищі, ніж в останнього.

Читати за темою: Виноград у теплиці: фізіологічні порушення та їх лікування

Ожина Black Gem

Caddo

Це ранній, безколючковий сорт американської селекції з хорошими смаковими якостями та гарною транспортабельністю.

Кеддо не володіє унікальними характеристиками, але сукупність існуючих дозволяє стверджувати, що він теж знайде свого поціновувача.

Ожина Caddo

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою