10 справ для фермера

10 справ, які варто зробити фермеру в новому році

Служба новин 2 січня 2018 2703 0

Ну що? Ви вже встигли «оговтатися» від святкування Нового року? Ми ж то знаємо: хто добре працює, так само добре і святкує. Тож якщо вже починаєте повертатися до робочого режиму, саме час подумати про плани на наступні 12 місяців.

Спеціально для вас Kurkul.com підготував десять основних завдань на 2018 рік, які має зробити кожен український фермер. Тож, починаємо!

1.       Закласти горіховий сад

Так, це непроста робота та й «довгі» інвестиції. Але потрібно подумати про майбутнє. І поки ви будете крутитися як білка в колесі, підкорюючи тут і зараз аграрні вершини, ваш сад виросте і почне плодоносити.

Уже через п’ять років можна буде отримати перший урожай, а згодом і досягти рівня товарного плодоношення. До того ж, горіхи можуть «ділити» площу з ущільнюючими культурами, наприклад, гарбузами, квасолею чи часником. У такому разі, ви матимете додатковий прибуток.

До слова, з кожним роком експорт українських горіхів постійно зростає, тож подумайте над цим. А якщо зацікавитесь, то читайте наші матеріали і переймайте досвід колег.

Читати по темі: Математика агробізнесу: горіховий сад

Читати по темі: Горіховий сад і племінні кози — сімейна ферма Євгенія Твердохлібова

Читати по темі: Садівник із Закарпаття вирощує екзотичні горіхи

2.       Купити модний і потужний трактор

Або комбайн чи сівалку. Те, чого ваша душа забажає, адже справжньому господарю все буде в нагоді. До того ж, іноземна техніка продовжує дивувати аграріїв все новими можливостями, поступово спрощуючи їх роботу в полях. Так, наприклад, хто не мріє про трактор Fendt 1050 Vario або про сівалку Väderstad Tempo L 16? Або про моделі інших виробників? Та-а-а-к, знаємо, що омріяна техніка вам сниться =) Тож бажаємо, щоб наступний рік втілив ваші бажання!

А якщо із трактором-іноземцем не вдалося домовитися по грошах, то можна скористатися державною програмою компенсації 20 % вартості при придбанні вітчизняної техніки.

Читати по темі:  Першим в Україні власником трактора Fendt 1000 Variо став фермер з Київщини

Читати по темі:  Fendt 1050 Vario вперше придбав аграрій з Харківщини

Більше про техніку, до речі, можете почитати у наших колег на Traktorist.ua.

3.       Освоїти «точні» технології

Використання роботів, систем точного висіву, безпілотників та повний контроль виробничого процесу… Навіть коли керівник перебуває далеко за межами свого господарства — це вже стало абсолютною реальністю. Все більше аграріїв облаштовують свою техніку сучасними «примочками» та носять всю історію свого підприємства у телефоні. Використання супутникового контролю дозволяє сіяти більш точно, економити добрива та ЗЗР та прогнозувати врожайність. Коротше кажучи, варто спробувати, хоч це і не дешеве задоволення. Натомість, як розповідали нам друзі-аграрії, це доволі рентабельно та просто зручно.

Почитати про новітні технології можна у наших матеріалах.

Читати по темі: Безпілотники — іграшка під ялинку чи головна агроновація майбутнього?

Читати по темі: SpaceCom 2017: Топ-3 космічні агротренди

Читати по темі:  Микола Байбарак: Я спалив усі мости і з головою поринув у сільське господарство

4.       Посадити павловнію

Дивно, подумаєте ви? Але насправді, нас самих зацікавили ці швидкорослі дерева. Справа у тому, що біоенергетичні культури поступово привертають до себе увагу аграріїв, хоч українські сільгоспвиробники поки що і невпевнено крокують у цьому напрямку. Павловнія — це доволі прибутковий бізнес, який дозволить використати неродючі площі, які нині «гуляють». Адже ростуть ці дерева на поганих грунтах і в екстремальних погодних умовах. А ще їх називають феніксами, бо павловнія здатна регенерувати з кореня після зрубування.

Це дерево вже за п’ять років досягає висоти у 20 м, а збут продукції може бути як для меблевої, так і для будівельної, енергетичної та інших галузей. Одним словом, є ніша, яку треба заповнити. Тож експериментуйте! А більше про павловнію читайте у нашому блозі.

Читати по темі: Павловнія. Який прибуток ховають в собі ці високі дерева?

5.       Відкрити сироварню

Справа не з легких і потребує чималих капіталовкладень. Але переробка сировини на власній фермі поступово стає трендом серед українських аграріїв. Продукція з козиного та коров’ячого молока від вітчизняного виробника вже впевнено зайняла своє місце на полицях магазинів. Або ж фермери продають свій товар через інтернет-платформи. І це теж дієво! До споживачів поступово приходить розуміння, що на маленьких фермах виготовляють якісну та ексклюзивну продукцію. Тож чому б її не спробувати?

Якщо хочете опинитися серед числа тих, про чиє молоко, сири та йогурти писатиме Kurkul.сom та говоритиме вся країна — зробіть перший крок уже цього року!

Читати по темі:  Василь Цвик. Від перших цеглин козиної ферми до відомої торгової марки

Читати по темі:  Тетяна Дядечко: байкери і сири для мене — однаково рідні

Читати по темі:  Олександр Бабін: Сироваріння — моє мистецтво

Читати по темі: Ферма «Ластівка»: старовині австрійські технології сироваріння відновлено під Одесою

6.       «Вдарити» по екзотиці

Скільки цікавих напрямків для розвитку бізнесу з’явилося за останні один-два роки! Наші виробники беруть курс на Європу і не бояться ризикувати: розводять равликів, шиншил, жаб, вирощують спеції та приправи — коріандр, шафран, енергетичні культури, шипшину, ківі, кіноа. На Херсонщині, наприклад, у дослідному господарстві вирощують хурму та зизифус, а на Черкащині діє унікальна міні-ферма кактусів.

А ще в Україні з’являються вермиферми, де розводять черв’яків, які перетворюють відходи тваринництва у біогумус. Також аграрії розводять екзотичних птахів та тварин, і подекуди створюють на своїх господарствах цілі міні-зоопарки, тим самим розвиваючи еко-туризм. Нема меж фантазії і, як би банально це не звучало, але хто не ризикує… Тож сміливо експериментуйте!

Читати по темі:  Сергій Цигульов: для мене кожен птах — це друг, а не товар

Читати по темі:  Ківі від Генріха Стратона: На аграрну справу мене надихнув батько

Читати по темі:  Їжа для астронавтів, або Досвід вирощування першої української ділянки кіноа

Читати по темі:  Ігор Попко: Вермиферма — це коли працюють черв’яки, а гроші отримуєте ви

7.       Стати часниковим королем

Про екзотичні нішеві поговорили, тепер радимо вже більш відомі українському виробнику напрямки — часник. Останнім часом цій темі в усіх аграрних виданнях надають багато уваги. І не дарма, адже вам краще нас відомо, що часник — прибутковий бізнес. Багатьом сільгоспвиробникам лоскоче нерви і не дає спокою ідея про посадку плантації часнику. Але на початковому етапі вас може злякати вартість спеціальної техніки та посівного матеріалу. Та хіба це колись зупиняло наших фермерів? Адже якщо у справжнього українського куркуля засіла в голові якась ідея — викорінити її звідти важко, хіба що методом проб і помилок.

Хоча, з часником ситуація простіша. В Україні є UkrUP — кооперація виробників часнику, які доволі відкрито розповідають про свою роботу та відроджують часниківництво в Україні. Тож знову-таки, радимо задуматися!

Читати по темі:  Старт нової ери українського часнику: як у кооперативі UkrUP посадили зубок

Читати по темі: Ганна Морозова: Маючи 6 т/га товарного часнику, ви ніколи не будете збитковими

8.      Влаштувати собі солодке життя

В прямому і переносному сенсах =) Але ми маємо на увазі пасіку. Звичайно, декому здається, що започаткувати медовий бізнес неважко, адже, по суті, що може бути складним? Працюють бджоли =)  Але справжні аграрії знають, що у бджолярів не лише руки і вуса в меду, а й спина та чоло в милі, а руки в мозолях. Тим не менше, цю справу ми теж заносимо у плани на 2018 рік, тому що Україна постійно нарощує обсяги виробництва й експорту меду. До того ж українські пасічники своєю продукцією забезпечують здоров’я своєї нації. Головне розуміти, у якого виробника купуєш. Але ж ми знаємо, що наші фермери виготовляють справжнє і натуральне. Правда ж?

Окрім всього іншого, бджільництво — це теж прибуткова галузь. А оскільки ми бажаємо вам лише хороших заробітків, тож радимо звернути увагу на цей бізнес.

Читати по темі: Математика агробізнесу: пасіка на 50 вуликів

Читати по темі: Олег Коцюмбас: Пасіка — це сімейний бізнес, який виріс на ентузіазмі однієї людини

Читати по темі: Топ-6 унікальних вуликів

Читати по темі:  Чи стане Beehive каталізатором розвитку «солодкої» галузі України?

9.      Відвідати якомога більше сільгоспвиставок України і світу

Тут навіть довго пояснювати не будемо, чому це важливий пункт нашого плану. Адже саме на галузевих виставках аграрії набираються знань, дізнаються про нові цікаві напрямки, ідеї, знайомляться та діляться досвідом. Це добре, що практика проведення таких «зустрічей» в Україні існує вже давно. Тож виробнику залишається лише вибирати, куди поїхати та коли. Якщо є можливість відвідати міжнародні конференції чи виставки — взагалі супер. По-перше, все пізнається у порівнянні. А по-друге, з іншої країни ви можете привезти новий тренд чи технологію, і стати «першопрохідцем» в Україні. А це теж важливо і може принести великий успіх.

Ми ж також намагаємося регулярно бувати на різних виставках, адже там ми можемо знайти вас =)

Читати по темі: Agritechnica 2017. Прогуляємося виставкою разом?

Читати по темі: 7 фактів: чим запам’яталася АгроЕкспо-2017

Читати по темі:  День яйця, екс-міністри та кулінарна битва — цікаве з АГРОПОРТ Схід Харків 2017

10.   Читати Kurkul.com

Цей пункт виділяйте у своєму плані жирним =) Цього року наша аудиторія виросла. Ми спостерігали за цим день за днем, і раділи як діти. Наразі нас більше ста тисяч. Маємо надію, що наші матеріали і новини цікаві та пізнавальні. І дякуємо, що підказуєте нам, якщо ми десь схибили чи припустилися помилки. Ми дуже це цінуємо, адже хто, як не ви, можете проконсультувати нас щодо усіх тонкощів аграрного виробництва? Скільки разів на рік ми шукаємо у своїх контактах фермерів, голів галузевих асоціацій та експертів —  саме ви наша опора і підтримка. Розказуйте нам, Україні і світові про себе!

І не забувайте підписуватися на нашу сторінку у Facebook

Все нове і цікаве, а інколи і те, чого не знайдеш на сайті, ми публікуємо там. І пильно стежимо за вашою активністю в коментарях, адже нам так цікава ваша думка!

А наостанок бажаємо вам миру, спокою і щоб цього року кожен отримав щедрі результати своєї праці. А ми про них обов’язково напишемо!

З Новим Роком і Різдвом Христовим!  

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою